Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Tajni dokument pokazao: Goldman Sachs sklapao štetne ugovore

papiri
Arhiva VL
23.02.2010.
u 08:42

Pet stranica dug dokument pokazao je da su banke, poput Goldman Sachsa i američke podružnice Societe Generalea kupile 61,2 milijarde dolara hipotekarnih vrijednosnica AIG-a i dovele osiguravatelje na rub likvidnosti. Na kraju su u cijelosti plaćene na teret poreznih obveznika.

Kada je američki Kongres u siječnju sazvao raspravu oko spašavanja American International Groupa, javni prigovor državnog tajnika Timothyja Geithnera dobio je najviše pozornosti.

Zastupnici su tada optužili bivšeg ministra financija da je potajno spašavao tvrtke s Wall Streeta. Geithner se pravdao da je postupao ispravno, pokušavajući spriječiti kolaps financijskog sustava. No, kako prenosi Bloomberg, republikanski zastupnik Darell Issa tada je pokazao pet stranica dug dokument koji je pokazao da su banke, poput Goldman Sachsa i američke podružnice Societe Generalea, kupile 61,2 milijarde dolara hipotekarnih vrijednosnica AIG-a. Te su transakcije gurnule osiguravatelje na rub nelikvidnosti i na kraju su u cijelosti plaćene na teret poreznih obveznika.

New York Fed, koji je provodio tajnu istragu, a na čijem je čelu bio Geithner, sprečavao je objavljivanje dokumenta punih godinu dana, čak i nakon što je AIG pristao na objavu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije