Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUTNIČKE AGENCIJE:

'Trebamo pomoć da vratimo novac od otkazanih putovanja'

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/4
09.12.2020.
u 18:16

Od Vlade tražimo da osmisli ciljane mjere za agencije kao što je to napravljeno u drugim zemljama članicama EU

Putničkim agencijama rad ni u jednom trenutku zbog pandemije nije formalno obustavljen kao što je, primjerice, slučaj s ugostiteljima, ali svejedno spadaju u najteže pogođeni dio turističke i industrije putovanja u Hrvatskoj. Nakon proljetnog udara kad su sva putovanja stala, većina agencija poslije ljeta posla ponovno nema i da bi opstale nužna im je financijska pomoć države, poručuju iz Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA-e) i traže hitne mjere pomoći.

– Od Vlade tražimo mjere osmišljene i namijenjene samo za putničke agencije kao što su ih, uostalom, donijele i druge države članice Europske unije – naglašava predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

Potpore za očuvanje radnih mjesta pomogle su, kaže, agencijama zadržati djelatnike, a o problemima u kojima su agencije trenutačno zaglavljene predstavnici UHPA-e razgovarali su i s ministricom turizma i sporta. Osim produljenja potpora za očuvanje radnih mjesta sve do proljeća 2021., kada se očekuje da se putovanja ponovno pokrenu, tema je bila i mogućnost bespovratnih financijskih potpora te namjenskih zajmova uz subvencioniranu kamatnu stopu za likvidnost.

– Iznimno važna za poslovanje turističkih agencija je i pomoć u povratu novčanih sredstava koja su uplaćena dobavljačima za nerealizirana putovanja i koja odavno nisu na računima agencija, kao i ugovaranje osiguranja jamčevine za slučaj nesolventnosti organizatora paket-aranžmana. To je jedan od glavnih uvjeta vraćanja povjerenja putnika i budućnosti organiziranih putovanja – ističe Fain.

Čelnik UHPA-e podsjeća da su agencije posljedice pandemije na poslovanje osjetile prve, čim su zaredali otkazi gostiju s azijskih tržišta početkom godine, nakon čega je ubrzo uslijedilo stopiranje gotovo svih domaćih i međunarodnih organiziranih putovanja planiranih za ovu godinu. Sama turistička sezona, koja je bila i bolja od prvotnih očekivanja, agencijama nije pretjerano pomogla. Naime, turisti su mahom odlučivali o odmoru u zadnji trenutak i dolazili u vlastitom aranžmanu.

S obzirom na trenutačno stanje s pandemijom i posebne režime prelaska granica, agencije ne računaju da će se posao oporaviti ni u nadolazećim tjednima kada se tradicionalno masovno odlazilo na advent, doček Nove godine i skijanje u inozemstvo. Agencijska problematika je ista diljem Europe. Pandemija je i neke od najvećih organizatora putovanja dovela na rub opstanka. Recimo, njemačke putničke agencije, među kojima su se dvije od tri našle u velikim problemima, samo su za prvih šest mjeseci izgubile promet vrijedan 11 milijardi eura. U domaćim agencijama najviše nade polažu u ljetnu sezonu putovanja i apeliraju na solidarnost ostalih dionika u turističkom lancu.

– Očekujemo da se tijekom glavne sezone cijene ulaznica za nacionalne parkove i kulturne ustanove ne povećavaju te da se obustave trenutačna ograničenja broja putnika na putničkim brodovima – poručuje Fain.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Zvonimir Frka-Petešić o izbacivanju znanstvenika iz Vladina Znanstvenog savjeta

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar fidelio
fidelio
18:21 09.12.2020.

Znači uveo bih zakon - nema isplate dobiti ako nemaš na računu sredstva za 3 plaće. Kakva dobit, kakvi bakrači. Kad je dobar biznis, onda se isplaćuju bonusi i dobiti, a kad je biznis loš, onda popapala maca, pa spašavaj porezni obvezniče. Imate lagano kredite po povoljnim uvjetima, kreditirajte si loš period poslovanja, kad već nije bilo pomisli da se plati osiguranje za slučaj otkaza putovanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije