Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Revizija predmeta

Sud EU skinuo s dnevnog reda predmet u kojem je trebao odlučivati o usklađenosti konverzije s pravom EU

Konferencija za medije Udruge Franak
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/2
06.07.2021.
u 15:52

Na Sudu EU ostao je još predmet u kojem se odlučuje imaju li potrošači koji su proveli konverziju pravo na restituciju

Nakon što je s Vrhovnog suda povučena revizija predmeta u vezi kojeg je postavljeno prethodno pitanje Sudu EU, sad je predmet C-474/20 i Sud EU skinuo s dnevnog reda, na zahtjev Vrhovnog suda. U tom je predmetu Sud EU trebao odlučivati o usklađenosti Zakona o konverziji, odnosno same konverzije, s pravom Europske unije.

Da podsjetimo, u povučenom predmetu Vrhovni sud ponavlja gotovo identično pitanje kakvo je postavljeno u oglednom postupku, a paralelno su na Sud EU poslana i pitanja s Općinskog građanskog suda u Zagrebu (predmet C-567/20) čiji je predmet također konverzija, odnosno pravo na restituciju korisnika kredita koji su proveli konverziju. 

Konkretno, pitanja koja se postavljaju u sada jedinom preostalom predmetu koji se tiče konverzije hrvatskih potrošača na Sudu EU, postavljena su ovako: Može li se zakonodavnom intervencijom kojom je izvršena konverzija spriječiti potrošača da sudski osporava odredbe iz temeljnog ugovora o kreditu s valutnom klauzulom CHF, kako bi ostvario vraćanje svih nezakonito stečenih koristi od banke? Ako je odgovor na prvo pitanje takvo da zakonodavna intervencija ne smije biti prepreka za tužbe i obeštećenje, može li se iz primjene izostaviti zakon o konverziji, onako kako ga je protumačio Vrhovni sud RH?

U Udruzi Franak pojašnjavaju da će svi potrošači s konvertiranim kreditima koji su već tužili banke, a ima ih oko 20.000, vjerojatno imati prekid postupka sve dok Sud EU ne odluči o preostalom predmetu C-567/20.

- Svi potrošači s konvertiranim kreditima koji još uvijek nisu tužili banke, a njih ima oko 35.000, trebali bi pričekati odluku Suda EU po predmetu C-567/20, radi svoje pravne sigurnosti u tužbama. Odluka će biti obvezujuća za sve hrvatske sudove i više nitko neće imati nikakve pravne lijekove da se protivi rješenjima koja utvrdi Sud EU – ističu u Udruzi Franak. 

Svi potrošači s nekonvertiranim CHF kreditima, bilo da se radi o auto, stambenim, hipotekarnim ili nenamjenskim kreditima, bilo da su otplaćeni ili se još uvijek otplaćuju u CHF valuti, nemaju razloga za čekanje, i mogu odmah tužiti banke na temelju kolektivne presude, pojašnjavaju u UF-u. 

- Čestitamo sucima Vrhovnog suda RH što su prepoznali koliko je predmet C-474/20 bio loš, čestitamo im što su prepoznali da taj predmet ne bi donio ponovno nikakvo rješenje u sporovima koje vode potrošači s konvertiranim kreditima, i što su shvatili kako su pitanja koja je na Sud EU uputila sutkinja Jesenka Jurić Šojat s Općinskog građanskog suda u Zagrebu, koja se vode na Sudu EU pod oznakom C-567/20, upravo ona prava i meritorna pitanja na koja će Sud EU dati onda konačno prave i meritorne odgovore koji se tiču potrošača koji su konvertirali CHF u EURO na temelju tzv. Zakona o konverziji – prokomentirali su u Udruzi Franak te poručili Vrhovnom sudu da ne odugovlači s odlukom o ništetnosti ugovora s valutnom klauzulom CHF koju potrošači čekaju već tri godine. 

VIDEO Mate Rimac u javnost je dospio kao srednjoškolac s inovacijom iGlove, a danas za njega i Rimac automobile zna cijeli svijet!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije