Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUUDI

Tužbe za neplaćanje najma

Mladen Pejnović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
22.12.2015.
u 23:00

Godinama neke tvrtke ne plaćaju najam niti to namjeravaju

U poslovnim prostorima u vlasništvu države useljena su godinama neka poduzeća, koja su, nakon što je napravljena analiza svih ‘stanara’, odlučna da neće platiti dug te i ubuduće ne namjeravaju plaćati najam. U DUUDI-ju ne žele izlaziti s imenima, ali je jasno da će se protiv tih tvrtki podignuti tužba.

Velik dio njih na atraktivnoj je lokaciji u zagrebačkoj Ilici.

Oporavak kompanija

Dosad je tužba već podignuta protiv 350 pravnih subjekata, a obitelji koje žive u državnim stanovima i ne plaćaju najam zasad su opomenute. Trenutačno je 1200 bespravnih korisnika stanova. Država za iznajmljivanje ima oko 1300 poslovnih prostora i oko 4200 stanova. Utvrđivanje stanja vezanog za državne nekretnine dio je posla odrađenog u DUUDI-ja posljednjih godina, a izdvajaju i prodaju ili oporavak nekih državnih kompanija.

Primjerice, nekoliko je interesenata u dubinskoj analizi Petrokemije, za koju napokon ima šanse da bude preuzeta i od novog ulagača dobije novac za investicije. Usto, toj je tvrtki znatno smanjen gubitak i zanimljivija je potencijalnim ulagačima. Prema rezultatima poslovnih rezultata u devet mjeseci, tvrtke u državnom vlasništvu imaju oko 900 milijuna kuna veću dobit nego lani, a dio njih, poput HPB-a i Đure Đakovića, promijenio je smjer iz gubitka u dobit. Dvije i pol godine razvijan je projekt Kupari bez vanjskih konzultanata, a uskoro se planira raspisati natječaj za Muzil i Češku vilu. Čeka se da Vis izradi prostorni plan, koji je trebao biti gotov još u lipnju.

Vojne nekretnine

Osim Kupara, koji su uspješno prodani, za većinu bivših vojnih nekretnina MORH nema dokumentaciju pa je potrebno izaći na teren da bi se pronašlo nekretnine i pokušalo ih identificirati. Problem je što velik dio njih još uvijek prema prostornom planu ima vojnu namjenu te nije utvrđivana granica pomorskog dobra, što je preduvjet za daljnje raspolaganje.

U DUUDI-ju smatraju i da nema potrebe za političkim raspravama o podjeli vođenja javnih tvrtki jer je ionako donesena uredba prema kojoj će vodstva tih kompanija birati head hunteri, a i imena članova NO proći će savjetovanje s javnošću.

>>Pejnović o izvješću revizije: Svoj posao radimo u skladu sa zakonom

>>Pet članova povjerenstva za Kupare jednoglasno za rusku Avenue grupu

Ključne riječi

Komentara 1

BJ
Bjelovar112
07:01 23.12.2015.

najbolje je sve rasprodati pa ta agencija nema buducnost kad sve rasproda treba ju ugasiti jer o čemu će se brinuti . rasprodali su i razvukli sve što se da i ne da sve su zatrajali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije