Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Tehnika: Stečajni prijedlog bez osnove je, oštećeni smo

Tvrtka nije u blokadi, vrijednost radova u realizaciji je 550 mil. kuna. Direktor Tehnike Zlatko Sirovec tvrdi da tvrtka i dioničari trpe znatnu reputacijsku štetu zbog čega će tražiti obeštećenje
19. veljače 2018. u 17:15 0 komentara 460 prikaza
Foto: Davor Puklavec/pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Prijedlog za otvaranje stečaja zbog navodne prezaduženosti Tehnike koji je podnijelo Zagorje-Tehnobeton nije osnovan, a očekujemo da će biti odbačen, poručila je Tehnika u petak preko Zagrebačke burze, a do ranih poslijepodnevnih sati bilo je obustavljeno trgovanje ovom dionicom.

Kobni otpisi Tehnika zbog Agrokora u minusu, a sad joj prijeti stečaj

Predlagatelj nije vjerovnik, navode, i nema pravomoćno utvrđeno bilo kakvo potraživanje prema Tehnici, nego se “vodi prvostupanjski sudski postupak o utvrđenju visine međusobnih potraživanja i protupotraživanja”. Direktor Tehnike Zlatko Sirovec na upit Poslovnog dnevnika odbio je komentirati sudski postupak koji je u tijeku, no kako pojašnjava riječ je o postupku u kojem i “Zagorje Tehnobeton i Tehnika imaju jedna prema drugoj potraživanja u vezi izgradnje objekata u naselju Jelkovec-Sesvete”.

– Stečajni prijedlog Zagorje Tehnobetona smatramo neosnovanim te nekorektnim korištenjem zakonskih mogućnosti radi pritiska na Tehniku da u sudskom sporu, koji je još u prvostupnoj fazi, odustane od svojih stavova i prihvati dogovor po uvjetima Zagorje Tehnobeton – iznosi Sirovec. Također tvrdi i da zbog navedenog prijedloga Tehnika trpi znatnu reputacijsku štetu, visinu koje je u ovom trenutku teško iskazati. Kako štetu prema Sirovcu trpe i imatelji dionica Tehnike, on najavljuje tužbu za naknadu štete. Ističe i da ovime nije ugrožena održivost poslovanja Tehnike, kao što je to bilo prije dvije godine, kada je sud na prijedlog Zagorje Tehnobetona odredio prethodnu mjeru, uslijed koje su računi Tehnike bili blokirani oko mjesec dana, dok viši sud nije po žalbi Tehnike prethodnu mjeru ukinuo.

Za postojanje navedenog spora između Tehnike i Zagorje Tehnobetona tako se i doznalo kada je Zagorje interveniralo kroz navedenu mjeru osiguranja. Sada se pak doznaje da su nakon podnošenja stečajnog prijedloga, o kojem Tehnika nije bila formalno obaviještena, predstavnici Zagorja u petak imali sastanak s direktorom Tehnike.

Sirovec navodi da je Tehnika odbila mogućnost nagodbe. Tvrtka nije u blokadi, vrijednost ugovorenih radova u realizaciji je na oko 550 mil. kuna, a pri kraju su pregovori i je pred zaključivanjem nekoliko ugovora. Pred zaključenjem čini se da je novi veliki posao u Rijeci, jer na internetskoj stranici Tehnike navode da je od investitora JTH Costabella zaprimljena obavijest o prihvaćanju ponude Tehnike za izvođača radova na betonskoj konstrukciji i temelja za Turističke naselje Costabella. Vrijednost projekta prelazi 200 milijuna kuna. U realizaciji su projekti u Švedskoj, gdje su i prikraju pregovora za više poslova, a s Ingrom u Alžiru rade na izgradnji Vojne bolnice.

– Bez utjecaja postupka nad koncernom Agrokor, poslovni rezultat Tehnike za 2017. bio bi oko nule, a ne iskazani gubitak od 141 mil. kn – kaže direktor Tehnik. Izvanredna uprava nad koncernom Agrokor značajno je utjecala na rezultate poslovanja, a u tom smislu navodi prekid realizacije određenih ugovora zaključenih s društvima u sustavu Agrokora, neplaćanje priznatih potraživanja koja su predmet buduće nagodbe i jednostrane korekcije ugovornih kondicija Agrokorovih članica.

Adris grupa Burza Adris kupio vlastite dionice za 83,6 milijuna kuna Wall Street NAJSTRAŠNIJI DAN NA WALL STREETU Slom američkih burzi: Najveći pad od 2011., u jednom trenutku i rekordni pad od 1600 bodova! Wall Street Crni ponedjeljak Nova recesija ne prijeti, ali bit će inflacije, naglih promjena cijena...
EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Olival
PRIČA O USPJEHU
Od obiteljskog biznisa do pozicije regionalnog lidera u proizvodnji prirodne kozmetike
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.