Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Rekordan gospodarski rast pogurala ulaganja iz EU fondova

Blaga zima, početak gradnje Pelješkog mosta i značajniji oporavak građevinskog sektora učinili su svoje, tako da je premijer Andrej Plenković dobio u ruke dobar argument kojim može ublažiti kritike na ishod izbora za Europski parlament
30. svibnja 2019. u 08:43 2 komentara 490 prikaza
Pelješki most
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ekonomija se u prvom kvartalu vratila solidnim pretkriznim stopama rasta. U odnosu na isto razdoblje prošle godine ekonomska je aktivnost ubrzala za 3,9 posto, a u odnosu na nešto lošiji zadnji kvartal prošle godine 1,8 posto. Visoke su to stope rasta za hrvatske prilike, rame uz rame brzorastućim tranzicijskim državama s istoka Europe: Rumunjskom, Poljskom i Mađarskom.

Stadionska diplomacija Obećali su nam sagraditi stadione, ali evo što Kineze zapravo zanima

Butkovićevi projekti

Službeni statistički podaci otkrivaju da je za njih ponajprije zaslužna domaća potražnja temeljena na osobnoj potrošnji i rastu investicija od 11,5 posto. Blaga zima, početak gradnje Pelješkog mosta i značajniji oporavak građevinskog sektora učinili su svoje, tako da je premijer Andrej Plenković dobio u ruke dobar argument kojim može ublažiti kritike na ishod izbora za Europski parlament. Prednjače investicije u prometnoj infrastrukturi, koje su dosegnule čak 20 milijardi kuna. Lani je počela gradnja Pelješkog mosta, projekta vrijednog 2,08 milijardi kuna. Počeli su, među ostalim, i radovi i na kontejnerskom terminalu Brajdica u riječkoj luci vrijedni 270 milijuna kuna te 614 milijuna kuna vrijedni radovi na željezničkoj pruzi Zaprešić – Zabok.

BDP | Autor :

Hrvatska je lani dobila i bespovratna sredstva EU za gradnju željezničke pruge Vinkovci – Vukovar, a taj je projekt vrijedan 677 milijuna kuna. Pred kraj 2018. počeli su i 1,23 milijarde kuna vrijedni radovi na dovršetku punog profila Istarskog ipsilona. U projektu financiranja gradnje županijskih luka iz fondova EU do početka ove godine ugovoreno je šest projekata ukupne vrijednosti 169 milijuna kuna. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture lani je, među ostalim, objavilo i natječaj za dodjelu bespovratnih 315 milijuna kuna za nabavu, odnosno obnovu voznih parkova javnih gradskih prijevoznika.

Astana Arena Sve je dogovoreno Službeno! Kinezi odlučili: Gradimo stadion u Hrvatskoj vrijedan 150 mil. €

Tako je krajem prošle godine, prema podacima ministarstva koje vodi Oleg Butković, u sektoru prometa uz sufinanciranje EU ugovoreno 76 projekata vrijednih 25,5 milijardi kuna. Od tog iznosa od EU ćemo za njih dobiti više od 15 milijardi kuna. Slijedi otvaranje i novih velikih gradilišta poput rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka na dionici Križevci – državna granica. Vrijednost tih radova iznosi 283,9 milijuna eura. Među ostalim kreće i nabava novih vlakova vrijedna 1,3 milijarde kuna, započet će i gradnja pristupnih cesta Pelješkom mostu, a ti su radovi vrijedni gotovo milijardu kuna...

Željko Lovrinčević, analitičar Ekonomskog instituta Zagreb, kaže da se struktura rasta polako približava onoj koju smo imali prije krize 2008. godine, ali s tom razlikom što se razlikuju izvori rasta. Prije se Hrvatska zaduživala, a danas se umjesto duga za investicije koriste sredstva europskih strukturnih fondova.

Pelješki most REKORDAN RAST BDP je pogurala gradnja Pelješkog mosta, autocesta, pruga, luka...

– Dobra je vijest da je povlačenje tih sredstava dosad bilo relativno skromno pa ćemo i narednih godina moći računati na taj izvor kapitala. Hrvatska prednjači u EU po udjelu europskog novca u javnim investicijama od 80 posto, dok je domaća komponenta 20 posto, kaže Lovrinčević.

BDP | Autor :

Potrošnje kućanstava također je rasla po stopama koje su iznad prosječnih (4,4%) kao posljedica rasta plaća, zaposlenosti, niske inflacije i smanjenih kamata. Kao moguću zamku navodi to što kreditna aktivnost uglavnom ide prema stanovništvu, a izostalo je kreditiranje poduzetništva. Dio prihoda je, kaže, došao i od doznaka koje iseljeni građani šalju svojim obiteljima.

Porast proizvodnosti i dalje je izrazito loš, zbog čega će mnogi doći u napast da odu jer ih rast plaća od 2 posto godišnje ne zadovoljava, kaže taj analitičar.

Miroslav Škoro, Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, Mislav Kolakušić i Anto Nobilo Utrka za Pantovčak: Škoro protiv predsjednice, Nobilo protiv Milanovića, Kolakušić protiv svih

Rentna ekonomija

– Očekujemo nastavak visokih stopa rasta investicija jer se primiče kraj sedmogodišnjeg razdoblja za ugovaranje projekata financiranih iz EU fondova pa očekujemo aktivniji pristup javnog sektora i povećano korištenje ugovorenih sredstava s pozitivnim učinkom na rast investicija. Međutim, kapacitet privlačenja i provedbe ulaganja ostaje nizak zbog rascjepkanosti javne uprave, ogromnih teritorijalnih razlika u Hrvatskoj te nedovoljnih administrativnih kapaciteta. Javne investicije podržane su i činjenicom da se približavaju izbori, što u pravilu motivira osobito lokalnu i regionalnu samoupravu na dodatna ulaganja – navodi analitičarka RBA Zrinka Živković Matijević.

Hrvatsku gospodarsku komoru veseli što se usporavanje rasta u EU nije odrazilo na vrijednost izvoza prema tom tržištu. Osim toga, zabilježen je i dinamičan rast robnog izvoza prema trećim tržištima, poput zemalja CEFTA-e, EFTA-e ili pojedinačno prema Japanu ili SAD-u, što je dovelo do povećanja robnog izvoza.

Lovrinčević zaključuje da će specijalizacija Hrvatske prema rentnoj ekonomiji postati još izraženija te ćemo se dominanto oslanjati na turizam, rentu i logističke usluge, a proizvodnja pada u drugi plan.

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • Bojance:

    nazalost jos ima velik broj onih koji su ne protiv EU, nego je nerazumiju i nikad nisu eura povukli u hrvatsko gospodarstvo i nasim poduzetnicima

  • tegovdizac:

    Jednom brojkom ušutkane sve fake-teze koje se pokušavaju nametnuti: 1) toliko o tome da ne povlačimo sredstva iz EU fondova, 2) toliko o tome da je članstvo u EU loše i beskorisno, 3) toliko o tome da se ova vlada ... prikaži još! ne bavi gospodarstvom i da nam je ono loše