Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gostovanje svjetskog IT stručnjaka

Tom Gilb, jedan od vodećih eksperata za agilni razvoj softvera, gostovao u Algebri

Tom Gilb
Foto: Promo foto National Geographic
1/2
11.05.2015.
u 15:06

Želeći svojim studentima, budućim softverskim inženjerima (jednom od najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj i EU!), omogućiti dodatan pristup svjetskoj klasi znanja, Visoko učilište Algebra nedavno je u Zagrebu organiziralo predavanje vodećeg eksperta za agilni razvoj softvera

Toma Gilba često od milja nazivaju "djedom softverske industrije", odnosno "djedom" agilnog razvoja softvera – jedne od danas prevladavajućih metoda – ponajprije zbog njegovih zasluga u razvoju softverskih tehnika. Njegova je cjelokupna karijera, koja uključuje i brojne napisane knjige koje su u međuvremenu postale i nezaobilazni, gotovo kultni priručnici za buduće programere, softverske inženjere i općenito informatičare, vezana uz softversku industriju. Posljednjih nekoliko desetljeća fokusiran je na razvoj poslovnih, korporativnih rješenja, knjige mu doživljavaju i po dvadeset izdanja, tražen je govornik na svjetskim konferencijama...

Glavni su to razlozi zašto je Visoko učilište Algebra nedavno pozvalo Toma Gilba da održi predavanje za njihove studente i druge zainteresirane pojedince. Studenti programskog, i sistemskog inženjerstva te multimedijskog računarstva ponajviše su bili zainteresirani za Gilbovo gostovanje, no u konačnici se predavanju odazvalo gotovo 170 posjetitelja, uključujući i studente brojnih drugih fakulteta te predstavnike vodećih hrvatskih informatičkih tvrtki i tvrtki iz gospodarstva koje zapošljavaju ponajviše stručnjaka za računarstvo.

Upravo ova poveznica akademskog obrazovanja i gospodarstva nešto je na čemu Visoko učilište Algebra radi od svojeg osnivanja, povezujući svoje studente s njihovim budućim poslodavcima. Studenti se većinom zapošljavaju već na zadnjoj godini preddiplomskog studija, što je i rezultat rada Centra karijera koji se brine o pronalaženju tvrtki u kojima studenti obavljaju praksu, a koje su često zainteresirane i za stipendiranje studenata. Softverski su inženjeri trenutačno jedno od najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj i Europi pa podatak o relativno jednostavnom zapošljavanju nimalo ne čudi.

Tematska predavanja vodećih svjetskih stručnjaka dio su programa prenošenja znanja i najbolje svjetske prakse na studente već tijekom obrazovanja, čime se oni dodatno izlažu danas presudnim trendovima u računarstvu. U slučaju Toma Gilba radi se baš o tome: Gilb je, između ostaloga, radio na projektima američke vlade, Ericsson grupacije, Intela, IBM-a i mnogih drugih.

"Softverski i IT projekti su vrlo često vrlo usko fokusirani na pisanje koda umjesto na stvaranje dodane vrijednosti naručiteljima. U stvari, ljudi koji kreiraju softver moraju shvatiti šire značenje inženjerstva u računarstvu, čak i ako misle da samo pišu softver", rekao je Tom Gilb okupljenim studentima i drugim gostima te dodao: „Iznimno je važno i kvantificirati sve parametre koje naručitelj smatra važnima, bez obzira kako nam se to u početku činilo nemoguće – vjerujte mi na riječ, iz iskustva znam da su do danas sve stvari već jednom kvantificirane, makar zvučale nemjerljive – npr. sigurnost obitelji, dobar osjećaj u korištenju aplikacije ili nešto treće.“

Dio njegovih savjeta bio je posebno usmjeren današnjim startup tvrtkama u kojima mnogi vide svoju poduzetničku budućnost jer, kao što kaže, "one moraju biti više svjesne svojeg potencijalnog tržišta, a ne se samo fokusirati na app koji razvijaju".

Samo predavanje, Visoko učilište Algebra je iskoristilo i za organizaciju natječaja za dodjelu jedne studentske stipendije u vidu godišnjeg džeparca od 18.000 kuna, u suradnji sa softverskom tvrtkom SV Group iz Zagreba, koja zapošljava 40 softverskih inženjera. Na sam natječaj prijavilo se šezdesetak studenata, a SV Group će ovih dana dovršiti selekcijski proces te odabrati kandidata koji će postati njihov stipendist, i kome se otvara pozicija za buduće zapošljavanje u ovoj perspektivnoj kompaniji.

Svi koje zanimaju programiranje, razvoj IT sustava i agilni razvoj, još uvijek mogu posjetiti adresu http://agile.racunarstvo.com/ te s nje preuzeti sve materijale poput knjiga i prezentacije Toma Gilba – potpuno besplatno! Sažeci njegovog predavanja mogu se pogledati ovdje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije