Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvo tromjesečje

T-HT-u prihodi i dalje padaju, dividenda krajem lipnja

ivica mudrinić
Sanjin Strukić/PIXSELL
30.04.2013.
u 10:32

Neto dobit smanjila se za čak 34,7 posto (na 238 milijuna kuna ili 31 milijun eura) uz maržu od 14 posto

T-HT u prvom ovogodišnjem tromjesečju prihodovao je 6,1 posto manje nego li u i istom razdoblju lani te su prihodi iznosili 1,695 milijuna kuna ili 224 milijuna eura (prvo tromjesečje 2012.: 1,806 milijuna kuna, 239 milijuna eura). EBITDA se smanjila za 22 posto i pala na 609 milijuna kuna (80 milijuna eura) uz maržu od 35,9 posto dok je u prvom tromjesečju lani bila 780 milijuna kuna ili 103 milijuna eura, odnosno 43,2 posto.) Neto dobit se smanjila čak za 34,7 posto na 238 milijuna kuna ili 31 milijun eura) uz maržu od 14 posto. Novčani tok iz redovitog poslovanja smanjio se za 19,1 posto, na 461 milijun kuna.

No, ima i povećanih stavki poput Capexa koji je veći 73,8 posto ili 220 milijuna kuna. Povećali su se i prihodi od negovornih usluga i to 0,5 posto, dok je prosječna mjesečna potrošnja za širokopojasni pristup veća 2,2 posto i iznosi 127 kuna. Usto je povećana i prodaja pametnih telefona, čak 58 posto ukupnog broja postpaid prodanih uređaja, piše u nerevidiranom izvješću HT-a za prvi ovogodišnji kvartal. Kada se radi o potrošnji, korisnici HT-a, njih 2,3 milijuna, prosječno troše 83 kune u mobilnoj mreži dok su lani u prvom tromjesečju prosječno trošili 90 kuna.

Manja potrošnja

Privatni korisnici su štedljivi i troše 63 za razliku od lanjskih 71 kune. Poslovnjaci su pak s lanjskih 164 kune, ovog tromjesečja trošili 140 kuna mjesečno. Ako se izuzme govorna usluga, mjesečna prosječna potrošnja iznosi 30 kuna spram lanjskog prvog kvartala kada je bila 27. Dividenda će dioničarima biti isplaćena u lipnju, nakon glavne skupštine sazvane za 17. lipnja.

Podsjetimo, iznosi 20,51 kunu po dionici. Kada se radi o privatnim korisnicima, broj korisnika u mobilnoj telefoniji smanjio se 0,8 posto. Broj širokopojasnih pristupnih linija manji je 2,3 posto i iznosi 523.740, što je manje 0,5 u odnosu na posljednji lanjski kvartal. Povećao se pak broj TV-korisnika i dostigao brojku od 347.908 korisnika što je 1,2 posto više nego li u četvrtom kvartalu 2012. Prihodi od privatnih korisnika manji su 3,9 posto ponajprije zbog manjih prihoda od govornih usluga i u mobilnoj i fiksnoj mreži. HT bilježi i manji broj poslovnih korisnika u mobilnoj mreži i to 5,2 posto, a u odnosu na zadnji lanjski kvartal poslovnjaka je jedan posto manje. Broj TV-korisnika među poslovnim korisnicima veći je 6,2 posto i iznosi 20.939, a za razliku od lanjskog zadnjeg kvartala veći je 1,3 posto. Prihodi od poslovnih korisnika manji su 8,9 posto također zbog manjeg prihoda od razgovora bilo u mobilnoj ili fiksnoj mreži.

Izgledi ostaju nepromijenjeni

Kada se radi o izgledima grupe do kraja godine, u izvješću piše:

U svjetlu teškog gospodarskog okruženja, prihodi Grupe u 2013. i dalje će padati. Međutim, očekujemo da će naša nastojanja u vezi s kapitalizacijom određenih područja rasta doprinijeti usporavanju pada prihoda Grupe kakav je zabilježen prošle godine. U svojoj izjavi u poslovnom izvješću Ivica Mudrinić, predsjednik uprave T-HT-a, rekao je:

– Naše poslovanje ponovno je bilo pod utjecajem usporenog gospodarstva te pojačanog pritiska regulative i konkurencije. U takvom teškom okruženju pojačali smo svoje napore na održavanje i rast baze korisnika i promoviranje proizvoda vezanih za širokopojasni pristup i televiziju. Iako je to znatno povećalo troškove trgovačke robe u odnosu na prvo tromjesečje 2012., uvjereni smo da će se ovo ulaganje uskoro isplatiti. Navedeni faktori negativno su djelovali na naše rezultate u prvom tromjesečju. Unatoč tome, izgledi za cijelu 2013. godinu ostaju nepromijenjeni u svjetlu naše snažne tržišne pozicije i strateškog fokusa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije