Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA ISKORISTILA PRILIKU

Ipak ima razloga za optimizam: Što nam govore kolone turista na cestama

Šibenik: Gužve na brodovima koji voze na otoke nedaleko Šibenika
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/4
02.08.2020.
u 09:05

Hrvatskoj je trenutačno oko 780 tisuća turista, a velikom većinom to su stranci (Nijemci, Slovenci, Poljaci, Česi...). Manji pad od očekivanog razlog je za optimizam

Hrvatsku su ponovno jučer zapljusnule slike kolona na granicama, što je za ranjeno gospodarstvo ovisno o turizmu odlična vijest. Zbog naslonjenosti ekonomije na strane goste, što je u pandemiji vrlo nepoželjna okolnost, Međunarodni monetarni fond procijenio je da će pad BDP-a u 2020. biti među najvišima u Europskoj uniji, čak 9 posto.

Zbog toga su dosadašnji turistički rezultati, znatno iznad očekivanja u odnosu na razdoblje početka pandemije, važni za cjelokupnu ekonomiju. Očekuje se još bolji kolovoz, a Hrvatskoj naruku idu i neki potezi drugih zemalja, poput odluke britanske vlade da oni koji se vraćaju iz Španjolske moraju u dvotjednu karantenu.

Manje ovisni o avionima

U svibnju je Hrvatska turistička zajednica (HTZ) rekla da se očekuje do 30 posto prošlogodišnjeg prometa. No, Hrvatska je već sad dosegnula 45 posto prometa u odnosu na 2019., a sam je srpanj bio znatno iznad očekivanja i u Hrvatskoj je ostvareno 60 posto prometa u odnosu na srpanj 2019. godine. U Hrvatskoj je trenutačno oko 780 tisuća turista. Manji pad od očekivanog razlog je za optimizam i u HTZ-u.

– Nalazimo se na prvom prolaznom vremenu. Ovo su, s obzirom na okolnosti, odlični rezultati i dobra najava za kolovoz koji je pred nama. Pojačane promotivne aktivnosti, kako pozivne oglašivačke kampanje tako i one informativnog karaktera, provodit ćemo do kraja kolovoza na tržištu Njemačke, Austrije, Velike Britanije i Italije s obzirom na to da je riječ o vrlo važnim tržištima za naš turizam na kojima se Hrvatska nalazi na popisu sigurnih zemalja – rekao je direktor HTZ-a Kristjan Staničić te je dodao da je za Hrvatsku najvažnije pridržavanje propisanih epidemioloških mjera kako bismo zadržali status zemlje kao sigurne turističke destinacije.

Foto: VL

Spomenutih 45 posto prometa, kad se stavi u europski kontekst, izgleda jako dobro. Iako iz HTZ-a naglašavaju da se radi tek o ranim brojkama koje će se mijenjati, u Italiji i Španjolskoj na godišnjoj razini promet je tek na otprilike petinu u odnosu na 2019., dok je bivši ministar turizma Gari Cappelli prije desetak dana rekao da je Grčka tek na sedam posto prošlogodišnjeg prometa. U samoj Italiji broj je stranih gostiju pao 93 posto, ali u kolovozu će se te brojke vjerojatno popraviti, naglašavaju iz HTZ-a.

Španjolsku je jako pogodila odluka Ujedinjenog Kraljevstva da svi Britanci koji se vraćaju u svoju zemlju moraju u dvotjednu karantenu. Njemačka i belgijska vlada također su svojim građanima poručili neka ne putuju u neke regije te zemlje. Španjolska se vlada zato našla u vrlo teškoj situaciji, i niz sektora naprosto puca bez britanskih turista. Hrvatska je i manje ovisna o avioprijevozu te se fokusirala na privlačenje turista iz Njemačke, Slovenije, Poljske, Češke... koji u Hrvatsku dolaze autima.

“Moramo se diversificirati”

Katarina Miličević, direktorica tvrtke Thinktourism te profesorica Sveučilišta u Ljubljani i Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta, smatra da će turistički promet u kolovozu, slično kao i u srpnju, biti na 60 posto prošlogodišnjeg.

– To u travnju ove godine nitko nije očekivao. Pri tome treba znati da će najbolje rezultate imati najkvalitetnija ponuda. Upravo je to ono čemu naš turizam treba težiti i u što treba ulagati u novom razvojnom ciklusu koji je pred nama – govori nam Miličević.

Na pitanje zašto su druge mediteranske zemlje izgubile više prometa od Hrvatske, tvrdi da Hrvatska prije svega ima sjajan geoprometni položaj te misli da je Vlada RH to odlično iskoristila, pravodobnim i dobrim reakcijama na situaciju s koronavirusom.

– I pružatelji usluga u turizmu prilagodili su novonastaloj situaciji. Sve će to u konačnici utjecati na vrlo dobar rezultat – govori K. Miličević te na kraju upozorava: Imamo sjajnu priliku vidjeti i naučiti kako kriza može uzdrmati cijelo gospodarstvo ako je ovisno o uslužnim djelatnostima. Sigurno je sada svima jasno da moramo znatnije diversificirati svoj gospodarski portfelj, ali i raditi na konkurentnome turističkom proizvodu.

Komentara 7

PL
plenkikok
12:34 02.08.2020.

Što nam to sve govori ? Govori nam da se prijašnjih godina turisti masovno nisu prijavljivali, a sada moraju zbog enter croatia app ili kako se već zove. Nema šanse da je ovo 60% od lani. Bliže nekih 30%. Paa lani je bila košnica gdje god da si pošao. I ne znam što je dvojno u ovom komentaru i koje pravilo krši da se briše. Vjerojatno pravilo u kojem se ne smiju spominjati oni koji ne prijavljuju goste, ali očekuju pomoć od države.

Avatar Kordunusrcu.
Kordunusrcu.
11:09 02.08.2020.

Steta je ogromna,jer ti turisti ostaju 2-3 dana,a ne 2-3 mjeseca,jer odmori se zavrasavju,kako na zapdu tako i na istoku,jer proslo tjedan(25,26 srpnja),na jadranskoj obali je bilo vrlo malo ili skoro nista gostiju,nesto domaci,i nesto iz BiH,a sada je pocetak kolovoza,i ferje traje do 6-7 kolovoza,i onda ponovo bez turista,zaista je to sve slabo vodjena politika unistila,gubitci su ogromni,ali to cemo tek u prosincu,ili sjecnju poceti sanirati........

KH
Khala
09:35 02.08.2020.

...Na zalost nekih koji su zlurado prognozirali sve crno...bravo, Hrvatska!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije