Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije otpad

Trgovina rabljenim stvarima može zaposliti 200.000 radnika

Mobiteli
Thinkstock
04.02.2013.
u 21:41

Paradoksalno, istom pritisku nisu izloženi trgovci rabljenim vozilima ili rabljenom odjećom, iako se bave istom vrstom posla

Istražujući novi val hrvatskih izvoznika poput Mobis electronic servisnog centra, koji stare mobitele izvozi u Tanzaniju, ili Makro Mikra, koji stare tonere izvozi od SAD-a do Kine, Poslovni dnevnik otkrio je da su takve tvrtke pod stalnim birokratskim pritiskom da im se posao opiše kao trgovina otpadom.

Paradoksalno, istom pritisku nisu izloženi trgovci rabljenim vozilima ili rabljenom odjećom, iako se bave istom vrstom posla. Ovaj je problem tim veći što za rad s otpadom tvrtke trebaju adekvatne dozvole i koncesije, inače im prijeti zatvaranje i kazne do 800.000 kuna.

Prema podacima europskog programa CERREC-a, koji se provodi u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj i Italiji, industrija koja potiče ponovno korištenje stvari, za upravljanje s 10.000 tona rabljenih stvari treba 300 novih radnih mjesta. Budući da se prema Agenciji za zaštitu okoliša godišnje u Hrvatskoj stvori više od 13 milijuna tona otpada, zelena industrija koja bi omogućila da se polovica tih stvari može ponovno upotrijebiti mogla bi otvoriri čak 200.000 novih radnih mjesta. Više pročitajte ovdje.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
08:44 05.02.2013.

Može zaposliti ,to je istina ali bojim se da neće biti za plaću i doprinose,,, već samo rad i to đabe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije