Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi podaci

BDP: Rast gospodarstva na kraju 2017. usporio na 2 posto

Ilustracija
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
28.02.2018.
u 11:27

U cijeloj 2017. godini hrvatsko gospodarstvo poraslo je 2,8 posto, sporije u odnosu na 3,2-postotni rast u 2016.

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u četvrtom tromjesečju prošle godine za 2 posto na godišnjoj razini, što je znatno sporije nego u prethodnom kvartalu i manje nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u posljednjem lanjskom kvartalu porastao 2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

To je već 14. tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali sporije nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 3,3 posto.

To je i manje od očekivanja. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 2,7 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene rasta kretale su se od 2,1 do 3,2 posto.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Ilustracija
1/10

Najveći pozitivni doprinos BDP-u u četvrtom lanjskom tromjesečju ostvaren je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava. Doprinos domaće potražnje bio je pozitivan, dok je doprinos inozemne potražnje bio negativan.

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u četvrtom tromjesečju ojačao za 0,1 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na četvrto tromjesečje 2016. porastao za 2,2 posto.

U cijeloj 2017. godini hrvatsko gospodarstvo poraslo je 2,8 posto, sporije u odnosu na 3,2-postotni rast u 2016.

Ključne riječi

Komentara 12

NA
NasaSenkica
12:40 28.02.2018.

Evo sad ce partija sa svojim komentarima tipa da Hrvatska propada, Plenkovic kriv, hdz, sve se rusi, crkva , agrokor,plagijat ovo ono...a prava istina je da sugoslavije i partzana odavno nema vec je tu lijepa Hrvatska i tako svako jutro kad se probudis opet Hrvatska a sugoslavije nema pa nema...

JO
jomarkic
14:10 28.02.2018.

Oporba sabotira LNG terminal, interesne grupe uz pomoć medija ruše natječaje za gradnju pelješkog mosta, gradnju rotora u Zagrebu. Novac osiguran iz EU fondova za te projekte, ali zbog stalnih žalbi nikako da se krene. Investicije u golf srđ i termoelektrane teške milijardu € su odbačene Dobro da imamo ikakav rast u ovakvoj klimi gdje se na svaku investiciju gleda s prezirom. Vlada mora stati na kraj tom populizmu i sabotažama hrvatskog BDP-a. Uglavnom, Marić je posložio proračun na rastu BDP-a od 2,9%, i proračun za 2017. pokazuje duplo manji deficit od planiranog, što znači da je savršeno posložio proračun ma temelju projekcija BDP-a za 2017. od 2,9% jer da nije tako imali bi rupetinu u proračunu i ogroman deficit. Marić najbolje zna po punjenju proračuna kakav nam je rast i taj rast u 2017. je omogučio vladi dizanje porodiljnih naknada u 2017. s 2600 na 3900kn, rast mirovina, rast plaća državnih službenika, veći broj obitelji koje dobivaju dječje doplatke itd.

MZ
mzoret
15:26 28.02.2018.

Dok naši susjedi Slovenci u zadnjem kvartalu jure sa 6% i 5% na godišjoj razini, nama su još uvjek sve krivi Ustaše i Partizani. Konkretne strategije razvoja gospodarstva nema, nesposobni smo povući besplatne novce iz EU, konkretnih visokotehnoloških stranih investicijaija nema, domače investicije se svode na turizam. Ne da neznamo više proizvodit, neznamo više ni uvozit, stranci više manje sve preuzeli, puštaju nam mrvice a maslo odlazi njima. Kako dugo će to trajat samo bog zna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije