Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najnovija analiza

Tek će se u 2013. godini oporaviti zaposlenost i značajnije rasti BDP

radnici
Arhiva VL
27.08.2011.
u 08:00

U 2011. godini očekujemo rast prihoda od turizma u rasponu od 5 do 8 posto

Rast gospodarske aktivnosti od 0,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, koji pokazuju najnoviji preliminarni podaci DZS-a za drugo ovogodišnje tromjesečje, bio je ispod očekivanja, smatra glavni analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić. Rast BDP-a trebao je biti viši, tvrdi on, posebice ako se uzme u obzir niska prošlogodišnja baza, ali i činjenica da se zbog kasnijeg termina uskrsnih blagdana ove godine dio aktivnosti prenio iz prvog u drugo tromjesečje.

Stagnacija na kraju godine

Uz taj rast ispod očekivanja, Šantić ne očekuje niti značajnije dinamiziranje gospodarske aktivnosti u ostatku godine, dapače, vjeruje kako bi ona u posljednjem tromjesečju mogla i stagnirati.

– Iako će rast BDP-a ove godine vjerojatno biti pozitivan (ispod jedan posto), teško je govoriti o izlasku iz krize, pogotovo uzmemo li u obzir nastavak nepovoljnih trendova na domaćem tržištu rada. Trenutačno prognoze upućuju na to da bi rast BDP-a tijekom iduće godine mogao iznositi do dva posto, što će biti dovoljno samo za zaustavljanje rasta nezaposlenosti. Tako bismo tek u 2013. godini mogli zabilježiti rast BDP-a iznad tri posto, a samim tim i oporavak zaposlenosti – upozorava Šantić.

U slučaju daljnjeg pogoršanja trendova u globalnom gospodarstvu, a posebice u gospodarstvima EU, posljedice će osjetiti i Hrvatska, što bi dovelo do smanjenja potražnje za dobrima i uslugama sa stranih tržišta. To bi se moglo odraziti nepovoljno na turističku sezonu 2012. godine, zbog čega bi se svi domaći sektori vjerojatno suočili i sa skupljim (re)financiranjem.

Iako je promet u trgovini na malo u drugom tromjesečju povećan oko 1,8 posto u realnim iznosima, značajnije dinamiziranje maloprodaje bilo je onemogućeno snažnijim inflatornim pritiscima, odnosno stagnacijom neto plaća u realnim iznosima te daljnjim smanjenjem zaposlenosti na godišnjoj razini. Skroman rast kredita stanovništvu tijekom drugog kvartala u prvom je redu rezultat jačanja švicarskog franka prema kuni, a izuzmu li se tečajne promjene, kreditna aktivnost u ovom segmentu pada i dalje, stoji u analizi Splitske banke.

Rast prihoda od turizma

Ove se godine očekuje rast prihoda u turizmu iz inozemstva, dijelom zbog kasnijeg termina Uskrsa. Nakon dvije godine pada, u 2011. godini očekujemo rast prihoda od turizma u rasponu od pet do osam posto. Međutim, navedeni prihod i dalje će biti znatno niži od rekordnih razina iz 2008. godine.

– Također, ne smijemo zaboraviti da je turizam jedan od najkolebljivijih sektora, pogotovo u slučaju pogoršanja gospodarskih trendova na našim najvažnijim tržištima, točnije u EU zemljama – smatra glavni analitičar Splitske banke. Daljnji pad građevinskih radova u travnju i svibnju upućuje na to da će pad kapitalnih investicija i dalje ostati najznačajnija prepreka gospodarskom oporavku. Pad ulaganja posljedica je u prvom redu njihove nepovoljne strukture.

Upravo sporiji rast produktivnosti u domaćem gospodarstvu u usporedbi sa zemljama središnje Europe, a posljedično i veće vanjske neravnoteže, može se dijelom opravdati i nepovoljnijom strukturom kapitalnih ulaganja.

Također, bez obzira na potrebu pokretanja značajnijeg investicijskog ciklusa u realnom gospodarstvu, uvoz kapitalne opreme bilježi nastavak pada tijekom prvog polugodišta.

Komentara 37

EL
elfenomeno77
10:01 27.08.2011.

BDP-a ove godine ce biti pozitivan,to je pokazatelj da vec sada po malo izlazimo iz krize i ne vjerujem da cemo morati cekati do 2013 godine potpuni izlazak iz krize

DU
Deleted user
10:27 27.08.2011.

Izgleda da su ovi analitičari bili kod Kosorice na brifingu.

DR
drug
09:39 27.08.2011.

Koliko sam upucen 2012 je zadnja godina ... Smak svijeta... Tako da se ne trebamo brinuti za 2013.. Hehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije