Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

The Wall Street Journal: Podmornice “potopile” Grčku

Do grla zadužena zemlja, čija financijska kriza ugrožava globalni financijski sustav, potrošit će više od milijun eura na dvije njemačke podmornice, za koje i zapovjedništvo mornarice tvrdi da nisu neophodne.
12. srpnja 2010. u 11:10 1 komentara 13 prikaza
Grčka2
Foto: AFP

Štednja na troškovima zdravstvenog i mirovinskog sustava i plaćama državnih zaposlenika, a rasipnost na vojnom proračunu koji ostaje nedodirljiv, ponovno Grčku stavlja pod povećalo javnosti. Prema pisanju The Wall Street Journala, koje prenosi Bankamagazin, do grla zadužena zemlja, čija financijska kriza ugrožava globalni financijski sustav, potrošit će više od milijun eura na dvije njemačke podmornice, za koje i zapovjedništvo mornarice tvrdi da nisu neophodne. Usto je planirana i kupnja šest fregata i 15 tragačko-spasilačkih helikoptera od Francuske, a posljednjih nekoliko godine Grčka je trgovala i s Amerikancima od kojih je kupila dvadesetak lovačkih zrakoplova F16 za više od 1,5 milijardi eura.

Većina vojne opreme dolazi iz Njemačke, zemlje koja snosi najveći teret financijske pomoći Grčkoj i najglasnija je u osudi Atene zbog življenja iznad vlastitih mogućnosti, tako da ovih dana neki dužnosnici EU optužuju Francusku i Njemačku da sudjelovanje u financijskoj pomoći Grčkoj uvjetuju sklapanjem ugovora o prodaji vojne opreme. Oni to, naravno, odbacuju. No činjenica je da je Grčka sa svojih 11 milijuna stanovnika najveći europski uvoznik konvencionalnog oružja i peti u svijetu – iza Kine, Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Južne Koreje. Grčki vojni proračun najveći je u EU u odnosu na BDP i jedan je od glavnih uzroka visokoga nacionalnog duga, piše The Wall Street Journal.

Posao s njemačkim podmornicama, najavljen u ožujku ove godine, kada je zemlji već prijetio bankrot, obuhvaća ukupno šest podmornica u kompliciranoj transakciji s njemačkim tvrtkama koja je počela još početkom desetljeća.

Kupnja oružja potaknuta je, naime, uglavnom odnosima s Turskom, povijesnim suparnikom. No za posjeta turskog premijera Recepa Erdogana Ateni u svibnju ove godine i sam zamjenik grčkog premijera Theodore Pangalos priznao je da je “prisiljen kupiti oružje koje Grčkoj ne treba” i da taj posao predstavlja “nacionalnu sramotu”.

Glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel rekao je da je posao s podmornicama dio starog ugovora, sklopljenog prije izbijanja grčke dužničke krize, dok je francuski ministar obrane rekao da su grčki dužnosnici potvrdili da su zainteresirani za razgovore o poslovima koji bi obuhvatili nabavu razne opreme u nekoliko navrata.

Čitavom pričom zabavlja se i grčki odjel za istraživanje gospodarskog kriminala. Istražuju se, naime, sve kupnje oružja u posljednjem desetljeću, čija je ukupna vrijednost 16 milijardi eura te je li kupljeno oružje preplaćeno i je li kupnja opreme bila neophodna. Njemački istražitelji pak pokušavaju otkriti jesu li grčkim dužnosnicima u okviru posla s podmornicama isplaćene milijunske “provizije”, prenosi Bankamagazin.

vrijeme
NEĆE BITI VRLO TOPLO
Meteorolog Zoran Vakula analizirao zimu i najavio kakvo nas proljeće očekuje
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji