Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ELEKTRIČNA ENERGIJA

Toplinski val izazvao rast potrošnje, ne očekuju se problemi s opskrbom

Strujni naponi
Reuters
13.08.2019.
u 18:34

Oko 48 posto električne energije namireno je jučer iz domaće proizvodnje, a ostala energija iz uvoza.

Toplinski val ovih je dana ponovno zahvatio veći dio Europe pa i Hrvatsku, karakteriziran značajnim dugotrajnim visokim temperaturama. Stoga je Hrvatski operator prijenosnog sustava bilježio veću potrošnju električne energije.

Dana 11. kolovoza 2019. ostvarena je dnevna potrošnja elektroenergetskog sustava u iznosu od 52.197,4 MWh, uz maksimalnu satnu potrošnju od 2649,4 MWh. Slijedom najave Državnog hidrometeorološkog zavoda o najtoplijem ovogodišnjem danu u Hrvatskoj, Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) izvijestio je o opterećenosti potrošnje električnom energijom 12. kolovoza 2019.

Jučer se tako očekivala potrošnja električne energije od otprilike 59.813 MWh uz maksimalnu satnu potrošnju od 3002 MWh. Iz HOPS-a podsjećaju da je maksimalna zabilježena ljetna satna potrošnja iznosila 3079 MWh u kolovozu 2017. što je ujedno bio ljetni rekord u potrošnji električne energije.

– Raspoloživost prijenosne mreže je na visokoj razini te zasad nema problema s opskrbom električnom energijom – kažu u HOPS-u.

Potrebe za energijom hrvatskog elektroenergetskog sustava namiruju se iz domaćih elektrana te uvozom električne energije. Proizvodnjom u hrvatskom elektroenergetskom sustavu za jučerašnji dan planiralo se namiriti oko 48 posto potrebne energije, a uvozom preostala potrebna energija.

Činjenica da se više od polovice električne energije koja se potroši u Hrvatskoj kupuje u inozemstvu ukazuje na sve veću nedostatnost domaćih proizvodnih kapaciteta. Posebno zabrinjava podatak da udio obnovljivih izvora energije u ukupnom namirenju sudjeluje sa samo dva posto.

Razlog tomu je jučerašnji dan s malo vjetra i gotovo zanemarivi kapaciteti fotonaponskih elektrana.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
08:56 14.08.2019.

Pogrešna matematika i komentar! Nije točno da "udio obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji sudjeluje samo 2%". Udio obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji iznosio je 26 %: hidroelektrane 24%, vjetroelektrane 1% i solarne elektrane 1%. S druge strane, udio obnovljivih izvorara u domaćoj proizvodnji taj dan je iznosio oko 50 %!!!! Navedenih 2% je udio SUBVENCIONIRANIH obnovljivih izvora, oko kojih se u javnom prostoru diže strahovita buka, a u ukupnoj proizvodnji sudjeluju u zanemarivom iznosu. Koje interesne grupe stalno daju netočnu sliku stanja obnovljivih izvora u Hrvatskoj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije