Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESTABILNOST

Hoće li tržište novi slom doživjeti u Kini?

Kina
Foto: Thinkstock
07.12.2017.
u 10:58

U inficiranoj financijskoj klimi nagađaju se i cijene imovine. Tradicionalni sektori otišli su ruku pod ruku s usporavanjem rasta produktivnosti i pritiska na kvalitetu imovine

I dok se na burzama šuška o ponavljanju 2008. kad je tržište doživjelo slom, Međunarodni monetarni fond opasnost od financijskog kolapsa vidi na dalekom istoku. Zaduživanje u Kini svakim danom raste. Njen dug ovisi o fosilnim gorivima čija se cijena penje se u nebesa. Kako piše Business Insider, kineske vlasti pokušavaju spriječiti količinu duga, prije no što sve izmakne kontroli.

- Sve veća složenost sustava uništila je period financijske stabilnosti - piše izvješće IMF-a.

- Omjer kredita i BDP-a trenutačno je oko 25 posto, vrlo visoko sudeći prema međunarodnim standardima koji prognoziraju financijske poteškoće. Korporativni dug dosegnuo je 165 posto BDP-a, dok je dug stanovništva, iako zasad nizak, porastao je za 15 postotnih bodova BDP-a - stoji u izvješću.

U inficiranoj financijskoj klimi nagađaju se i cijene imovine. Tradicionalni sektori otišli su ruku pod ruku s usporavanjem rasta produktivnosti i pritiska na kvalitetu imovine.

Monetarna i fiskalna politika usmjerena na potporu zapošljavanju i rastu posljednjih su godina ekspanzivna. Krediti potrebni za generiranje dodatnog rasta BDP-a doveli su do značajne kreditne ekspanzije što je rezultiralo ubrzanim rastom duga.

Ovo nije prvi put da je MMF upozorio drugu najveću svjetsku ekonomiju, već je u kolovozu obratio pažnju na vanjski dug zbog čega je država nepoželjan suradnik.

Kina
1/5
Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
11:54 07.12.2017.

Kom je to IMF pomogao do sad?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije