Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stvarni vlasnici

'To je promašeno': Sve tvrtke moraju se upisati u registar, kazne i do 350.000 kuna

Ilustracija
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
21.08.2019.
u 08:20

Podaci će biti javni, ali će se za uvid plaćati naknada, a registar bi trebao biti objavljen u siječnju. Upis između ostalog nije obavezan za dionička društva koja kotiraju na burzi

Gotovo sva trgovačka društva u Hrvatskoj, njih više od 180.000, do kraja ove godine moraju se upisati u Registar stvarnih vlasnika, čiji je cilj otkrivanje pravih vlasnika trgovačkih društava čiji se osnivači skrivaju iza odvjetnika ili drugih zastupnika.

Podaci će biti javni, ali će se za uvid plaćati naknada, a registar bi trebao biti objavljen u siječnju. Upis nije obavezan za dionička društva koja kotiraju na burzi jer je njihovo vlasništvo već upisano u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu, a neće se upisivati ni sindikati, poslodavačke udruge, političke stranke, ali ni komore, zadruge niti udruge čije će se članstvo najčešće mijenjati i za koje je nemoguće doznati tko im je pravi vlasnik, piše Tportal.

Onima koji se ne upišu u registar do kraja ove godine prijete kazne. Pravna osoba koja ne preda točne i ažurirane podatke riskira kaznu od 5000 do 350.000 kuna, dok članovi uprava i druge odgovorne fizičke osobe riskiraju od 5000 do 75.000 kuna.

Vlasnik računovodstvene tvrtke Infokorp Danko Sučević kaže da je cijela ideja promašena, a jedna vlasnica manjeg računovodstvenog servisa kaže da se radi o opterećenju ističući da upis prosječno stoji 300 kuna te da se ništa neće novo doznati - osim možda u nekim perifernim slučajevima.

Komentara 6

Avatar VrliNoviSvijet
VrliNoviSvijet
08:58 21.08.2019.

Kad se sredi registar stvarnih morat će se napravit i registar nestvarnih vlasnika. Nikad dosta registara!!

EL
EldersRealm
08:32 21.08.2019.

Novi parafiskalni namet jer ako je vladi toliko bitno da napravi taj registar onda neka ga financira sama.

Avatar Krabat
Krabat
08:31 21.08.2019.

Evo mene "lipi" moji doša sam vam na bevandu još je živa naša loza još se penje uz verandu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije