Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Privatizacija

Tiskara Vjesnik čeka hitnu privatizaciju

vjesnik
Arhiv VL-a
10.06.2010.
u 06:53

Problemi za Tiskaru započeli su njezinim spajanjem s listom Vjesnik 1999. godine nakon čega je Tiskara uglavnom služila za pokrivanje gubitaka lista. Od 2000. do 2008. godine gubici Tiskare popeli su se na 377 milijuna kuna.

Tiskara, odnosno Vjesnik d.d., mora se što prije financijski konsolidirati, poruka je sindikata grafičara. Otvorena je opcija za dokapitalizaciju, privatizaciju ili spajanje, jer činjenica je da situacija kakva je sada omogućava poslovanje još samo nekoliko mjeseci. Vedran Duvnjak, predsjednik HFP-a, kaže da je dokumentacija o privatizaciji pripremljena, no hoće li do nje i kada doći odlučit će Upravni odbor Fonda.

‘Pokrivanje’ lista

Problemi za Tiskaru započeli su njezinim spajanjem s listom Vjesnik 1999. godine nakon čega je Tiskara uglavnom služila za pokrivanje gubitaka lista. Od 2000. do 2008. godine kada se Tiskara odvaja a list spaja s Narodnim novinama, gubici Tiskare popeli su se na 377 milijuna kuna, dok je u tom razdoblju Vlada subvencijama pokrila samo 83,5 milijuna kuna. Tim više bi odgovornost Vlade trebala biti veća. Država sada ima udjel od 64,7 posto u Tiskari, a nedavno je 24,4 posto prenijela na Fond hrvatskih branitelja. Zbog gubitaka, vrijednost temeljnog kapitala Tiskare smanjena je sa 400 na 100 kuna po dionici, dok je tržišna vrijednost njezinih dionica samo 24 kune. Loše poslovanje onemogućilo je i ulaganje u tehnologiju, pa je upravo zbog toga sindikat otvoren i za opciju spajanja s drugim tiskarama, koje su dobro opremljene, ali im je zbog krize pao promet.

Plaćaju i otkaze

Iako sada odvojena od lista, Tiskara ipak mora primjerice isplatiti odštete po sudskim sporovima za bivše djelatnike lista Vjesnik koji su se sporili zbog dobivenih otkaza. Kako i sam list grca u gubicima, a situacija nije bolja ni u državnoj Hini i HRT-u, u posljednje vrijeme čule su se ideje, koje navodno dolaze iz Vlade, o njihovu spajanju u javni multimedijalni servis. Čelnici tih institucija nisu upoznati s takvim prijedlogom, no on bi bio u svakom slučaju velik pomak na medijskoj sceni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije