Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
alternativa

Sunce i žene pokreću Solaris, a 95 posto proizvodnje izvoze u Europu

Ivo Josipović posjetio tvrtku Solaris u Novigradu (1)
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/5
23.08.2011.
u 09:30

Tvrtka koja proizvodi fotonaponske module nema kupce u Hrvatskoj jer je za nas taj sustav preskup, no ulaganje u njih je dugoročno

U tišini koju remeti tek povremeno prigušeno tiho zujanje strojeva u atmosferi nalik farmaceutskom laboratoriju, u novigradskoj tvrtki Solaris nastaju visokosofisticirani fotonaponski moduli. Zaposlenici, njih 170, u bijelim kutama i rukavicama nadziru i rade na strojevima koji dragocjene komponente filigranskom preciznošću slažu u fotonaponske module, novi i ekološki najprihvatljiviji izvor energije.

Zamašnjak gospodarstva

Stotinjak metara od prepunih plaža u Novigradu Solarisovi radnici grade osnove alternativne energije u ekološki prihvatljivom okruženju, a u koje se uvjerio i predsjednik Republike Ivo Josipović za jučerašnjeg posjeta proizvodnom pogonu fotonaponskih modula. Osim što je Solaris jedina tvrtka ovakve vrste kod nas, ona je i, čulo se jučer u poslovnoj zoni San Vidal, zamašnjak istarskog gospodarstva posljednjih 11 godina koliko posluje.

'Otac' proizvodnje naoko neuglednih pločica, koje su zapravo nepresušan izvor energije i zarade a da se pritom maksimalno štiti priroda, Franco Traverso, već se 30 godina bavi ovakvom tehnologijom.

Ranih 90-ih počeo je joint venture s ruskom tvrtkom i proizvodnjom silicijskih ingota i wafera, a 1999. godine osnovao je u Novigradu Solaris te se okrenuo fotonaponskim modulima. S istarskim partnerima Robertom Fattorijem i Brankom Hanžekom Traverso je u Solaris uveo najsuvremeniju i ekološki prihvatljivu tehnologiju proizvodnje FN modula kojima konkurira na europskim i svjetskim tržištima.

– U Solarisu nam je važna obrazovanost i edukacija ljudi, tehnološka spremnost i inovativnost jer želimo ostati i opstati u vrhu, a za to su potrebna stalna poboljšanja proizvodnje ulaganjem u istraživanja i razvoj – kaže predsjednik uprave Solarisa Franco Traverso naglašavajući doprinos u lokalnom i regionalnom razvoju te zapošljavanju mladih i visokoobrazovanih stručnjaka.

Solaris ima 125 zaposlenika, a zanimljivo je da većinu, čak 60 posto zaposlenika, čine žene. I to ne bilo kakve žene, kažu vlasnici tvrtke, već sve redom uspješne voditeljice pogona, žene koje savršeno poznaju tehnologiju, materijale, brojke... Njima su, dodaju, s povjerenjem prepustili vođenje tvrtke, koja funkcionira usklađeno poput najfinijeg kućanstva. Zaposlenici su u većini mladi ljudi, prosječna je dob zaposlenih – 28 godina! Iza njih stoji godišnja proizvodnja od 90 MW fotonaponskih modula certificiranih europskim i američkim standardima i normama, a i sam Solaris certificirao je sustav upravljanja kvalitetom ISO 9001.

"Zlatne kune", "Zlatni ključevi", status tvrtke "Gazele" za prihod i rast, laskave titule najboljeg izvoznika..., sve su to naredali u Solarisu, no naše im je tržište nepoznanica.

Većinu svoje proizvodnje, čak 95 posto, Solaris izvozi u zapadnu Europu. Prodali bi oni svoje sofisticirane pločice i našim ljudima, no interesa je, kažu, malo.

– Riječ je zasad, dok ne postoje subvencije, o vrlo skupim sustavima. No ulaganje u njih dugoročno je i ne samo isplativo nego vrlo brzo donosi povrat uloženog i zaradu – objašnjava Mauricio Licul, tehnički direktor proizvodnje.

Nije nužno snažno sunce koje po cijele dane žari da biste se grijali, kuhali ili, najjednostavnije, imali svjetlo dobiveno iz fotonaponskih modula. Dnevna insolacija i svjetlost dovoljni su za prosječno kućanstvo, a sav višak struje koja se na takav način proizvede energija je na kojoj se može zaraditi.

U zemljama zapadne Europe u koje Solaris izvozi, poput Njemačke i Italije, koje su najveći kupci Solarisovih proizvoda, vlasnici sustava koji energiju dobivaju preko fotonaponskih modula prodaju i imaju status povlaštenih distributera.

Nepovoljni uvjeti

Dozvole, ugovori i sva papirologija koja prati ovakav posao dobiva se u nekoliko dana, dok su kod nas ovakve situacije rijetkost, a zainteresirani najčešće odustaju zbog komplicirane administracije i nepovoljnih uvjeta.

– Distribucija ovako dobivene energije još je uvijek kompliciran i nepoznat način te će biti velika zadaća, ma koje vlade, da pojednostavni, a time i potakne ovakva gospodarska rješenja te ih pretvori u poticajna – komentirao je predsjednik Josipović budućnost primjene fotonaponskih modula u Hrvatskoj.

Josipović je dodao i kako je Solaris primjer ulaganja domaćeg i stranog kapitala u izvozni adut koji donosi profit. S domaćinima je razgovarao o plasmanu na talijansko tržište te će, naglasio je, s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom o tome uskoro, idući mjesec, razgovarati i za bilateralnog susreta u Puli.

Od 2000. godine, kada je novigradski Solaris pokrenuo proizvodnju, do prošle godine u tvrtki je zaposleno 180 radnika, a prihod je od pola milijuna eura u prvoj godini skočio do 75,5 milijuna, koliko bilježe prošle godine.

Komentara 3

NE
Netjak
18:42 24.08.2011.

Pozitivna stvar je da imamo izvoznika koji posluje pozitivno. Čestitke. Međutim, za prosječnog Zemljanina, fotonaponski moduli su obična prijevara. Inženjer Majdandžić je napravio pilot projekt u Španskom, uložio je 30000 eura u 10Kw sustav koji mu proizvodi oko 7500 Kwh godišnje. Po prosječnoj cijeni od 0,90 kuna po kwh, treba mu 33 godine da otplati uloženo, ne računajući kamatu i inflaciju pa ni redovito održavanje sustava. S tim da paneli rade samo po danu, a po noći je prinuđen koristiti HEP-ove usluge ili uložiti još par desetaka tisuća u akumulatore. Može brže otplatiti investiciju samo ako država subvencionira FN module što obično ide na račun ostalih potrošača, a kakav interes za to imamo? Hrvatska pokriva oko 45% el. energije iz obnovljivih izvora čime smo drugi ili treći u EU, podaci same EU. Današnje vijesti kažu da se moramo prilagoditi njihovom tarifnom sustavu i dignuti cijene što je čista laž. Cijene el. energije u Hr su već sada u sredini prosjeka cijena cijele EU, kao i cijena benzina, dizela itd. uz, naravno, nižu kvalitetu naših derivata. Ova država je izgubila kompas, definitivno.

DR
drug
13:34 29.08.2011.

Nijemci su ulozili najvise u solarne panele da bi dobili samo par postotaka u ukupnoj zastupljenosti proizvodnje el. energije......Zvuci jako lijepo i zeleno ali cista utopija sa ovolikom cijenom i rentabilnoscu...bilo bi bolje da se novac ulaze u istrazivanja

JO
josmalopanestalo
23:04 01.09.2011.

recite todoriću da si obljepi hižicu u šestinama s tim modulima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije