Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova burza

Tokio i Osaka – treće svjetsko tržište dionica

'tokio_nnn_unu_231111'
''
23.11.2011.
u 22:30

Dva se konkurentska burzovna operatera u Japanu spajaju, čime nastaje treće najveće tržište na svijetu po vrijednosti izlistanih dionica

Dva se konkurentska burzovna operatera u Japanu spajaju, čime nastaje treće najveće tržište na svijetu po tržišnoj vrijednosti izlistanih dionica. Tokyo Stock Exchange i Osaka Securities Exchange stvaraju, tako, najveću burzovnu grupaciju u Japanu, a prema pisanju Financial Timesa, očekuje se da će spajanje biti potpuno zaključeno do kraja siječnja 2013. godine.

Koliko je stvaranje "nove" burze u Japanu izuzetno važno, govori činjenica da se taj potez opisuje kao "korak bliže revitalizaciji japanske ekonomije". Zajednička vrijednost izlistanih kompanija dvaju burzovnih operatera iznosi oko 3600 milijardi dolara, čime je sve bliže ostalim svjetskim konkurentima. Naime, tržišna kapitalizacija newyorške burze i Deutsche Börse iznosi 12.000 milijardi dolara, dok je vrijednost kompanija na Nasdaqu oko 4000 milijardi, pokazuju podaci iz listopada.

Budući da su sve najveće burze na svijetu početkom godine najavile međusobna spajanja i preuzimanja, kao što je, primjerice, slučaj sa NYSE i Deutsche Börsom, to bi mnoge manje burze dovelo u izrazito nepovoljan položaj. Zato japanske burze nisu imale izbora i morale su pokrenuti konsolidaciju. Osim "prijetnje" iz Europe i Amerike, japanskim burzama, koje su oduvijek imale epitet najvećih i najlikvidnijih u Aziji, sve više su "prijetile" burze iz Kine, na koje su svjetski ulagači počeli sve više odlaziti. Primjerice, prije deset godina burza u Tokiju bila je peto najpopularnije mjesto na inicijalne javne ponude. Ove godine je na 40. mjestu.

Spajanje dviju japanskih burzi neće proći jednostavno jer slijedi cijeli niz kompliciranih transakcija. Naime, burza u Tokiju koja nije izlistana kupit će većinski udio u izlistanoj Osaki. Udio će biti ponuđen na javnoj ponudi, a vrijednost mu je 1,4 milijarde dolara.

Nova Japan Exchange Group imat će četiri različite vrste poslovanja. Riječ je o tržištu novca i dionica, derivativima, regulatornom odjelu i klirinškoj kompaniji.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Bulldog
Bulldog
23:47 05.12.2011.

Super. Sexy cool?! Pozdrav iz male državice na predziđu Balkana koja još uvijek nema burzu žitarica i mesnih proizvoda te burzu metala kao i legitimno trgovanje valutam tipa forex.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije