Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Trajekti će biti skuplji i od pelješkog mosta

Potrebna su dva do tri trajekta koja bi na razdaljini od oko 2,5 kilometara u sat vremena mogla ukupno prevesti 600 vozila, budu li imala kapacitet od 100 vozila, tumači prometni stručnjak Dadić
04. lipnja 2012. u 18:36 51 komentara 284 prikaza
trajekt, hrvat
Foto: Nino Strmotić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Krajnji jug Hrvatske s ostalim dijelom domovine trebali bi povezivati trajekti. I to novi trajekti koje bi za Jadroliniju sagradila domaća brodogradilišta, a za koje bi onda trebalo na Pelješcu i na kopnu sagraditi pristaništa. To je najnovije rješenje o povezivanju dvaju dijelova Hrvatske i zaobilaženja Neuma o kojem se razgovara u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture.

Stara ideja

Ideja da trajekti zamijene most stara je nekoliko godina, a potekla je od prometnog stručnjaka Ivana Dadića. On kaže da je to jedino logično rješenje povezivanja dubrovačkog područja s ostalim dijelom Hrvatske, ali i najjeftinije. Prema njegovu mišljenju, potrebna su dva do tri trajekta koja bi na razdaljini od oko 2,5 kilometara u sat vremena mogla ukupno prevesti 600 vozila, budu li imala kapacitet od stotinu vozila. Dadić ističe da na tom području prosječni dnevni promet nije veći od 7000 vozila, no neki od njih će i dalje ići preko Neuma. Prema njegovoj procjeni, za gradnju svih pristupnih cesta i pristaništa neće biti potrebno više od 50 milijuna eura.

Procjene pak o cijeni gradnje novih trajekata, i to dva komada, koji bi imali kapacitet od 150 vozila i 200 putnika, kreću se od sedam do osam milijuna eura.

Tako bi samo početno ulaganje u trajektno povezivanje dvaju dijelova Hrvatske iznosilo najmanje 64 milijuna eura, odnosno oko 480 milijuna kuna. Ugovorena cijena za most kopno – Pelješac, koji je Kukuriku vlada raskinula, bila je 1,95 milijardi kuna.

Prijevoznici s kojima smo razgovarali, i kojima je trajektni prijevoz između kopna i Pelješca ponajprije namijenjen jer se računa i na gradnju koridora kroz Neum (koji će moći koristiti samo osobna vozila zbog schengenskog režima kad Hrvatska uđe u Europsku uniju), s nevjericom su primili vijest da bi se ideja o trajektima mogla ostvariti.

Upozoravaju da će trajekti prije svega usporiti prijevoz robe i time im donijeti gubitke, uz visoke cijene koje će morati plaćati za prijevoz. Računaju da će za jedan kamion cijena prijevoza u jednom smjeru biti viša od 1000 kuna. Usto, napominju da je problematičan i vozni red trajekata jer na tom području nema dovoljno teretnih vozila da napune trajekt dva ili tri puta u satu. Stoga će ili morati čekati da se trajekt napuni ili će trajekti morati ploviti sa samo dva-tri kamiona. Prema računici naših sugovornika, u cijenu projekta trajektnog prijevoza treba uračunati i troškove posada koje će na njima biti zaposlene i vjerojatnost da će ti trajekti uglavnom voziti prazni.

Plaže na pristaništima

A kad se svemu tome doda i koncesija koju će Hrvatska plaćati za neumski koridor, onda sve to nadmašuje cijenu pelješkoga mosta. Uza sve to, budu li pristaništa u Komarnoj i Brijestima u jednom smjeru, upozoravaju naši sugovornici, trajekti bi vozili čak 40 do 50 minuta u jednom smjeru, a problem je i gradnja samih pristaništa na tim lokacijama jer su ondje sada plaže. Stoga su skeptični da se sve to može realizirati do 1. srpnja 2013. godine, kada Hrvatska ulazi u EU, zbog duge procedure dobivanja dozvola, provođenja javnih natječaja, izvođenja radova....

Hajdašev plan Spajanje dubrovačk

Hajdašev plan

Spajanje dubrovačkog područja s ostalim dijelom države ni koridorom kroz BiH iza Neuma ni pelješkim mostom

Razlika u cijeni triju projekata

1,9 milijardi kuna bila je ugovorena cijena za most Pelješac

480 milijuna kuna potrebno je uložiti za početak u projekt “trajekti”

7-8 milijuna eura cijena je jednog trajekta koji bi plovio na toj liniji

25 milijuna eura najmanje stajat će gradnja koridora kroz Neum

150 vozila bio bi kapacitet novih trajekata za Pelješac

2000 putnika mogao bi primiti trajekt koji bi vozio od kopna do Pelješca

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Olival
PRIČA O USPJEHU
Od obiteljskog biznisa do pozicije regionalnog lidera u proizvodnji prirodne kozmetike
 • jurica.kovač:

  Ma šta će nemaju problema koja je to problematika doli sa prometom,oni samo bubaju gluposti

 • Avatar wratnik
  wratnik:

  koga seje to naslo da sagradi taj most za 1,9 miliardi kuna, ili je to zabunon napisano (1,9 miliardi €)?

 • Avatar Čobanković ( mlađi )
  Čobanković ( mlađi ):

  Tko želi do Dubrovnika neka i Plati !