Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Tri sindikata traže prodaju svih sedam posto dionica HT-a

MAN-THT-TXT.jpg
import
24.06.2008.
u 14:33

Tri najveća sindikata zaposlenih u pošti i telekomunikacijama usprotivila su se odluci Vlade da radnicima smanji pakete dionica HT-a po povoljnijim uvjetima i da zaključi prodaju dionica prije nego radnici kupe zakonom utvrđenih sedam posto, izvijestili su danas na zajedničkoj konferenciji za novinare predstavnici Hrvatskog sindikata pošte (HSP), Hrvatskog sindikata telekomunikacija (HST) i Republičkog sindikata radnika Hrvatske (RSRH).

Predstavnici triju sindikata zatražili su od Vlade još jedan krug prodaje dionica, povećanje temeljnog popusta od pet na 20 posto i pravo kupnje dionica svim radnicima bez ograničenja.

Predsjednik HST-a Josip Pupić rekao je pred zgradom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva da će, ne ispuni li Vlada njihove zahtjeve, pokrenuti sudske tužbe.

Podsjećajući kako su sindikati bili u Vladinu povjerenstvu za prodaju dionica, Pupić je ustvrdio kako nije bilo dogovoreno da se smanjuju paketi dionica dok svih sedam posto nije prodano, nego tek u slučaju prevelikog interesa za dionice.

Tvrdi također da je Vlada u javnoj ponudi odbila objaviti podatak da će svi koji kupe dionice dobiti dividende.

"Ne možemo se oteti dojmu da je Vlada sve to namjerno radila da bi što manje prodala, a da što više njima ostane", rekao je Pupić, ocijenivši to "torbarenjem" Vlade, koja je, po njegovim riječima, jednostrano zaključila da je prodala 60 posto od sedam posto ponuđenih dionica. Pupić tvrdi da radnici po Zakonu o privatizaciji imaju pravo na sedam posto dionica, a ne kao u slučaju Ine - do sedam posto.

Predsjednica HSP-a Jadranka Dumbović nedopustivim je ocijenila što su odluku o određivanju dionica doznali preko internetskih stranica Vlade. Naglasila je da će tražiti da se ispoštuje zakon i da se radnicima proda sedam posto dionica.

Predsjednik RSRH Jadranko Vehar smatra kako je Vlada odabrala najlošiji trenutak za prodaju dionica.

Sindikati su reagirali nakon što je potpredsjednik Vlade Damir Polančec jučer donio Odluku o rasporedu dionica prema kojoj će se onima koji imaju pravo na kupnju većeg broja dionica i za to su podnijeli ponudu, rasporediti najviše 865 dionica. U skladu s tom odlukom, svaki pojedini zaposlenik i raniji zaposlenik moći će kupiti najviše 1000 redovnih dionica HT-a. Na taj način prodano je 60,90 posto ponuđenih dionica. Sve neprodane dionice ostaju u vlasništvu Republike Hrvatske.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije