Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
javna ponuda dionica

Tajana Barbić: Izlazak Spana na burzu dobra je vijest za razvoj tržišta kapitala

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/3
10.09.2021.
u 16:45

Izlazak na burzu je poput odlaska na nudističku plažu, morate pokazati sve, ali mi smo na to navikli, kaže Nikola Dujmović, predsjednik uprave Spana

Domaća tehnološka kompanija Span u ponedjeljak je započela javnu ponudu dionica, takozvani IPO, a danas točno u 17 sati zadnji je rok za predaju ponuda i uplatu. Cilj je Spana, kako je naglašeno u javnom pozivu, prodati 578.200 dionica ili 29,5 posto tvrtke, a potom sve dionice, njih ukupno 1.960.000, uvrstiti na Zagrebačku burzu. Cijena je ponuđenih dionica od 160 do 175 kuna, a konačna cijena bit će objavljena u utorak 14. rujna.

U IPO-u mogu sudjelovati svi, bilo da se radi o pravnim ili privatnim osobama. Izlazak Spana na domaću burzu je značajan, a upravo se na to u svom komentaru osvrnula i Tajana Barbić, ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb. Ovo je 12. javna ponuda dionica na Zagrebačkoj burzi (ZSE), a prva koja se odnosi na tehnološku tvrtku, ističe T. Barbić te kaže da je to dobra vijest jer razvoj tržišta kapitala u tom smjeru olakšava pristup financiranju putem tržišta kapitala i ostalim domaćim tvrtkama.

Investicijska prilika

S druge strane, smatra T. Barbić, investicijska je to prilika za male ulagače koji u traganju za ulagačkim prilikama tradicionalno nisu okrenuti burzi.

Kada se radi o Zagrebačkoj burzi i broju dionica kojima se trguje, trend ukazuje na smanjen interes kompanija da izvor financiranja pronađu na tržištu kapitala, ali i smanjen broj ulagačkih prilika, navodi se između ostalog u komentaru. A kako smatra T. Barbić, još je važnija zatečena sektorska analiza.

“Više od trećine uvrštenih dionica dolazi iz tradicionalnih sektora, a 22 posto iz turističkog sektora. Uz napomenu da takva ocjena ne vrijedi na razini individualne dionice, sektorska podjela ukazuje na dominaciju tradicionalnih sektora koji u prosjeku imaju manje prilika za rast. Takvo ulaganje je zanimljivo zbog dividende, dok očekivanja vezana uz prinos od kapitalnog dobitka ulagači vezuju uz tzv. rastuće dionice koje karakterizira brži porast u prihodima u odnosu na tržište i brojne prilike za daljnji rast. Takve dionice obično ne isplaćuju dividendu u ranijim stadijima životnog ciklusa, već dobit zadržavaju i ulažu, a ulagači zadovoljno trljaju ruke jer je dobitak moguć prodajom dionica i razlikom ostvarenom u cijeni”, piše Tajana Barbić i napominje kako je Span tehnološka kompanija s rastom poslovnih prihoda od 30 posto u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu te s brojnim prilikama za rast, kako zbog novih ideja, tako i širenjem poslovanja, što se u njihovu prospektu i navodi.

Rastuće dionice

“Dakle, riječ je o rastućem sektoru i kompaniji. U tom kontekstu, dionica Spana je zanimljiva jer osvježava sektorsku strukturu uvrštenih dionica, dok istovremeno osnažuje ponudu na ZSE-u te daje signal i drugim tvrtkama u sličnim fazama razvoja da je tržište kapitala važan izvor financiranja, ali i osvježava ulagačke prilike za institucionalne i male ulagače. Kad se tvrtka s potencijalom rasta u primjerenoj fazi razvoja odluči za izlazak na burzu, mali ulagač dobiva novu priliku za ulaganje”, piše Barbić i napominje da nema motiva da ponudi investicijski savjet, no i da je sasvim izvjesno da prospekt Spana navodi različite mogućnosti za rast tvrtke što u tom smislu dionicu čini zanimljivom i malim ulagačima. Upravo dosadašnjim odzivom malih ulagača zadovoljan je i Nikola Dujmović, predsjednik uprave Spana, koji je za N1 televiziju izjavio kako je posebno iznenađen odzivom građana. Izlazak Spana na ZSE je u skladu sa svjetskim trendovima i očekuje se da će polučiti pozitivne efekte za sve uključene dionike, piše T. Barbić te zaključuje da se možemo nadati da će i ostale tvrtke iz tehnološkog sektora slijediti taj primjer.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije