Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NovA runda

Todorić ne odustaje od 75 posto plus jednu dionicu Mercatora

'obz...zgb...05.11.2007. ivica todoric snimio:boris scitar'
'boris scitar'
14.05.2012.
u 08:30

Za razliku od 221 eura, koliko je Ivica Todorić prošle godine nudio Slovencima, sada će cijena biti niža. Koliko točno, još se ne zna

Danas u koncernu Agrokor počinju pripreme za novu rundu u lovu na slovenski trgovački lanac Mercator. Bit će to deveti pokušaj da se proda Mercator, s tim da ovaj put “inicijativa” ide od kupca. Kako doznaje Poslovni dnevnik, vlasnik Agrokora Ivica Todorić odlučio je dati javnu ponudu dioničarima Mercatora, i to uvjetnu.

Slijedi vruća jesen

Cilj mu je prikupiti 75 posto plus jednu dionicu Mercatora, što je uvjet i financijskih partnera koji ga podupiru u planovima za kupnju Mercatora. Toliki Mercatorov paket potreban mu je kako bi nakon preuzimanja glatko upravljao kompanijom. Zbog već poznatog stava dijela slovenskih interesnih krugova koji se protive njegovoj namjeri da kupi Mercator, Todorić želi igrati na sigurno. Nakon ljetnih priprema očekuje se da će Agrokorov tim javnu ponudu dati dioničarima Mercatora u rujnu. To znači još jednu vruću jesen na relaciji Agrokor – Mercator.

Osim što se ovaj put Todorić odlučio na javnu ponudu, za razliku od lanjskog sudjelovanja na međunarodnom natječaju koji je zajednički objavio koncern prodavatelja (banke i Pivovarna Laško), jedna je stvar bitno drukčija. Za razliku od 221 euro koliko je Todorić lani nudio Slovencima, sada će cijena biti niža. Koliko točno, još se ne zna. Trenutačno se dionicama Mercatora na Ljubljanskoj burzi trguje između 120 i 130 eura (zaključna cijena na Ljubljanskoj burzi u petak je bila 124,6 eura).

Političko pitanje

Lani su Todorićevi partneri za preuzimanje Mercatora bili Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), zatim JP Morgan i IFC (Međunarodna financijska korporacija Svjetske banke). Navodno bi ga trebali pratiti i u ovom pokušaju. Lanjska je transakcija ukupno težila 832 milijuna eura: Agrokorovi partneri su trebali uložiti 600 milijuna eura u dionički kapital Agrokora, a ostatak bi bio kredit. S vremenom bi 49 posto novoga trgovačkog holdinga Mercator-Konzum (koji je slovenski list Finance nazvao Konzumator) bilo izlistano na Londonskoj burzi. Iako je lani Agrokor bio jedini strateški ponuđač i usto dao najbolju ponudu, tadašnja vlast u Ljubljani snažno se opirala da hrvatski koncern uopće uđe u dubinsko snimanje Mercatora. Otvoreno se protivio i Žiga Debeljak, predsjednik uprave koji je inače u ostavci. Može li Ivica Todorić skupiti 75% plus jednu dionicu Mercatora? Teško je prognozirati jer je prodaja Mercatora prije svega političko pitanje. Mali dioničari drže 36 posto dionica i ako Todorićeva ponuda bude dobra – a mogla bi biti i 50 eura više od cijene na burzi – mogli bi se odlučiti na prodaju. Relativno sigurni su za Agrokor i udjeli UniCredita (osam posto) te Societe Generale-Splitske banke, koja za hrvatski Allianz drži 6,76 posto dionica. Svi ostali paketi dio su političkih odluka.

Ključne riječi

Komentara 11

DU
Deleted user
08:37 14.05.2012.

slovenci bi loše brinuli kada bi prodali svoje poduzeće jednoj problematičnoj tvrtki iz hrvatske koja ima sumnjiv početak a neizvjesan kraj.

OB
-obrisani-
09:09 14.05.2012.

- Slovenci, nije da vas baš simpatiziram (osim Slovenki naravno), ali ova firma u Hrvatskoj brine za KAOS i KRAOS, -- ne plaća dobavljačima po 8 mjeseci rubu koju je davno preuzele i prodala, -- vara potrošače s netrasparentno označenim cijenama -- loše plaća radnika -- ucjenjuje radnu snagu -- prodaje robu vrlo upitne kvalitete Takva firma nebi trebala postojati ni u Hrvatskoj, niti u Sloveniji -nigdje

HA
haniball
09:17 14.05.2012.

vi nama vinjetu a mi vama todorica....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije