Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okrugli stol

Termoelektrana na ugljen daje jeftiniju struju

plomin (1)
Željko Lukunić/Pixsell
Autori: Velinka Knežević, Marko Biočina
19.04.2013.
u 17:00

Energetski stručnjaci raspravljali su o Plominu 3 na inicijativu Hro Cigre i Večernjeg lista.

Ugljen je najpovoljniji energent za termoelektranu Plomin C, zaključak je stručnjaka s područja energetike koji su se okupili na okruglom stolu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Okrugli stol na temu Plomin 3 - plin ili ugljen organizirali su HRO Cigre, hrvatski ogranak međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sustave i Večernji list.

Argument je da ugljen ima stabilniju cijenu i najveće zalihe. Utjecaj cijene energenta utječe na cijenu električne energije.

– Kod nuklearnih energenata promjene cijena jako su male, kod ugljena dvadesetak posto, a plin je jako osjetljiv na promjene – kazao je Željko Tomšić, profesor na FER-u. Doc. dr. sc. Mladen Zeljko naglasio je da je upotreba plina kao jeftinijeg energenta prihvatljiva u kućanstvima, ali ne i u proizvodnji struje. Većina zemalja oslanja se na ugljen kao energent – u Njemačkoj je zastupljen sa 46 posto, u SAD-u sa 30 posto, a u Japanu sa 25 posto. Marijan Kalea, energetski stručnjak i publicist, naglasio je da ne postoji elektroenergetski sustav koji je oslonjen samo na obnovljive izvore energije.

– Do 2050. treba razmišljati o kombinaciji fosilno-nuklearno-obnovljivih izvora energije. Nestašica ugljena poslije će nastupiti od nestašice nafte i plina jer ugljen čini dvije trećine ukupnih rezervi fosilnih goriva – kazao je Kalea zašto se Plomin 3 mora osloniti na ugljen. O isplativosti ugljena govori računica iz Njemačke: u osam mjeseci 2012. godine termoelektrane na ugljen zaradile su 6,5 eura po megavatsatu, a termoelektrane na plin gubitak od 7,9 eura po megavatsatu.

Izbor plina kao energenta stručnjaci drže nerazboritim jer se ne isplati spaljivati uvozni plin u elektrani koja leži uz obalu i more se koristi kao transportni put za dostavu ugljena. Vladimir Jelavić, iz Energetskog instituta Ekonerg nadležnog za studije utjecaja na okoliš, kazao je da imaju tri studije, među kojima i međunarodnu studiju s obzirom na to da je Slovenija udaljena 60 kilometara od Plomina. Poručio je da uvozni ugljen, koji će se koristiti, prosječno ima 0,6 posto sumpora, dok domaći ugljen sadržava od 8 do 10 posto. Davor Škrlec, profesor na FER-u i bivši pomoćnik ministrice zaštite okoliša, kazao je da moramo za svaku elektranu na fosilna goriva osigurati jednaku količinu energije iz obnovljivih izvora energije.

>>Zmajlović: Dimnjak će biti visok 340 m, to će srezati onečišćenje

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije