Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSLABLJENA BILANCA

Tedeschijeva Atlantic grupa žrtva devalvacije srpskog dinara

'16.04.2011., Dvorana Palaverde Arena, Treviso, Italija - Kosarkaski Euro Cup, Final Four. Prva polufinalna utakmica: Unics Kazan - Cedevita. Emil Tedeschi. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
Sanjin StrukiĆ/PIXSELL
Autor
Marko Biočina
30.07.2012.
u 21:34

Unatoč složenoj makroekonomskoj situaciji, Atlantic grupa je na putu najavljenih očekivanja u 2012.

Turbulentnih je pola godine iza Atlantic grupe. Prema polugodišnjem izvješću o poslovanju objavljenom u ponedjeljak, kompanija je u prvih šest mjeseci 2012. zadržala trend rasta prihoda i operativne dobiti, no iza tih brojki skriva se puno tužnija slika. Dapače, neto dobit tvrtke u odnosu na isto razdoblje lani manja je za oko 70 posto, a ako se u to uračunaju i negativne tečajne razlike – ispada da je tvrtka Emila Tedeschija u pola godine ostvarila gubitak od 95,2 milijuna kuna.

Kredit za Kolinsku

Što se događa Atlanticu? Čini se da kompanija prvi put nakon spektakularne regionalne ekspanzije preuzimanjem Droge Kolinske osjeća sve nedaće i probleme poslovanja na više tržišta s različitim valutama, regulatornim okvirima i uvjetima poslovanja. U praksi to izgleda ovako. Srbija je s udjelom od 24,6 posto drugo najvažnije Atlanticovo tržište, tek nešto manje od Hrvatske, a tamošnja je valuta – dinar – u posljednje vrijeme jako izgubila na vrijednosti. Zbog toga su prihodi kompanije u Srbiji nominalno rasli najvećom stopom, no rasle su i obveze, a tečajne razlike opteretile su poslovanje. Posljedica je jako oslabljena bilanca tvrtke pa je tako udjel kapitala spao na 26 posto. Analitičari predviđaju kako bi taj trend, ne uspiju li ga u Atlanticu uskoro preokrenuti, mogao rezultirati time da će kompaniji cijena zaduživanja porasti. Budući da je Atlantic podigao velik kredit pri preuzimanju Droge Kolinske, ali i preuzeo značajne kreditne obveze slovenske tvrtke, svako povećanje kamata za kompaniju bi moglo imati razarajući učinak. Za preciznije zaključke valja ipak pričekati rezultate druge polovice godine, kad bi se gubitak mogao nadoknaditi.

Prednost Atlantic grupe svakako je diversifikacija segmenata u kojima posluje, a to se pokazalo i tijekom prvih šest mjeseci. Tako, primjerice, kompanijin segment “zdravlje i njega” bilježi rast od čak 14 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a veće prihode Atlantic je ostvario i u segmentima “kava” i “delikatesni namazi”. Daljnjom konsolidacijom poslovanja rizici izloženosti zbog tečajnih razloga trebali bi biti smanjeni, no neosporno je da ovi polugodišnji rezultati nisu ono čemu su se ulagači nadali. Također, situacija u kojoj se našla Atlantic grupa na dobar način ilustrira probleme s kojima su suočeni gospodarstvenici u državama koje ne provode politiku stabilnog tečaja nacionalne valute. Takva je Srbija, pa je devalvacija dinara i visoka inflacija vjerojatno olakšala preživljavanje krize dijelu proizvodnog sektora, no znatno je štetila poslovanju tvrtki koje ovise o uvozu, bilo konačnih proizvoda, bilo komponenti za daljnju proizvodnju.

Disperzija poslovanja

Među takvima je i Atlantic grupa, pa će u kompaniji morati naći način da smanje utjecaj negativnih tečajnih razlika. Dobra osnova za to je daljnja disperzija poslovanja na što više tržišta, pa je u tom smislu pozitivna vijest iz kompanijina izvješća i podatak o značajnom rastu na tržištima Rusije i istočne Europe. Ondje se u prvih pola godine prodalo čak 33,4 posto proizvoda Atlantic grupe više nego u istom razdoblju lani.

Komentara 47

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
22:19 30.07.2012.

Megalomanija hrvatskih tajkuna nema granica, a isto će skupo koštati ne samo njih već i državu odnosno gradjane. Tako je i Todorić namjeravao kupiti turski trgovinski lanac za milijarde dolara, ali na sreću Hrvatske to mu nije uspjelo. Kupnjom Droga Kolinske na kredit Tedeschi je stavio "omču oko vrata" Atlantik grupi. Izvjesno je da Slovenci nisu sigurno pustili iz posjeda zlatnu koku, već problematičnu firmu, a Hrvati su se na istu polakomili. Sada dolaze na naplatu računi za glupost.

OB
-obrisani-
22:19 30.07.2012.

Kakva devalvacija dinara pa vec drugi dan dinar raste po stopi od 0,00004%

OB
-obrisani-
21:47 30.07.2012.

tadesi je pogrijesio samo u jednome isto ko i pevec i fizulic, nije prepoznao pravo vrijeme i sve to prodao, bojim se da bu sa ovim svojim dugom kojeg je napravio sa preuzimanje kolinske disev tam kam i pevec.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije