Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Super formula za veće plaće svima i puniju državnu kasu

– Velika je stvar da se o krizi počelo raspravljati na pravi način te se napokon počelo raditi na smanjenju državnih rashoda.
28. travnja 2010. u 21:00 45 komentara 6 prikaza
place
Foto: vl

Grupa uglednih poreznih stručnjaka predvođenih Vladom Brkanićem poslala je na adresu Ministarstva financija svoj prijedlog novih poreznih razreda u sustavu poreza na dohodak, a kako je već pisao Poslovni dnevnik. Dojam je da je riječ o izuzetno kvalitetnom i dobro potkrijepljenom prijedlogu koji bi mogao spasiti budućnost hrvatskog srednjeg sloja.

Drakonsko oporezivanje

– Velika je stvar da se o krizi počelo raspravljati na pravi način te se napokon počelo raditi na smanjenju državnih rashoda. Škegro je u pravu; nema besplatnog ručka – rekao je Brkanić, ali i objasnio da je s grupom kolega izračunao da će se prema novim (istina još pomalo nejasnim) prijedlozima znatno smanjiti plaće srednjeg sloja, a to se može spriječiti jedino razvlačenjem poreznih razreda. Konkretno, Brkanić i kolege predlažu prvi porezni razred s osnovicom od 5400 kuna bruto i poreznom stopom od 12 posto, drugi od 5400 do 14.400 kuna bruto sa stopom od 25 posto i treći iznad 14.400 kuna bruto sa stopom od 40 posto. Ako bi se primjenila ova shema plaće bi porasle svima.

– Posebno je važno razvući stopu od 25 posto u srednjem razredu do iznosa od 14.400 kuna jer bi inače moglo doći do znatnog pada primanja srednjeg sloja – poručio je Brkanić. Sada je na Ministarstvu financija i premijerkinim savjetnicima da pokažu punu svijest i zrelost te da hrabro prekinu dugogodišnju demagogiju koja je dovela do drakonskog oporezivanja srednjih i velikih plaća u Hrvatskoj. Naime, aktualni pa i novo predloženi sustav poreza na dohodak čine ukupnu bruto cijenu visokoobrazovane radne snage u Hrvatskoj potpuno nekonkurentnom. Večernji je list još prije nekoliko mjeseci objavio dramatične usporedbe poreznih škara u sustavu poreza na dohodak Hrvatske, Njemačke i Austrije.

Na plaće od 2, 3, 4 ili 5 tisuća eura, koje se smatraju prosječnim europskim plaćama, u Hrvatskoj se plaća dramatično viši porez na dohodak nego u Njemačkoj i Austriji. U Austriji vam uz plaću od 5000 eura ostaje oko 4200 kuna više, a u Njemačkoj oko 2500 kuna više nego u Hrvatskoj. Brkanić i kolege mudro su upozorili Ministarstvo financija da će se, ako prihvati njihov prijedlog, osigurati rast potpuno posustale potrošnje te tako osigurati znatno više prihode po drugim osnovama, posebno od PDV-a.

– Kad se, primjerice, smanjila stopa poreza na dobit sa 35 na 20 posto, pokazalo se da je država počela ubirati više poreza na dobit – rekao je Brkanić. Kod drakonskog oporezivanja puno više poreznih prihoda ostaje na neki način prikriveno!

Ulaganje u dionice

Usto, sada se sve više govori kako bi trebalo povećati izdvajanja u 2. i 3. mirovinski stup, ali ako se provedu glasine o reformi sustava poreza na dohodak prema idejama premijerkinih savjetnika, onda praktično ne bi bilo prostora za povećanje izdvajanja u obvezni 2. stup niti bi nakon ukidanja olakšica bili stimulirani za izdvajanje u treći. Dobro je poznato da novac iz 2. i 3. stupa, kojima upravljaju mirovinski fondovi, najvećim dijelom završava u domaćim obveznicama i dionicama. Dakle, rasterete li se plaće srednjeg sloja, sigurno bi bilo prostora za povećanje izdvajanja u 2. stup te bi masa novca završila u hrvatskom gospodarstvu.

Rad prvi na poreznom udaru Kod pregleda

Rad prvi na poreznom udaru

Kod pregleda inače vrlo kvalitetnog Programa gospodarskog oporavka teško je ne uočiti da će i dalje ostati neoporezivani prihodi po osnovi kapitalne dobiti i kamata, a nema ni poreza na imovinu kako se ne bi destimulirala ulaganja. Nikome, dakle, ne smeta činjenica da će rad srednjeg sloja u Hrvatskoj biti još drakonskije oporezivan nego dosad. Je li nekom promaklo da porezni sustav na taj način šalje poruku da nije isplativo živjeti od svog rada?

Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja
ISPITIVANJE ZA IZNUDU
Mrzovoljni Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja: 'Gdje ste, bando destruktivna!'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • drugTitoforever:

    He, he, ne mogu vjerovat! ...

  • -obrisani-:

    banditska posla,ako je 5400 kn isto i 14000 ,ona si smanjite plaće na 5000 kn,uzdržavajte vile,terence,ljubavnice školujtedjecu po japanu..itd

  • boki2105:

    ma šta to vrijedi kad onaj mamlaz šukerčina gleda i sluša samo sebe i misli da je najpametniji, a kad je riječ o poreznoj politici samo zna opalit tamo gdje najviše boli a to je u džep običnih građana...seronja jedan