Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Termoelektrana na ugljen daje jeftiniju struju

Energetski stručnjaci raspravljali su o Plominu 3 na inicijativu Hro Cigre i Večernjeg lista.
19. travnja 2013. u 17:00 0 komentara 538 prikaza
plomin (1)
Foto: Željko Lukunić/Pixsell

Ugljen je najpovoljniji energent za termoelektranu Plomin C, zaključak je stručnjaka s područja energetike koji su se okupili na okruglom stolu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Okrugli stol na temu Plomin 3 - plin ili ugljen organizirali su HRO Cigre, hrvatski ogranak međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sustave i Večernji list.

Argument je da ugljen ima stabilniju cijenu i najveće zalihe. Utjecaj cijene energenta utječe na cijenu električne energije.

– Kod nuklearnih energenata promjene cijena jako su male, kod ugljena dvadesetak posto, a plin je jako osjetljiv na promjene – kazao je Željko Tomšić, profesor na FER-u. Doc. dr. sc. Mladen Zeljko naglasio je da je upotreba plina kao jeftinijeg energenta prihvatljiva u kućanstvima, ali ne i u proizvodnji struje. Većina zemalja oslanja se na ugljen kao energent – u Njemačkoj je zastupljen sa 46 posto, u SAD-u sa 30 posto, a u Japanu sa 25 posto. Marijan Kalea, energetski stručnjak i publicist, naglasio je da ne postoji elektroenergetski sustav koji je oslonjen samo na obnovljive izvore energije.

– Do 2050. treba razmišljati o kombinaciji fosilno-nuklearno-obnovljivih izvora energije. Nestašica ugljena poslije će nastupiti od nestašice nafte i plina jer ugljen čini dvije trećine ukupnih rezervi fosilnih goriva – kazao je Kalea zašto se Plomin 3 mora osloniti na ugljen. O isplativosti ugljena govori računica iz Njemačke: u osam mjeseci 2012. godine termoelektrane na ugljen zaradile su 6,5 eura po megavatsatu, a termoelektrane na plin gubitak od 7,9 eura po megavatsatu.

Izbor plina kao energenta stručnjaci drže nerazboritim jer se ne isplati spaljivati uvozni plin u elektrani koja leži uz obalu i more se koristi kao transportni put za dostavu ugljena. Vladimir Jelavić, iz Energetskog instituta Ekonerg nadležnog za studije utjecaja na okoliš, kazao je da imaju tri studije, među kojima i međunarodnu studiju s obzirom na to da je Slovenija udaljena 60 kilometara od Plomina. Poručio je da uvozni ugljen, koji će se koristiti, prosječno ima 0,6 posto sumpora, dok domaći ugljen sadržava od 8 do 10 posto. Davor Škrlec, profesor na FER-u i bivši pomoćnik ministrice zaštite okoliša, kazao je da moramo za svaku elektranu na fosilna goriva osigurati jednaku količinu energije iz obnovljivih izvora energije.

>>Zmajlović: Dimnjak će biti visok 340 m, to će srezati onečišćenje

UGRADNJA PREMOSNICA
Kićo Slabinac na respiratoru nakon rutinskog kirurškog zahvata na srcu
MAFIN 2020.
Večernjakova Mala akademija financija donosi vam digitalno predavanje o financijskoj pismenosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.