Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koncesija autocesta

Tko ponudi manje od 2,5 mijarde eura, ispada iz utrke

autocsete
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
26.09.2014.
u 15:15

Ministarstvo prometa poslalo je u srijedu uvjete i nacrt koncesijskog ugovora zainteresiranim igračima

Tko za koncesiju na više od tisuću kilometara hrvatskih autocesta nema ili nije spreman platiti najmanje 2,5 milijarde eura, ispada iz utrke. Spomenuti je minimalni iznos polazna točka za sljedeću fazu Vladina megaprojekta, a to je davanje neobvezujućih ponuda.

Kako doznajmo od dobro upućenih, zainteresiranim je investitorima za to dan rok do 7. studenog. Pet igrača koji su trenutačno u igri za koncesiju autocesta te su naputke dobili ove srijede od Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture zajedno s nacrtom koncesijskog ugovora. Treba, međutim, naglasiti da donji cjenovni prag još uvijek nije vezan uz fiksni rok koncesije.

Vlada je konzorcijima i samostalnim ponuditeljima koji su se kandidirali za taj projekt zasad zadala samo raspon trajanja koncesije, i to između 30 i 40 godina, prepuštajući im da unutar njega istaknu svoje neobvezujuće ponude. Prema saznanjima Poslovnog dnevnika, u prijedlogu koncesijskog ugovora definirani su mehanizmi rješavanja ključnih elemenata budućeg ugovora, no samo je dio ključnih parametara čvrsto fiksiran. Kod nekih i te kako bitnih za veličinu transakcije postavljena je osnovna konstrukcija, ali je u pogledu omjera (vezanih uz npr. rizike i jamstva) ostavljen prostor za pregovaranje.

>> Nacija i dalje o poslu stoljeća ne zna ništa

Komentara 5

DU
Deleted user
15:56 26.09.2014.

Nadam se da će onaj tko potpiše taj ugovor robijati dugi niz godina praveći društvo doktoru Ivi.

K2
kritičar_2
18:42 26.09.2014.

Na pomolu je plačka stoljeća,ne u nacionalnim,nego u svjetskim razmjerima.1000 km autocesta,u koje je uloženo oko 6 milijardi eura, prodati za 2,5 milijarde,je zločin.Kažem "prodaja",jer,ako nekome daješ koncesiju na 40 godina,to vam je isto kao prodaja.Ovom koncesijom,uz već prodane banke,HTT i INU,zatvorio bi se krug za peljašenje Hrvatskog naroda,do kostiju.Za to su krive sve politike,zbog negativne selekcije političkih elita,koja počinje još od Titinih vremena .

Avatar sisackiDomoljub
sisackiDomoljub
09:42 27.09.2014.

Za ovakvu pljacku, nekada davno islo bi se pred streljacki vod, a danas za ovakvo nesto narod glasuje za takve "ljude".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije