Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Telekomima se konačno ukida cijeli harač nametnut 2014. i oslobađa prostor za investicije

Telekomi su cijelo vrijeme vrlo snažno lobirali upozoravajući da plaćaju najviše naknade u Europskoj uniji te da zbog toga trpe investicije
19. listopada 2018. u 20:52 5 komentara 1972 prikaza
Mobitel
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Mobilni operatori HT, A1, Tele2 više neće plaćati harač državi, odnosno visoke cijena naknada za radiofrekvencijski spektar. Naime,  danas je u javnu raspravu upućen prijedlog izmjena Pravilnika (o plaćanju naknada za pravo uporabe adresa, brojeva i radiofrekvencijskog spektra) kojim će se cijene naknada vratiti na razinu od prije četiri godine. Tada,  2014., Vlada je odlučila povećati naknade telekomima u ime krpanja rupa u proračunu, a sada je odlučila vratiti ih na ‘početak’.

Ankica Kosovec-Krželj, Miro Bulj i Zdravko Anđel na konferenciji za medije Miro Bulj: 'Teleoperateri se u Hrvatskoj moraju ponašati kao u zemljama iz kojih dolaze'

Telekomi su cijelo vrijeme vrlo snažno lobirali upozoravajući da plaćaju najviše naknade u Europskoj uniji te da zbog toga trpe investicije.

Cilj prijedloga o smanjenju naknada upravo jest, stoji u obrazloženju nadležnog Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture koje je izradilo Prijedlog izmjena, da se rastereti investicijski potencijal operatera a u sklopu ukupnoga administrativnog rasterećenja hrvatskog gospodarstva u cjelini. Usto, cilj je da se uklone sve postojeće prepreke i unaprijede uvjeti za uvođenje i razvoj 5G tehnologija i usluga u Hrvatskoj. Ova bi mjera trebala pozitivno utjecati na osnaživanje poticajnog okruženja za daljnja ulaganja na tržištu elektroničkih komunikacija, a osobito na poticanje ulaganja operatera u gigabitne mreže i infrastrukturu, kako bi Hrvatska ispunila ciljeve EU do 2025.

Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave Vipneta, i Alejandro Plater, predsjednik Uprave A1 Telekom Austria Grupe U prvih 9 mjeseci A1 Hrvatska ostvario preko 330 milijuna eura prihoda

U HAKOMU, regulatoru telekoma, kažu da podržavaju izmjene Pravilnika i vraćanje cijena na razine iz 2014. Štoviše napominju, od 2014. do danas, Ministarstvo je u prethodim izmjenama Pravilnika smanjilo i naknade za radijske frekvencije, tako da je ukupno opterećenje na operatora i korisnika zajedno sada čak i manje.

Jedna od posljedica jest da će smanjenje naknada za RF spektar svakako smanjiti i izravne uplate naknada u državni proračun, ali će zasigurno povećati sposobnost operatora da ulažu u razvoj infrastrukture i usluga, što je važno i za cjenovnu ponudu njihovih proizvoda i usluga, i potaknuti ulaganja u nove tehnologije, poglavito u 5G mreže, ističu u HAKOM-u.

HT zajamčena naknada Građani s dugom do 2.500 kuna mogu od HT-a zatražiti njegov otpis

„Gubitak“ državnog proračuna u ime smanjenih naknada vrlo brzo može biti višestruko nadoknađen naknadama za dodjelu novog, trenutno neiskorištenog RF spektra potrebnog za pokrivanje 5G signalom, te povećanjem opsega ekonomije vezane uz mobilne usluge i većim uplatama u državni proračun kroz poreze (poput PDV-a).

Svako zaostajanje RH u implementaciji 5G mreža i sustava imat će nepovoljan učinak na razvoj cjelokupnog gospodarstva, a poglavito dijela koji nazivamo digitalno gospodarstvo. S druge strane, ako RH bude predvodnica uvođenja 5G, pogotovo u okruženju, ta činjenica će stvoriti nove mogućnosti i komparativnu prednost RH za privlačenje stranog kapitala i investicija, smatraju u HAKOM-u, regulatornoj agenciji.

Ilustracija
Pazite što kupujete!
Evo kako nas varaju u trgovinama: U parmezan ide piljevina, u med sirupi…
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
  • bl4st3r:

    bas me zanima hoćemo li radi ovoga prestati plaćati bonove 10% skuplje

  • virtual1:

    pa te namete telwkomi nisu nikad ni plaćali već mi sa uvećanim računima

  • Deleted user:

    Krkani, skidajte onaj 10%-tni harač na bonove koji su uveli "komunjare levičari" kad su bili na vlasti...ŠTO SE ČEKA VEĆ 2 ĢODINE???