Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVINE ZAKONA O RADU

Tržište rada treba veće zahvate, a ne samo usklađivanje s direktivama Europske unije

Jasna Kulušić, direktorica radno-socijalnih poslova u HUP-u
Foto: Željko Hladika
06.09.2008.
u 10:41

Zakon o radu treba biti prihvaćen za oko dva mjeseca, a već je izgledno da to neće biti njegova konačna verzija, nego će se mijenjati samo dijelovi koje je potrebno uskladiti s direktivama EU. Tek nakon toga socijalni partneri sjest će i početi razgovore od nulte pozicije, kako tvrde sindikati, te se dogovoriti o načelima kako i što mijenjati.

Rad na određeno vrijeme, izmjene oko procesa u davanju otkaza, suodlučivanje, veća fleksibilnost tržišta rada ili veća izdvajanja za cjeloživotno učenje neki su od prijedloga koji će se naknadno razmatrati između triju socijalnih partnera. O tome su na okruglom stolu razgovarali i naši gosti, koje smo okupili prošli tjedan, prije ovotjednog nastavka razgovora i pregovora o ZOR-u.

– Rad na određeno vrijeme postao je instrument za ucjenjivanje i otpuštanje radnika, tvrdi predsjednica SSSH Ana Knežević, te dodaje: – U zakonu nije uređen dio u kojem se daje rok za koji ugovor mora važiti, pa se zato sada događa da radnik svaki mjesec dobiva ugovor. Tražimo da rok bude ograničen na godinu dana i na taj se način zalagati za kvalitetniju radnu snagu, jer je to nemoguće postići ako je netko vezan za tvrtku na određeno vrijeme – ne znajući kada će mu se i hoće li mu se ugovor produljiti.

Naravno, razmotriti treba i dio u vezi s primanjem žena na posao, kojima je ponekad uvjet za zaposlenje obećanje da se neće udavati ili rađati djecu. Time im se unaprijed onemogućava da stvaraju obitelj, istodobno dok želimo provoditi populacijsku politiku.

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever tvrdi da je u zadnjih nekoliko godina među svim novosklopljenim ugovorima o radu, njih 82 do 84 posto na određeno vrijeme. I ti se ugovori stalno obnavljaju, pa su neki radnici sedam do osam godina na određeno vrijeme kod istog poslodavca, a često i na istom radnom mjestu.

Jasna Kulušić, direktorica radno-socijalnih poslova u HUP-u opravdava rad na određeno vrijeme jer poslodavci traže alternativu za lakše otpuštanje radnika, s obzirom na to da je to kod nas dugotrajan i skup proces.

Vitomir Begović, predstojnik Vladina ureda za socijalno partnerstvo, tvrdi da je, prema službenim podacima Eurostata, udio zaposlenih na određeno vrijeme u Hrvatskoj u prošloj godini iznosio je 12,6 posto u odnosu na 14,5 posto u EU, dok je primjerice u nekim zemljama taj udio i 20 posto.

No Sever kaže da je to ukupan broj ugovora, a da je trend posve drugačiji, odnosno da je od 2003. godine njihov broj rastao velikom brzinom.

Rad na određeno vrijeme
Knežević iznosi slučaj osobe koja radi u tvrtki sa 17 zaposlenih, u kojoj su svi zaposleni na ugovor o radu na određeno vrijeme. Nadalje, godišnji odmor reguliran im je na 18 dana, a radni tjedan 42 sata, što nije u skladu sa zakonom. I ljudi pod takvim uvjetima rade iako im ni plaća nije motivirajuća. No većina ne želi inspekciju, jer će ostati bez posla. A da i nađu drugi posao, znaju da će raditi pod istim uvjetima. A istodobno ne mogu dobiti kredit ili kartice i sve ostalo što radnici na neodređeno mogu.

Kulušić kaže da je inspekcija potrebna u takvim tvrtkama – malima koje krše zakon. No inspekcija se šalje u velike koje su imale manji propust i za što moraju odgovarati. Ali Kulušić iznosi i slučaj u kojem poslodavci imaju problem s pronalaskom radne snage.

– Prije mjesec dana drvna industrija iz okolice Rijeke tražila je 600 radnika na plaću od 3,5 tisuća kuna, s mogućnošću plaćanja prekvalifikacije i edukacije. Na riječkom Zavodu za zapošljavanje evidentirano je 16.000 nezaposlenih. No na natječaj se odazvalo tek 20 radnika, od čega 12 Roma, kojima je to poslužilo kao dokaz da su na razgovoru bili, a kako bi se mogli dalje koristiti pravima nezaposlenih, dok je od ostalih osam samo jedan ostao raditi. To govori da sustav ne vrijedi.

A mi i dalje želimo štititi zaposlenost i prava, a ne odgovornost. Sustav prava i odgovornosti nisu uravnoteženi i zato je situacija takva. U HUP-u težimo i fleksibilnosti, ali ne tako da izbacimo radnika na ulicu, nego da znamo upravljati procesom jer je rizik na poslodavcu, dok za rizik poslovanja nitko ne odgovara – tvrdi Kulušić.

Sever za usporedbu iznosi primjer domaćih sobarica koje odlaze u inozemstvo raditi za dva do tri puta veću plaću, iako je cijena boravka u hotelu ovdje i vani podjednaka. Slično je u graditeljstvu.

Begović kaže da nam u pojedinim sektorima nedostaje odgovarajuća radna snaga, pa čak i za nisko kvalificirane poslove, te zato smatra da je zbog demografske situacije i razvoja gospodarstva bitno kroz programe cjeloživotnog obrazovanja omogućiti radno sposobnima snalaženje u svijetu rada, koji se intenzivno mijenja.

– Iz tih razloga moramo imati na umu da je i cilj EU da se postotak građana između 25 i 64 godine, koji sudjeluju u obrazovnim programima, do 2010. godine poveća za 12,5 posto, budući da je trenutačno u okviru EU devet posto, dok je primjerice u Švedskoj takvim programima obuhvaćeno 36 posto, a u Danskoj 27 posto navedene populacije. Istovremeno, u RH postotak građana koji su uključeni u različite programe edukacije dostigao je svega 2,3 posto.

Zato je nužno mijenjati percepciju da je sa završetkom srednje škole ili fakulteta završeno i obrazovanje. Potrebno je uspostaviti bolju suradnju i povezanost gospodarstva s fakultetima i visokim školama kako bi se u većoj mjeri obrazovni programi uskladili s realnim potrebama te završeni polaznici već u tijeku temeljnog školovanja pripremili za neposredan rad kod budućih poslodavaca – zaključuje Begović.

Zahtjevi sindikata i HUP-a  
Od ostalih zahtjeva sindikata vezanih za zakon o radu Knežević iznosi potrebno dobivanje ugovora o radu prije početka rada, a ne samo potvrde kao što je sada slučaj. Nadalje, tražit će se propisivanje obrasca isplatne liste. Vezano za suodlučivanje, tražit će se da se informiranje prebaci u savjetovanje, a savjetovanje u suodlučivanje, mogućnost da u tvrtkama u kojima sada to nije moguće radnici imaju predstavnika u NO, te bolja zaštita sindikalnog povjerenika.

– Ono što HUP traži da se mijenja (sada u sklopu usklađivanja ili naknadnog procesa u kojem će se razgovarati) jest radno vrijeme. Ono je s 42 sata smanjeno na 40 sati 2003. godine, no u konačnici ono iznosi 37,5 sati, s obzirom na to da je stanka u našoj zemlji plaćena, što je jedinstven slučaj. Zatim moramo razgovarati o načinu otkazivanja ugovora o radu, kolektivnim ugovorima, te o suodlučivanju u tvrtkama. Tako bismo pomogli u fleksibilnosti i dinamiziranju tržišta rada, olakšali zapošljavanje i otpuštanje, da bi se očuvala konkuretnost. Jer, zna se da je razina investicija u Hrvatskoj mala upravo zato što je jedan od razloga krutost sustava radnih odnosa – tvrdi Kulušić.

A dijelovi koje treba mijenjati zbog usklađivanja s direktivama EU odnose se na usklađivanje radnog vremena, godišnjeg odmora, kolektivno otpuštanje radnika, nepuno radno vrijeme, ugovore o radu na određeno vrijeme, rodiljni dopust, uređenje europskih radničkih vijeća i mogućnost osnivanja europskih društava.

– O njima moramo raspraviti kako bi se svi izjasnili sa svojim prijedlozima. Pa ako, primjerice, mi imamo neki prijedlog, a druge strane nemaju na to primjedbu, tada je i logično da se on prihvati – kaže Knežević.

Kulušić kaže da je teško u cijelosti razlučiti pitanja horizontalnog usklađivanja od interesnih pitanja. Primjerice, ako se dani godišnjeg odmora povećavaju za cijeli tjedan, onda je tu riječ i o interesnom pitanju. Jer je to za poslodavce veći trošak zbog kojeg bi trebali imati ustupak.
Sever kaže da poslodavci ne bi trebali osjetiti tu izmjenu jer se kolektivnim ugovorima u pravilu ionako dogovarao veći broj dana od minimalnog.

No smatra potrebnim reguliranje dana godišnjeg odmora,  jer negdje se uračunava subota, neki govore o cijelom tjednu, a neki radnom tjednu. Kod nas se u prijedlogu zakona subota uračunava u broj dana odmora, no Sever smatra da bi to trebalo regulirati kolektivnim ugovorom između poslodavaca i sindikata, kao što je sada slučaj.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije