Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Unatoč krizi tvrtka Pan-parket iz Orahovice radi u dvije smjene, isplaćuje redovite plaće i ostvaruje profit

Švicarcima orahovički parket dobar, a domaći kupci misle da je strani bolji

parket
Dragutin Šantoši
22.01.2010.
u 20:37

Od 300.000 četvornih metara parketa 80 posto je prodano na stranom tržištu.

ORAHOVICA – Za 90 radnika poznate orahovičke tvrtke Pan-parket, koji su lani proizveli oko 300.000 četvornih metara kvalitetnog parketa od raznih vrsta drveta, nema predaha ni ove godine. Unatoč teškoćama parketari, koji su najtežu krizu preživjeli prije sedam godina, danas, zbog ulaganja u suvremenu tehnologiju te praćenja potreba svjetskog tržišta, imaju pune ruke posla.

- Lani smo proizvodnju i prodaju povećali za oko 12 posto, a od toga je 80 posto parketa prodano na tržištima Austrije, Švicarske, Belgije, Španjolske… Nastup na najvećem sajmu parketa u Hannoveru omogućit će nam proboj na druga tržišta od kojih su nam zanimljive arapske zemlje i Rusija. Parket proizvodimo od hrasta, ali i od voćarica oraha, trešnje i drugog drveta. Lani smo krenuli s proizvodnjom parketa impregniranog s uljem koji može podnositi vlagu. Radimo i s bijelim uljima i lakovima i među rijetkima smo u Hrvatskoj koji parkete proizvode po najsuvremenijoj tehnologiji - kaže direktor proizvodnje Damir Kelava.

Uz potporu države od 40-tak milijuna kuna Pan-parket je u proizvodnju uveo novu tehnologiju proizvodnje parketa po tzv klik-sistemu, za što je utrošeno oko sedam milijuna kuna. Iskorištenost sirovina povećana je za trećinu, a umjesto četiri lamele iz jednoga drvnog elementa, sada se u tvornici proizvodi pet lamela. Takav parket posebno je tražen u europskim zemljama, ali ga sve više u opremanju stanova koriste i domaći graditelji. 

 - Ove godine planiramo povećati proizvodnju za strano, ali i  za domaće tržište. U Europi nema dovoljno instaliranih proizvodnih kapaciteta za gotove parkete koji se sve češće uvoze s područja Kine. Uštedama i racionalizacijom poslovanja za prošlu godinu ostvarili smo dobit, a radnici redovito dobivaju neto plaću u prosjeku od 350 eura mjesečno. Nadamo se da će naše visoko kvalitetne proizvode, koje su prepoznali strani kupci, uskoro prepoznati i domaći kupci - kaže direktor Damir Kelava ističući da u Hrvatskoj pogrešno misle kada kažu da je sve što je strano bolje od domaćeg.

Komentara 3

CA
Capolo
23:03 22.01.2010.

To vam je bit problema i dokaz kako HGK ništa ne radi. Vidošević je u javnosti stvorio dojam da HGK je uspješna gospodarska komora, ali to nije niti blizu realnosti. Samo se pokušajte sjetiti bilo kojeg projekta, osim Kupujmo Hravtsko, da je napravljen u zadnjih 10 godina. Zar mi te nesposobnjakoviće plaćamo!?

JE
Jelci
21:42 22.01.2010.

Konacno je potvrdjeno ono sto stalno govorimo-nasi parketi su vrhunski!Pan klik parket smo kupili u Osijeku i zadovoljni smo i izgledom i kvalitetom.Postavljanje je bilo jednostavno i brzo! Nadamo se da ce i drugi skuziti da nema do nasih parketara!

DU
Deleted user
03:06 24.01.2010.

hrvati su pomodarski i nadasve glup narod. Povjesne činjenice idu tome u prilog:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije