Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tommy protiv Porezne:

Žalbu su rješavali 3 godine umjesto 60 dana i na to su obračunali zatezne kamate

17.08.2010.,Duga Resa - Otvoren trgovacki centar NTL. Tomislav Mamic vlasnik Tommy Splita i clan uprave NTL-a.  Photo:
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
02.03.2016.
u 07:00

Iz Porezne uprave kažu da će šefove Tommyja pozvati na sastanak te da će saslušati sve njihove argumente i poduzeti potrebne mjere

Dramatičan oglas tvrtke Tommy, objavljen u utorak u dnevnim novinama, u kojem su uputili javni poziv premijeru, ministru financija i ravnatelju Porezne uprave da spriječe “pokušaj pljačke i neosnovanu naplatu” 18 milijuna kuna “navodnog” poreznog duga, bio je razlog zbog kojeg smo tražili podrobnije objašnjenje od uprave tog trgovačkog društva.

Stranci iskazuju minuse

U podužem pismenom odgovoru objasnili su kako se “navodni” porezni dug odnosi na razdoblje od 2008. do 2010. Od ukupnog iznosa od 18,3 milijuna kn, sama porezna obveza iznosi oko 10,5 milijuna kuna, a na zateznu kamatu otpada 7,8 milijuna kuna.

Najveći dio se odnosi, kako kažu, na osporavanje poslovne transakcije između dva nepovezana poduzetnika i nepriznavanje prava na korištenje pretporeza za uredno plaćeni PDV jer, prema tvrdnji poreznog tijela, poduzetnik – Tommy navodno “nije predočio dokumentaciju kojom bi dokazao vrijednost i ekonomske koristi transakcije...”

– Pretpostavljamo da nas porezno tijelo drži za nesposobne i blesave jer kupujemo i plaćamo stvari koje nam ničemu ne koriste. Brojke pak kazuju suprotno: za razliku od Tommyja, koji je u razdoblju od 2010. do 2014. ostvario (i prikazao) dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od oko 160 milijuna kuna, top 5 stranih trgovačkih lanaca iskazali su minuse, što ukupno daje gubitak prije oporezivanja u iznosu od 2 milijarde i 283 milijuna kuna za navedenih 5 godina poslovanja”, poručili su iz Tommyja.

Žale se i na samo postupanje poreznog tijela koje je uredno i u roku predanu žalbu rješavalo više od 3 godine iako je prema Općem poreznom zakonu rok 60 dana! Također, u postupku je 2012. utvrđeno da prvostupanjsko porezno rješenje nije provedeno, a 2016. dobili su novo rješenje po kojemu je naplativo još u 2012. godini.

Jednako pristupamo svima

“Porezno tijelo nas je samovoljom službenika zadužilo i prije donošenja rješenja o žalbi, po isteku roka u kojem je nastupila zastara, a rješenje je naknadno napisano. Jasno, zatezne kamate za razdoblje ležanja predmeta na nečijem stolu uredno su obračunate””, ogorčeni su u Tommyju.

Dobili smo i očitovanje Porezne uprave. “Nakon objave ‘Javnog poziva’ u medijima Porezna uprava će pozvati obveznika na sastanak, saslušati njegove argumente te poduzeti sve potrebne mjere i radnje sukladno pozitivnim propisima RH”, napisali su i naglasili kako u okviru svoga djelokruga rada kontinuirano provode postupke provjere činjenica bitnih za oporezivanje te da jednako pristupaju svakom obvezniku. Što se tiče ovog slučaja, ništa nisu rekli pozivajući se na poreznu tajnu.

>> Prijavu mora predati 200.000 građana

Komentara 3

SN
snajper
08:19 02.03.2016.

ocigledno treba uvesti odgovornost sa konkretnim kaznama. Najmanja kazna ptemjestaj na neku duznost u sklopu poslova i obveza usavrsabanja. Na ovako velikim stvarima nekompetenciju kazniti otkazom a u drasticnim slucajevima kad postoji simnja u kaznena djela i kaznena dgovornost ii inepostednog izvrsioca i sefa odjela sa mogucnosvu konfiskacije imovine. Kad tako bude ustrojena sluzba nespospbni se nece gurati za sefove i imat cemo znalce na pravim mjestima

RV
rvp88
07:57 02.03.2016.

Kme

PS
psyhotic
07:18 02.03.2016.

Rastjerati bagru!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije