Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udar po krizi

Super formula za veće plaće svima i puniju državnu kasu

place
vl
Autor
Gojko Drljača
28.04.2010.
u 21:00

– Velika je stvar da se o krizi počelo raspravljati na pravi način te se napokon počelo raditi na smanjenju državnih rashoda.

Grupa uglednih poreznih stručnjaka predvođenih Vladom Brkanićem poslala je na adresu Ministarstva financija svoj prijedlog novih poreznih razreda u sustavu poreza na dohodak, a kako je već pisao Poslovni dnevnik. Dojam je da je riječ o izuzetno kvalitetnom i dobro potkrijepljenom prijedlogu koji bi mogao spasiti budućnost hrvatskog srednjeg sloja.

Drakonsko oporezivanje

– Velika je stvar da se o krizi počelo raspravljati na pravi način te se napokon počelo raditi na smanjenju državnih rashoda. Škegro je u pravu; nema besplatnog ručka – rekao je Brkanić, ali i objasnio da je s grupom kolega izračunao da će se prema novim (istina još pomalo nejasnim) prijedlozima znatno smanjiti plaće srednjeg sloja, a to se može spriječiti jedino razvlačenjem poreznih razreda. Konkretno, Brkanić i kolege predlažu prvi porezni razred s osnovicom od 5400 kuna bruto i poreznom stopom od 12 posto, drugi od 5400 do 14.400 kuna bruto sa stopom od 25 posto i treći iznad 14.400 kuna bruto sa stopom od 40 posto. Ako bi se primjenila ova shema plaće bi porasle svima.

– Posebno je važno razvući stopu od 25 posto u srednjem razredu do iznosa od 14.400 kuna jer bi inače moglo doći do znatnog pada primanja srednjeg sloja – poručio je Brkanić. Sada je na Ministarstvu financija i premijerkinim savjetnicima da pokažu punu svijest i zrelost te da hrabro prekinu dugogodišnju demagogiju koja je dovela do drakonskog oporezivanja srednjih i velikih plaća u Hrvatskoj. Naime, aktualni pa i novo predloženi sustav poreza na dohodak čine ukupnu bruto cijenu visokoobrazovane radne snage u Hrvatskoj potpuno nekonkurentnom. Večernji je list još prije nekoliko mjeseci objavio dramatične usporedbe poreznih škara u sustavu poreza na dohodak Hrvatske, Njemačke i Austrije.

Na plaće od 2, 3, 4 ili 5 tisuća eura, koje se smatraju prosječnim europskim plaćama, u Hrvatskoj se plaća dramatično viši porez na dohodak nego u Njemačkoj i Austriji. U Austriji vam uz plaću od 5000 eura ostaje oko 4200 kuna više, a u Njemačkoj oko 2500 kuna više nego u Hrvatskoj. Brkanić i kolege mudro su upozorili Ministarstvo financija da će se, ako prihvati njihov prijedlog, osigurati rast potpuno posustale potrošnje te tako osigurati znatno više prihode po drugim osnovama, posebno od PDV-a.

– Kad se, primjerice, smanjila stopa poreza na dobit sa 35 na 20 posto, pokazalo se da je država počela ubirati više poreza na dobit – rekao je Brkanić. Kod drakonskog oporezivanja puno više poreznih prihoda ostaje na neki način prikriveno!

Ulaganje u dionice

Usto, sada se sve više govori kako bi trebalo povećati izdvajanja u 2. i 3. mirovinski stup, ali ako se provedu glasine o reformi sustava poreza na dohodak prema idejama premijerkinih savjetnika, onda praktično ne bi bilo prostora za povećanje izdvajanja u obvezni 2. stup niti bi nakon ukidanja olakšica bili stimulirani za izdvajanje u treći. Dobro je poznato da novac iz 2. i 3. stupa, kojima upravljaju mirovinski fondovi, najvećim dijelom završava u domaćim obveznicama i dionicama. Dakle, rasterete li se plaće srednjeg sloja, sigurno bi bilo prostora za povećanje izdvajanja u 2. stup te bi masa novca završila u hrvatskom gospodarstvu.

Komentara 45

DR
drugTitoforever
21:09 28.04.2010.

He, he, ne mogu vjerovat! ...

OB
-obrisani-
21:39 28.04.2010.

banditska posla,ako je 5400 kn isto i 14000 ,ona si smanjite plaće na 5000 kn,uzdržavajte vile,terence,ljubavnice školujtedjecu po japanu..itd

BO
boki2105
21:07 28.04.2010.

ma šta to vrijedi kad onaj mamlaz šukerčina gleda i sluša samo sebe i misli da je najpametniji, a kad je riječ o poreznoj politici samo zna opalit tamo gdje najviše boli a to je u džep običnih građana...seronja jedan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije