Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Započelo trgovanje

Tankerska Next Generation prikupila kroz IPO 208 milijuna kuna

TNG
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
12.02.2015.
u 12:24

TNG će prikupljena sredstva uložiti u proširenje flote s dva moderna produkt tankera, čime će se ukupan broj brodova u floti povećati na pet brodova ukupne nosivosti oko 250.000 DWT-a

Na službenom tržištu Zagrebačke burze započelo je trgovanje dionicama tvrtke Tankerske Next Generation, a nakon uspješno okončane inicijalne javne ponude prikupljeno je 208 milijuna kuna. Upisano je 3,2 milijuna dionica, a postignuta je cijena od 65 kuna po dionici. TNG će prikupljena sredstva uložiti u proširenje flote s dva moderna produkt tankera, čime će se ukupan broj brodova u floti povećati na pet brodova ukupne nosivosti oko 250.000 DWT-a. 54 posto dionica upisali su mirovinski fondovi, 19 posto mali ulagači, odnosno građani, 15 posto investicijski fondovi i 12 posto osiguravajuća društva. Pokrovitelj uvrštenja bila je investicijska kuća Intercapital, koja je, prema riječima predsjednika uprave Ivana Kurtovića u pripremi IPO, prvog takve vrste nakon 2008. godine, s obzirom na to da su dionice bile ponuđene i građanima, kontaktirala oko 400 potencijalnih ulagača iz zemlje, SAD-a i Europe. 

- Danas je veliki dan i za Tankersku plovidbu i za TNGUvrštenjem dionica na domaću burzu pokazali smo da se s dobro osmišljenom idejom mogu mobilizirati investitori unatoč lošom gospodarskom okruženju i oprezu koji još uvijek vlada na tržištu kapitala. Doživljavamo ovo kao veliko priznanje, ali i obvezu za menadžment i sve djelatnike naše grupacije. Hrvatsko brodarstvo je do ove transakcije bilo tradicionalno u financiranju svog rasta i oslanjalo se na vlastita sredstva i kredite banaka. Mi smo sretni smo što smo uspjeli napraviti na domaćem tržištu ono što rade najbolje svjetske kompanije – emisijom novih dionica financirati akviziciju modernih produkt tankera i na taj način omogućiti investitorima sudjelovanje na brodarskom i naftnom tržištu igrajući uz bok s dokazanim igračem poput Tankerske plovidbe - istaknuo je John Karavanić, predsjednik Uprave TNG-a. 

- Ovo je prvo novo uvrštenje dionica prikupljenih kroz inicijalnu javnu ponudu na Zagrebačkoj burzi još od 2008. godine. Drago nam je da je TNG prepoznala prednosti prikupljanja sredstava za rast i razvoj na ovaj način te vjerujemo da je ovo uvrštenje najava jednog novog, uzbudljivog razdoblja za domaće tržište kapitala. Veliki interes prilikom upisa dionica posebno ohrabruje, jer pokazuje da je investicijska zajednica, bez obzira radi li se o građanima ili velikim investicijskim fondovima, željna novih i zanimljivih investicijskih priča, te da je one kvalitetne spremna i podržati – kazala je predsjednica uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić

- Kada smo počeli pripremati projekt prije osam mjeseci, TNG nije ni postojao, a mi smo željeli uključiti u ponudu dionica i strane investitore i građane te ugraditi niz, za naše tržište, potpuno novih mehanizama u ponudu dionica za koje smo znali da će povećati atraktivnost investicijske propozicije i to za sve ciljane investitore. Više od 1.300 građana, većina domaćih institucionalnih ulagača i desetak stranih investitora pokazuju da smo u toj namjeri i uspjeli. No naš angažman ovdje ne prestaje, mi ćemo i dalje podržavati TNG i Tankersku u njihovom rastu, te im pomoći da i na tržištu kapitala zauzmu poziciju kakvu već imaju na svjetskom tankerskom tržištu - rekao je I. Kurtović.

>> Burza izbacila devet dionica jer nitko njima nije trgovao

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije