Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Tajana Barbić: Izlazak Spana na burzu dobra je vijest za razvoj tržišta kapitala

Izlazak na burzu je poput odlaska na nudističku plažu, morate pokazati sve, ali mi smo na to navikli, kaže Nikola Dujmović, predsjednik uprave Spana
10. rujna 2021. u 16:45 0 komentara 241 prikaza
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Domaća tehnološka kompanija Span u ponedjeljak je započela javnu ponudu dionica, takozvani IPO, a danas točno u 17 sati zadnji je rok za predaju ponuda i uplatu. Cilj je Spana, kako je naglašeno u javnom pozivu, prodati 578.200 dionica ili 29,5 posto tvrtke, a potom sve dionice, njih ukupno 1.960.000, uvrstiti na Zagrebačku burzu. Cijena je ponuđenih dionica od 160 do 175 kuna, a konačna cijena bit će objavljena u utorak 14. rujna.

Ante Zigman Intervju: Ante Žigman Hrvati u kriptovalutama imaju milijardu kuna

U IPO-u mogu sudjelovati svi, bilo da se radi o pravnim ili privatnim osobama. Izlazak Spana na domaću burzu je značajan, a upravo se na to u svom komentaru osvrnula i Tajana Barbić, ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb. Ovo je 12. javna ponuda dionica na Zagrebačkoj burzi (ZSE), a prva koja se odnosi na tehnološku tvrtku, ističe T. Barbić te kaže da je to dobra vijest jer razvoj tržišta kapitala u tom smjeru olakšava pristup financiranju putem tržišta kapitala i ostalim domaćim tvrtkama.

Investicijska prilika

S druge strane, smatra T. Barbić, investicijska je to prilika za male ulagače koji u traganju za ulagačkim prilikama tradicionalno nisu okrenuti burzi.

Kada se radi o Zagrebačkoj burzi i broju dionica kojima se trguje, trend ukazuje na smanjen interes kompanija da izvor financiranja pronađu na tržištu kapitala, ali i smanjen broj ulagačkih prilika, navodi se između ostalog u komentaru. A kako smatra T. Barbić, još je važnija zatečena sektorska analiza.

JAVNI POZIV Span odredio: raspon cijena koje će se nuditi na IPO-u je od 160 do 175 kuna po dionici

“Više od trećine uvrštenih dionica dolazi iz tradicionalnih sektora, a 22 posto iz turističkog sektora. Uz napomenu da takva ocjena ne vrijedi na razini individualne dionice, sektorska podjela ukazuje na dominaciju tradicionalnih sektora koji u prosjeku imaju manje prilika za rast. Takvo ulaganje je zanimljivo zbog dividende, dok očekivanja vezana uz prinos od kapitalnog dobitka ulagači vezuju uz tzv. rastuće dionice koje karakterizira brži porast u prihodima u odnosu na tržište i brojne prilike za daljnji rast. Takve dionice obično ne isplaćuju dividendu u ranijim stadijima životnog ciklusa, već dobit zadržavaju i ulažu, a ulagači zadovoljno trljaju ruke jer je dobitak moguć prodajom dionica i razlikom ostvarenom u cijeni”, piše Tajana Barbić i napominje kako je Span tehnološka kompanija s rastom poslovnih prihoda od 30 posto u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu te s brojnim prilikama za rast, kako zbog novih ideja, tako i širenjem poslovanja, što se u njihovu prospektu i navodi.

Rastuće dionice

“Dakle, riječ je o rastućem sektoru i kompaniji. U tom kontekstu, dionica Spana je zanimljiva jer osvježava sektorsku strukturu uvrštenih dionica, dok istovremeno osnažuje ponudu na ZSE-u te daje signal i drugim tvrtkama u sličnim fazama razvoja da je tržište kapitala važan izvor financiranja, ali i osvježava ulagačke prilike za institucionalne i male ulagače. Kad se tvrtka s potencijalom rasta u primjerenoj fazi razvoja odluči za izlazak na burzu, mali ulagač dobiva novu priliku za ulaganje”, piše Barbić i napominje da nema motiva da ponudi investicijski savjet, no i da je sasvim izvjesno da prospekt Spana navodi različite mogućnosti za rast tvrtke što u tom smislu dionicu čini zanimljivom i malim ulagačima. Upravo dosadašnjim odzivom malih ulagača zadovoljan je i Nikola Dujmović, predsjednik uprave Spana, koji je za N1 televiziju izjavio kako je posebno iznenađen odzivom građana. Izlazak Spana na ZSE je u skladu sa svjetskim trendovima i očekuje se da će polučiti pozitivne efekte za sve uključene dionike, piše T. Barbić te zaključuje da se možemo nadati da će i ostale tvrtke iz tehnološkog sektora slijediti taj primjer.

Dostava paketa
ŽRTVA PREVARE
Osječanin naručio mobitel pa se neugodno iznenadio kada je vidio što je u paketu
Umjetnost kao terapija
Umjetnost kao terapija
Doživite kulturu u metropoli – ovo ne biste smjeli propustiti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.