Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Sveučilište Sjever - mlado, dinamično, inovativno, usklađeno s trendovima

U tijeku upisi na najtraženije sveučilište u Hrvatskoj
09. rujna 2019. u 10:37 3336 prikaza
Sveučilište Sjever
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/4

Sveučilište Sjever, najmlađe javno sveučilište u Republici Hrvatskoj, ponovno se pokazalo i, što je još važnije, dokazalo kao najpoželjnije javno sveučilište u našoj zemlji te je i ove godine bilo najtraženije sveučilište u preddiplomskim studijima na ljetnom upisnom roku. Upravo su u tijeku upisi na diplomske studije u oba sveučilišna centra, u Koprivnici i Varaždinu, a studijski programi se stalno nadopunjuju u skladu s najnovijim trendovima.

Ove su godine osuvremenjeni i prošireni sadržaji i naziv tri studija: preddiplomski Mobilnost i logistika i Komunikologija, mediji i novinarstvo te diplomski Ambalaža, recikliranje i zaštita okoliša, čime se Sveučilište prilagođava interesu studenata i potrebama tržišta za zanimanjima budućnosti.

“Sveučilište Sjever ustrojeno je kao dinamična organizacija koja stalno prati, primjenjuje i ugrađuje znanstvene i stručne spoznaje, promovira koncept cjeloživotnog obrazovanja te produbljuje i održava veze s gospodarstvom i suradnju sa srodnim visokoškolskim ustanovama u zemlji i inozemstvu”, ističe rektor Sveučilišta Sjever, prof.dr.sc. Marin Milković, dodajući: “Sve ono što smo radili, radili smo za dobrobit naše zajednice, na korist naših studenata. U svemu što smo radili, slijedili smo razvoj naše regije da našim studentima omogućimo priliku za studiranje po najsuvremenijim standardima, do najviše akademske titule.”

Sveučilište Sjever | Autor : Promo Foto: Promo

Još jedna specifičnost: Sveučilište Sjever ima najveći postotak studenata (čak 86%) u deficitarnom STEM području pa su njihovi završeni studenti iznimno traženi. Sukladno tome, prošle godine pokrenuta su dva nova preddiplomska studijska programa u Koprivnici – Prehrambena tehnologija i Tehnička i gospodarska logistika jer je na vrijeme prepoznato da upravo takvi kadrovi nedostaju u lokalnoj zajednici, ali i na nacionalnoj razini. Paralelo je pokrenut i Sveučilišni poslijediplomski doktorski studij Mediji i komunikacija u Koprivnici, za koji je Sveučilište Sjever upravo otvorilo natječaj za 15 novih doktoranada. To će biti druga generacija doktoranada ovoga studija za koji je već pri prvom upisu vladao izniman interes.

Osim toga, Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH osiguralo je sufinanciranje troškova studiranja tijekom trajanja upisanog studijskog programa za studente pripadnike hrvatskog iseljeništva i pripadnike hrvatske manjine koji u akademskoj godini 2019./2020. prvi put upišu prvu godinu u kvoti redovitih studenata na Sveučilištu Sjever. Odobren je upis 42 redovita studenta.  

Sveučilište Sjever | Autor : Promo Foto: Promo

Kako bi studentski život bio što lagodniji, u ponedjeljak, 16. rujna, se u Sveučilišnom centru Koprivnica otvara i studentska menza koju Sveučilište financira iz vlastitih sredstava. Za još dvije sveučilišne zgrade dovršena je sva projektna dokumentacija i dobivene građevinske dozvole, a projektiranje je u tijeku za još jednu. Osim toga, na Sveučilištu se redovno organiziraju predavanja stručnjaka iz različitih područja poput Mate Rimca, Dražena Klarića, Aleksandra Stankovića, Roberta Knjaza, Davora Brukete
Stopa zaposlenja nakon završenog studija na Sveučilištu Sjever je znatna, a dosadašnji studenti postižu zavidnu karijeru u realnom sektoru. Poslodavci ističu da su oni poželjni i zapošljivi stručnjaci zbog visoke razine i širine usvojenih znanja i kompetencija. I što je najvažnije, spremni su na samostalan i kreativan rad u struci.

Sveučilište Sjever | Autor : Promo Foto: Promo

Sve to čini Sveučilište Sjever najbrže rastućim te najperspektivnijim sveučilištem u Republici Hrvatskoj, sa čak 26 studijskih programa te više od 3800 zadovoljnih studenata. Jer ulaganje u mladost i edukaciju jest najbolje ulaganje.

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?