Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
financijske mreže

Talijanski fizičar upozorava na mrežu dugovanja

06.03.2014., Zagreb - Mladi HSLS-a prosvjedovali su danas na Markovom trgu protiv Zakona o financijskom poslovanju i predstecajnoj nagodbi.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
22.10.2014.
u 00:07

U predstečajnim nagodbama 17 najvećih vjerovnika duguje pola ukupnog iznosa od čak 22 milijarde kuna

Da isprepleteni dužnički odnosi mogu utjecati na lančano urušavanje tvrtki poznato je iz prakse, a kriza je problem koje nosi nelikvidnost gurnula u prvi plan.

Mreže dugovanja važne su i ako ih ne uzimate u obzir, otvara se mogućnost sistemskog rizika. Njega je teško točno izmjeriti, ali moguće ga je prilično pouzdano procijeniti – istaknuo je ugledni stručnjak za financijske mreže Stefano Battiston, talijanski fizičar koji je u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca održao predavanje o financijskim mrežama u sklopu obilježavanja 15. godišnjice Hrvatske udruge banaka.

Battiston je kao moguće rješenje spomenuo posuđivanje uz kolateral veće vrijednosti od posuđene.

Kako se ova saznanja mogu primijeniti na hrvatske tvrtke u predstečajnim nagodbama analizirao je HUB-ov "Think Tank". Maja Bešević Vlajo iz N3 Capital Partnersa pritom je upozorila da 17 najvećih vjerovnika u predstečajnim nagodbama, među kojima je i jedna fizička osoba, istodobno i duguje pola ukupnog iznosa u uzorku od čak 22 milijarde kuna.

>> Srljaju li Europa (i Hrvatska) prema ekonomskom suicidu?

Komentara 2

SL
slovenc007
05:41 22.10.2014.

Šta ni jedan komentar? Trebali ste v članak stavit rječ Srb onda bi bi bilo bar 200 komentara!

CO
coolman
08:45 24.10.2014.

Kolateral veće vrijednosti od posuđene?! Pa kakva je to novost? Oduvijek kolateral mora biti veće vrijednosti od posuđenog iznosa. To je osnovna premisa kreditiranja. Stručnjak?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije