Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJSKI ORF

'Za sve otvorena granica: Hrvatska u turizmu ide posebnim putom'

Murter: Plaža Slanica puna je kupača kao u jeku sezone na kakvu smo navikli
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
30.07.2020.
u 14:35

Konstatiraju kako je „Hrvatska jedina zemlja u EU koja prima turiste iz cijeloga svijeta – pod uvjetom da imaju negativan CoV test i potvrdu o smještaju“

Pod nadnaslovom „Za sve otvorena granica“ i naslovom „Hrvatska u turizmu ide posebnim putem“, austrijski radio i televizija ORF u četvrtak prenosi podatke Hrvatske turističke zajednice s početka tjedna kako u Hrvatskoj trenutačno boravi oko 700.000 turista.

ORF ističe kako je „iznenađujuće da je među njima i na tisuće Amerikanaca“, uz konstataciju kako je „Hrvatska jedina zemlja u EU koja prima turiste iz cijeloga svijeta – pod uvjetom da imaju negativan CoV test i potvrdu o smještaju“.

Izvještavajući potom o uvjetima ulaska putnika u ostale zemlje članice EU, koji je i dalje „zatvoren“ za Amerikance, isti izvor piše kako neke članice preporuke EU-a tumače strože a neke pomirljivije, a da pritom „Hrvatska ide svojim putem“. U nastavku se navodi kako od 1. srpnja više ne postoje ograničenja ulaska u Hrvatsku za građane iz zemalja EU članica i Europskog gospodarskog prostora (EGP)“, te da je Hrvatska otvorila svoju granicu i prema svim „trećim državama“,prema popisu koji su dogovorile zemlje članice EU-a, pa tako i prema susjednoj Bosni i Hercegovini.

Kao iznenađenje ORF navodi obavijest na Web stranici veleposlanstva SAD-a u Zagrebu gdje stoji:

„Svi ostali strani državljani, uključujući državljani SAD-a, mogu uči u Hrvatsku iz poslovnih, turističkih, obrazovnih ili drugih hitnih osobnih razloga“, ako pokažu odgovarajući dokaz i ispune od strane hrvatske vlade propisane preduvjete“.

Posebno se upozorava da su u međuvremenu hrvatske vlasti od 10. srpnja pooštrile svoje odredbe: „Prema uvjetima ulaska u zemlju objavljenima na web stranici Ministarstva unutarnjih poslova, državljani trećih država moraju imati negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati (od trenutka uzimanja razmaza do dolaska na granični prijelaz). To se također odnosi i na putnike i posadu jahti. Oni koji dođu bez negativnog testa, mogu ući u zemlju, ali moraju u 14-dnevnu samoizolaciju. Državljani trećih zemalja moraju predočiti i dokaz o već prethodno plaćenom smještaju. Točne, stalno ažurirane odredbe mogu se vidjeti i na mrežnoj platformi Reopen EU, koju je Europska komisija pokrenula sredinom lipnja“.

ORF također prenosi izjavu urednika „Dubrovnik Timesa“ Marka Thomasa za „Forbes“ danu sredinom srpnja da su „Američki turisti ponovno primjetni u Hrvatskoj, ali manje u samom Dubrovniku nakon što je American Airlines otkazao sve ljetne letove“ za ovu destinaciju. Dodaje, kako se za razliku od Dubrovnika, zračna veza sa Zagrebom i dalje odvija.

Članak završava izjavom Ivana Vukovića, licenciranog turističkog voditelja za dubrovačko područje, očito zdvojnog što se tiče ljetne sezone na tom području:

„Ne vjerujem da će doći mnogo turista iz SAD-a. Oni imaju u svojoj zemlji previše pandemijskih problema. Otkazano mi je 200 turističkih vođenja za skupine iz SAD-a i u posljednje sam vrijeme uglavnom s pojedincima pristiglim iz SAD-a“.

Komentara 2

HA
Hanok
15:09 30.07.2020.

Jadno, lovi se zadnji vlak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije