Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RESTRUKTURIRANJE

TOZ Penkali račun u blokadi i nema za plaće

'19.12.2012., Zagreb - Tvornica olovaka Zagreb, TOZ Penkala osnovana u Zagrebu 1937. godine. Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
'Anto Magzan/PIXSELL'
18.02.2013.
u 16:26

Traže da vjerovnici otpišu kamate i da im dug otplaćuju do 2020. godine. Alternativni je plan prodaja vrijednih nekretnina za podmirenje obveza

TOZ Penkala – Tvornica olovaka Zagreb podnijela je Fini prijedlog za pokretanje predstečajne nagodbe, no pritom nije priložila sve potrebne dokumente pa je nagodbeno vijeće zatražilo naknadnu dostavu izvješća o financijskom poslovanju i stanju tvrtke. TOZ za to ima rok od 15 dana od primitka zaključka nagodbenog vijeća.

Strah od gašenja

A TOZ želi postići predstečajnu nagodbu sa svojim vjerovnicima jer od studenog 2012. godine ima blokiran račun, više od 30 dana kasni s isplatom bruto plaća.

Stoga zbog nelikvidnosti i insolventnosti u TOZ-u strahuju da bi se tvrtka uskoro mogla ugasiti.

U dokumentaciji koju je TOZ poslao Fini navodi se da je 30. studenog 2012. godine tvrtka imala manjak likvidnih sredstava za podmirenje dospjelih obveza od 7,5 milijuna kuna, i to dobavljačima 6,5 milijuna kuna, bankama i financijskim institucijama 474 tisuće kuna, a državnom proračunu, javnim poduzećima i jedinicama lokalne uprave i samouprave 514 tisuća kuna. U TOZ-u za spas tvrtke predlažu da im vjerovnici otpišu sve kamate, da se odgodi dospjelost obveza do 31. prosinca 2014. godine te da te obveze plate u šest jednakih godišnjih rata od 1. siječnja 2015. do 31. prosinca 2020. godine.

U TOZ-u napominju i da su njihove ukupne obveze koje se odnose na predložene mjere oko 30,1 milijun kuna.

Odluka na bankama

Ako vjerovnici, pogotovo banke, ne pristanu na predloženi plan, u TOZ-u kao alternativu navode da banke kao nosioci razlučnih prava temeljem zaloga na nekretninama onda mogu prodati te nekretnine.

A kompleks TOZ-a koji se sastoji od zemljišta površine 61.000 četvornih metara i građevinskih objekata vrijedi nekoliko puta više od TOZ-ovih obveza. Time bi se namirile obveze, a od razlike bi se financiralo preseljenje tvornice na novu lokaciju.

>>Spas od stečaja: Za HŽ Cargo u igri Austrijanci, Česi, domaći fondovi...

Komentara 6

BO
boston
16:36 18.02.2013.

Besposleni sanjaju o poslu, a zaposleni o placi. Placeni sanjaju o prezivljavanju do naredne place. Drzavo, hvala ti na svemu....

YU
yututu
16:41 18.02.2013.

Evo vam crvena ..... rvacka !

PP
Pink Panter
17:14 18.02.2013.

Kapitalistički Moloh uništava i ostatke ostataka nekadašnje hrvatske privrede..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije