Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preuzimanja

Todorić spreman i na 230 eura po dionici Mercatora?

\'01.12.2009., Zagreb - Uprava Agrokora odrzala je izvanrednu press konferenciju. Tvrtka Agrokor izdala je na europsko trziste kapitala obveznice vrijedne 400 milijuna eura, na rok od sedam godina, uz
Marko Prpić/PIXSELL
18.04.2011.
u 14:17

Smatra se da bi Agrokor u nastavku pregovora za dionice Mercatora mogao ponuditi i 230 eura, postigne li se dogovor s bankama koje također imaju važne vlasničke udjele u Mercatoru

Nakon što je rok za ponude istekao u petak i slovenska diplomacija shvatila da za najveći slovenski trgovački lanac nisu zainteresirani ni britanski Tesco, francuski Carrefour ni belgijski Delhaize, Pivovarna Laško započela je dalje pregovore o svojih 23,34 posto udjela u Mercatoru s Agrokorom, koji je dao najvišu obvezujuću ponudu, pišu slovenske Finance, pozivajući se na neslužbene izvore.

Prema pisanju Financa, Laško bi u pogađanju s Todorićem moglo isposlovati i više nego se dosad očekivalo. Iako je, naime, Agrokor prezaduženom Laškom na natječaju ponudio 206 eura po dionici Mercatora, čak 20 posto više nego je ona trenutačno na Ljubljanskoj burzi, smatra se da bi Agrokor u nastavku pregovora za dionice Mercatora mogao ponuditi i 230 eura, postigne li se dogovor s bankama koje također imaju značajne vlasničke udjele u Mercatoru. Samo bi Laško tada dobilo 202,1 miliju eura, a banke 310,9 milijuna eura.

Agrokor je Laškom u dosadašnjim pregovorima obećao kako će u slučaju uspješnih pregovora plasirati njezina pića u svojoj trgovačkoj mreži te proizvodnju svoje pivarske robne marke u Laškom. Isto tako, pišu Finance, Todorić se obvezao i da tri godine ne bi prodavao Agrokorove proizvode u Mercatorovim trgovinama, kako bi se zaštitili sadašnji Mercatorovi dobavljači i slovenski proizvođači prehrambenih proizvoda.

No, neki se čak zalažu i za svojevrsne odštete Agrokora slovenskim dobavljačima Mercatora, prekine li s njima ugovor, i to u vidu povrata Mercatorovih dionica. Odnosno, uspije li Todorić u vlasničku strukturu Mercatora ući za više od 50 posto udjela, prekidom ugovora sa slovenskim dobavljačima udio bi mu se smanjio na manje od 50 posto.

Financial Times jučer je objavio kako bi se Agrokorov rizik s Mercatorom ipak mogao isplatiti, s obzirom da jedina druga ozbiljna sila u regiji, belgijski Delhaize, koji je upravo kupio trgovački lanac od srbijanskog Delta Holdinga, više nije zainteresiran za kupnju na Balkanu.

Agrokorova razina duga od 3,6 puta dobiti (prije kamata, poreza itd.) bi se mogla popeti na 5,4 za dvije grupe u kombinaciji, neki analitičari predviđaju. No, izvrsno uklapanje dviju kompanija donijet će brzi pad te razine, ili se tako barem Todorićevi kreditori nadaju, piše Financial Times.

Komentara 19

NI
nindža
14:33 18.04.2011.

ma ovog psa rata treba izvest pred sud, a firmu mu nacionalizirat.

OB
-obrisani-
14:50 18.04.2011.

Mora da je dobra lova u tom biznisu.

CA
car099
14:53 18.04.2011.

prvo neka vrati dugove a onda neka kupuje dalje. normalna država bi ga na tjerala na to, a naša banana ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije