Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Trgovina na malo ove bi godine mogla završiti u plusu od tri posto

Unatoč optimističnim prognozama nakon uzleta u siječnju, promet u veljači rastao tek 1,2%
07. travnja 2018. u 23:30 1 komentara 156 prikaza
trgovina
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Nakon uzleta od šest posto u siječnju, promet u trgovini na malo u veljači se vratio u skromnije okvire od 1,2 posto rasta na godišnjoj razini, dok je nominalno bio veći 1,5 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Ilustracija Novi podaci BDP: Rast gospodarstva na kraju 2017. usporio na 2 posto

Na mjesečnoj razini (sezonski i kalendarski prilagođen), promet je u veljači realno pao 2,2 posto u odnosu na siječanj (nominalno 2,9%). Usporavanje prometa u trgovini došlo je zahvaljujući padu praktično svih segmenata, a iznimka su tek motorna vozila i motocikli.

Premda je prodaja novih automobila u veljači skočila više od 45 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dio je analitičara očekivao i veći efekt na trgovinu, posebice s obzirom na rekordne razine povjerenja potrošača i rast plaća, no to se ipak nije dogodilo. Usporavanje godišnje stope rasta u veljači posljedica je blažih stopa rasta u većini maloprodajnih djelatnosti te pada u segmentu specijaliziranih prodavaonica živežnim namirnicama (-4,6%), segmentu tekstila, odjevnih predmeta, obuće i kožnih proizvoda (-7,4%).

Najveći doprinos rastu došao je iz kategorije motornih vozila, dijelova i pribora za motorna vozila, motocikala i dijelova, koja u strukturi sudjeluje sa 3,4%, a zabilježila je godišnji rast za 9,8 posto, ističu u RBA.

– Trgovina na malo će nastaviti rasti, no prognoziramo po stopi oko tri posto u ovoj godini. Snažno će ju podržavati turizam, budući da u strukturi smještajnih kapaciteta značajni dio čine kućanstva, kao i rast plaća i polagani rast zaposlenosti – kaže Zrinka Živković Matijević iz direkcije ekonomskih istraživanja RBA.

Na pitanje hoće li usporavanje trgovine negativno utjecati na osobnu potrošnju, glavnu sastavnicu BDP-a, Hrvoje Stojić iz Addika kaže da je to prerano ocijeniti na temelju jednog mjeseca.

U prosincu bi potrošnja mogla doseći i 13 milijardi kuna, koliko nismo trošili ni prije krize DZS: Potrošnja porasla 39. mjesec zaredom, za 5,7 posto U prosincu bi potrošnja mogla doseći i 13 milijardi kuna, koliko nismo trošili ni prije krize Rekordno za blagdane 13.5 milijardi potrošeno u prosincu kupovina Stvarna potrošnja Hrvatska i Bugarska imaju najlošiji standard u EU
ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • stefj:

    Maleno smanjenje poreza i forsiranje većih plaća u državnom i javnom sektoru ima svoje limite. To je pretakanje iz šupljeg u prazno s jako ograničenim efektima. Uostalom, to se vidi i iz toga da smo zadnji u EU... Bez reformi ... prikaži još! nema ništa, bez micanja države iz tržišta nema ništa, bez smanjenja birokracije, poreza itd nema. Bez investicija nema ništa... A tko će doći i investirati ovdje da bi se otvorila nova radna mjesta? Svi nas zaobilaze u velikom luku... Ne može država napredovati ako je političari vode u dogovoru sa sindikatima državnih i javnih službi, stvarajući samo nove interesne skupine ovisne o proračunu... Takva politika nas je dovela tu gdje smo, da su nas prestigle sve države koje su bile daleko, daleko iza nas. Sve osim Bugarske... No, vlada i dalje po starom, ne može Marić sam više ništa iskemijati, pronaći gdje kako i kome još malo uzeti da bi nekog drugog rasteretio. Sve novo što se stvorilo više, sav ovaj rast, opet je pojela država kao da toga nikada nije niti bilo...