Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako je regulatorna agencija HAKOM razljutila T-HT

T-HT obustavio ulaganja u naprednu optičku mrežu

'gra...zgb....04.01.2005.  rooseveltov trg-postavljanje optickog kabela izmedju grad.poglavarstva i opcine centar snimio:boris scitar'
'boris scitar'
02.03.2010.
u 06:53

Nemamo poticajno okruženje za ulaganja vrijedna milijarde kuna, tvrde u T-HT-u. Trenutačno se sve usluge koje se pružaju krajnjim korisnicima mogu pružiti na bakrenoj mreži pa ne vidimo razloga za reguliranje optike, osobito u ovoj fazi, stav je HT-a.

T-HT odlučio je obustaviti ulaganja u optičke mreže, a sve zbog odluke regulatora. Naime, tvrde u T-HT-u:
- Odluka Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), kojom se postojeća regulacija bakrene mreže proširuje i na optičke pristupne mreže koje tek namjeravamo izgraditi, prisilila nas je da obustavimo pokretanje novih investicijskih projekata u optičke pristupne mreže te da najozbiljnije preispitamo poslovno-ekonomsku opravdanost zacrtanoga investicijskog ciklusa vezanog uz nastavak uvođenja optičkih pristupnih tehnologija i možda odustanemo od ulaganja od nekoliko milijardi kuna u idućih nekoliko godina.

HAKOM je, naime, HT-u zabranio spajati korisnike na optiku sve dok bar šest mjeseci alternativni operateri ne mogu istu tu infrastrukturu kupiti od HT-a, osim 1000 korisnika po svakoj županiji.

Preregulirano tržište

Iako se naizgled čini da je takva regulatorna mjera korisna za tržište, pa time i za krajnjeg korisnika, HT smatra da je učinak upravo suprotan.

Naime, smatra da je potrebno prvo izgraditi optičku infrastrukturu do određene razine kapaciteta kako bi se ona mogla regulirati, ističu u T-HT-u. Trenutačno se nastoji regulirati nešto čega još nema, pa HT smatra da je takvo ulaganje vrlo neizvjesno. Također, HAKOM je HT-u zabranio u idućih pet godina isključiti bakrenu mrežu i ondje gdje se izgradi optička mreža. Ovom zabranom HT-u se troškovi uvećavaju istodobnim upravljanjem i bakrenom i optičkom infrastrukturom. Optička infrastruktura izuzetno je skupa i zahtijeva ulaganja od nekoliko milijardi kuna u idućim godinama, a s druge je strane povrat tih ulaganja rizičan.

Ekonomska računica

- Očekujemo da se u idućem razdoblju od barem dvije godine, dok se ne sagradi određena minimalna količina optičkih pristupnih mreža, regulatorna aktivnost ne usmjeri na optiku već isključivo na postojeću bakrenu mrežu.

Trenutačno se sve usluge koje se pružaju krajnjim korisnicima mogu pružiti na bakrenoj mreži pa ne vidimo razloga za reguliranje optike, osobito u ovoj fazi. Također očekujemo da se model regulacije optičke pristupne mreže temelji na poštenoj raspodjeli rizika ulaganja s alternativnim operaterima. Ako se ne stvori poticajnije okruženje, posve ćemo obustaviti svoja ulaganja u optičke pristupne mreže. S obzirom na cijelu regulatornu situaciju, ne nalazimo odgovarajući poticaj ni ekonomsko opravdanje za ulaganja spomenutih razmjera - stav je T-HT-a.

Alternativni operateri, pak, podržavaju ulaganja, no, tvrde, prijetnje o obustavi ulaganja nisu primjerene, a reguliranje tržišta valjalo bi riješiti konstruktivnim razgovorom.

 

Komentara 1

RA
Raphael
21:33 03.03.2010.

Kao da su ikada sto ulagali? Gdje su opticki prstenovi koji su jos krajem 80tih postavljani? Dosli su na gotovo... pa sada placu. Kolika im je dobit? Imaju dobit, ne gubitak. Necete od mene ni kune vise.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije