Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burze

Svi burzovni indeksi u rastu, euro se oporavlja, nafta skuplja

stocks
Arhiva Vl-a
11.05.2010.
u 07:47

Najviše su porasle cijene dionica banaka, jer je paket pomoći Europske unije u izravnim kreditima i kreditnim jamstvima odagnao strahovanja od širenja grčke dužničke krize.

Plan EU za pomoć zemljama u financijskim teškoćama ohrabrio je jučer ulagače i potaknuo rast burzi. Osjetila je to i Zagrebačka burza čiji je index Crobex porastao 1,64 posto, a promet je iznosio 28,2 milijuna kuna.

Na Wall Streetu su cijene dionica zabilježile najveći dnevni skok u 14 mjeseci. Dow Jones porastao je 3,90 posto, S&P 500 skočio je 4,40 posto, a Nasdaq indeks 4,81 posto, javlja Reuters.

To je najveći dnevni skok tih indeksa od ožujka prošle godine, kada je u SAD-u objavljen plan za sanaciju banaka, koji je potaknuo oporavak cijena dionica s najnižih razina u 12 godina.

Najviše su jučer porasle cijene dionica banaka, jer je paket pomoći Europske unije za financijski oslabljene članice eurozone, vrijedan 750 milijardi eura u izravnim kreditima i kreditnim jamstvima, odagnao strahovanja od širenja grčke dužničke krize.

Ulagače je ohrabrilo što će u tom paketu pomoći eurozoni sudjelovati i Međunarodni monetarni fond, kao i najveće središnje banke u svijetu, koje će na financijska tržišta ubrizgavati dolare kako bi spriječile kreditnu krizu i zaustavile pretjerano jačanje američke valute prema europskoj.

Obećanje o obrani eura svim raspoloživim sredstvima potaknula je oporavak eura kojemu je cijena  prema dolaru skočila 2 posto, probivši se iznad 1,28 dolara. Još krajem prošloga tjedna cijena eura kretala se na najnižim razinama u 14 mjeseci - ispod 1,26 dolara.

Slabljenje dolara potaknulo je, pak, rast cijena sirovina, pa je jučer cijena nafte skočila za 1,7 dolara, na 76,80 dolara po barelu.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer zabilježile najveći dnevni rast u gotovo 18 mjeseci. Londonski FTSE indeks porastao je 5,16 posto, frankfurtski DAX 5,30 posto, a pariški CAC čak 9,66 posto.

Komentara 2

AP
apolon
08:12 11.05.2010.

veselje nebu dugo trajalo!!!!!!!!!

CI
cicibela
11:29 11.05.2010.

Zaboravili su napomenuti da je i zaposlenost naglo porasla. U tiskarama bezvrijednog novca. Mili Bože, što ih sada štancaju!. Kasino kapitalizam radi punom parom. EU se takmiči s Amerikom ko će više papirića naštampati. \"Kladioničari\" na burzama svakog dana imajuu po jednu novu Grčku na koju se klade da će riknuti, a oni s onim bezvrijednim novcem dobiti prave, realne vrijednosti. Građani \"spašenih\" zemalja će raditi stotinu godina da bi stvorili prave vrijednosti koje ovi kockari sada nesmiljeno troše. Dok ne istekne kupljeno vrijeme, SHOW MUST GO ON!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije