Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROGNOZE ZA 2020.

Svjetska banka spustila nam prognoze rasta na 2,5 posto

Građani
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
05.06.2019.
u 15:40

Globalni rast usporava, a na tržištima u razvoju limitiran je nižim investicijama i povećanim rizicima, ponajprije onima koje donosi trgovinski rat između SAD-a i Kine

Unatoč činjenici da je hrvatski BDP u prvom kvartalu ove godine ubrzao na 3,9 posto, Svjetska mu je banka, u najnovijim procjenama globalnog rasta pod nazivom “Pojačane tenzije, smanjena ulaganja”, smanjila prognoze za tekuću godinu za 0,3 postotna boda, s prethodno prognoziranih 2,8 posto na 2,5 posto, a jednak intenzitet najavljuju i za 2020., također po stopi revidiranoj na niže za 0,3 postotna boda.

Za 2021. još su manje optimistični – pozicioniraju nas na 2,4 posto. Općenito su globalne procjene za 2019. revidirane naniže u odnosu na analizu iz siječnja; za svjetsko je gospodarstvo projekcija niža 0,3 postotna boda i iznosi 2,6 posto, dok bi se u 2020. situacija trebala za nijansu popraviti; na 2,7 posto, a u 2021. na 2,8 posto.

Globalni rast usporava, a na tržištima u razvoju limitiran je nižim investicijama i povećanim rizicima, ponajprije onima koje donosi trgovinski rat između SAD-a i Kine. 

– Jači ekonomski rast presudan je za smanjenje siromaštva i poboljšanje životnog standarda. Trenutačni ekonomski moment ostaje slab, dok visoke razine duga i smanjene investicije onemogućavaju tržištima u razvoju ostvarenje njihovih potencijala – prokomentirao je predsjednik Svjetske banke David Malpass, ponavljajući konstantnu “mantru” svoje institucije da su nužne strukturne reforme koje bi poboljšale poslovnu klimu i privukle investicije, uz bolji menadžment duga i veću transparentnost.

Među zemlje s velikim deficitom tekućeg računa, snažnim oslanjanjem na priljev kapitala i značajnim dugom u stranoj valuti, koje bi mogle zabilježiti oscilacije u investicijskoj klimi, uz Bjelorusiju, Gruziju, Kirgistan, Moldaviju, Tadžikistan i Ukrajinu, uvrstili su i Hrvatsku. 

Ključne riječi

Komentara 4

AN
anp
17:05 05.06.2019.

Direkt odseli u Irsku, tamo je med i mlijeko,.... ima nas koji smo zadovoljni u HR i borimo se za nas boljitak u svojoj drzavi, a ti odseli, ja vjerujem da si visokoobrazovani strucnjak kao npr. ASTRONAUT , takve kao ti traze svuda ..., Ja ti zaista zelim sve najbolje u zivotu !

ST
stefj
17:51 05.06.2019.

Toliko o Horvatu i njegovih 4%... Ministar koji može toliko pričati, a ne raditi ništa nije rijetka pojava u našim krajevima. Stalna obećanja, a samo se gomila birokracija i novi besmisleni propisi, stalno novi troškovi, pa dokle... Zemlja smo s najvećim udjelom parafiskalnog u EU, a kada na to dodamo i turizam gdje smo na samom vrhu, onda tek vidimo koja je ovo katastrofa i u kojem smjeru nas vode...

Avatar stef99
stef99
17:21 05.06.2019.

Tih 2,5 % je jad i bijeda hadezejove vlade, prema ogromnih 6 % koje ima Srhbija, .......... baaa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije