Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDVIĐANJA

Svijet 2050.: Kina broj jedan, Europa i SAD kaskat će za Indijom i Rusijom

Kineski zmaj
Foto: Pixabay
07.02.2017.
u 12:28

Umjesto Njemačkog stroja, europsku će ekonomiju predvoditi Rusija - tvrdi izvješće

Usprkos nedavnim političkim previranjima uzrokovanima kontroverznim američkim predsjednikom Trumpom koji otvaranjem radnih mjesta i uvođenjem poreza na uvoz pokušava pokrenuti gospodarstvo, PwC analiza SAD-u predviđa daljnje zaostajanje za Kinom, pa čak i za Indijom u narednim desetljećima.

Umjesto Njemačkog stroja, europsku ekonomiju, istraživanje tvrdi, vodit će Rusija.

I to u prednosti BDP-a od čak 7 bilijuna u odnosu na Njemačku, Ujedinjeno kraljevstvo i Italiju.

Foto: PwC

No na čemu se temelje ova predviđanja?

Analiza 'Pogled u daljinu: kako će se svjetski ekonomski poredak promijeniti do 2050.' rangira 32 države na temelju njihovog projiciranog Bruto domaćeg proizvoda po Paritetu kupovne moći (PPP).

'Očekujemo kako će rast biti potaknut rastom tržišta i zemljama u razvoju. E7 ekonomije Brazila, Kine, Indije, Indonezije, Rusije i Turske rastu po godišnjoj prosječnoj stopi od gotovo 3,5 posto u idućih 34 godine, u usporedbi sa samo 1,6 posto koliko rastu u naprednim G7 zemljama, Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Japanu, Veliku Britaniji i SAD-u' - navodi se u izvješću.

>> Čovjek koji je predvidio sve: Trump i Putin su nemoćni, svijet očekuje financijska apokalipsa

Komentara 2

AU
aunick
16:14 22.02.2017.

Ubrzani Rast GDP u mnogoljudskim nerazvijenim zemljama je odrziv ali ne za dugo, a poslije ce padati da bi se zadrzao na nekim razumnim i odrzivim razinama koje se oslanjaju na sveobuvatni potencijal pojedine zemlje. Neznam samo na osnovu cega se Rusija uvstava u ekonomsku silu kad joj je totalni GDP nesto veci od skoro bankrorirale Italije. Rusija ce uvijek biti vodeca vojna sila i to je to.

IV
ivanjoksimovic
13:35 07.02.2017.

Daleko je 2050. Daleko pre ce se to dogiditi. Pa Kina vec prosle godine obrnula vise nivca nego SAD, koje su najveci duznik Kine odavno. Rusija je prosle godine po prvi put prestigla SAD na prvom mestu izvoza brojnih sirovina, poljoprivrednih i industrijskih, poput psenice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije