Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istekao lock-up

Suosnivač PayPala prodao još 20 milijuna dionica Facebooka

Facebook
AFP/PIXSELL
21.08.2012.
u 21:55

Dionice su prodane po cijeni između 19,27 i 20,69 dolara za ukupno 396 milijuna dolara

Peter Thiel, bivši glavni izvršni direktor i suosnivač PayPala i jedan od prvih ulagača u Facebook, prodao je 20 milijuna dionica te društvene mreže nakon što je prošli tjedan istekao embargo na prodaju nakon inicijalne javne ponude, prenosi Huffington Post. Dionice su prodane prošli četvrtak i petak kroz filijale poput njegova Founders Funda po cijeni između 19,27 i 20,69 dolara za ukupno 396 milijuna dolara.

Thiel je dobro prošao, iako je vrijednost Facebookove dionice gotovo prepolovljena u razdoblju nakon inicijalne javne ponude koja je održana u svibnju. Thiel je u Facebook prvi put uložio 2004. godine, i to 500 tisuća dolara. U inicijalnoj javnoj ponudi prodao je 16.8 milijuna dionica u vrijednosti od oko 640 milijuna dolara, a posljednjom se prodajom riješio većine udjela u tvrtki. Thiel je u srpnju donirao miliun dolara organizaciji Club for Growth Action, političkom odboru povezanom s radikalnim republikanskim pokretom Tea Party. Thiel je s 2,7 milijuna dolara također bio najveći donator odboru Endorse Liberty koji je skupljao novac za neuspješnu predsjedničku kampanju Rona Paula, a koju su novčano poduprijeli i suosnivači PayPala Luke Nosek i Scott Banister.

Ulagači su zabrinuti zbog sve većeg broja korisnika koji Facebooku pristupaju putem mobilnih uređaja poput smartphonea i tabletnih računala, što smanjuje mogućnost zarade od oglašavanja. U četvrtak je završilo prvi od nekoliko takozvanih lock-up razdoblja, u kojima je dioničarima zabranjeno prodavati dionice kako bi se spriječile velike osilacije u cijeni nakon inicijalne javne ponude. Ostala će lock-up razdoblja isteći tijekom sljedećih devet mjeseci, čime će još 1,66 milijardi dionica biti slobodno za prodaju. Facebookove su dionice već u ponedjeljak dotaknule novo dno - cijenu od samo 18.75 dolara, da bi se prije zatvaranja burzi vratile na 20.01 dolara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije