Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dubravko Radošević, savjetnik predsjednika RH za gospodarstvo:

Stvarna je opasnost za gospodarstvo deflacija

radosevic
Pixell
14.12.2009.
u 21:00

Radošević upozorava kako je listopad već četvrti mjesec zaredom u kojem bilježimo smanjenje industrijskih cijena te poziva HNB da energičnije djeluje protiv deflacije jer bi se ona produbljivanjem krize mogla i povećati.

Inflacija više nije realna prijetnja hrvatskom gospodarstvu, no zabrinjava deflacija koja postaje realna opasnost gospodarstvu, rekao nam je analizirajući sadašnju gospodarsku situaciju i proturecesijske poteze Vlade, ali i politiku Hrvatske narodne banke Dubravko Radošević, savjetnik predsjednika Republike Hrvatske za gospodarstvo.

HNB djeluje prorecesijski

Radošević upozorava, pozivajući se na podatke Državnoga zavoda za statistiku, da je listopad već četvrti mjesec zaredom u kojemu mjesečno bilježimo smanjenje industrijskih cijena te poziva Hrvatsku narodnu banku da energičnije djeluje protiv deflacije jer bi se ona produbljivanjem krize mogla i povećati. Svojom je restriktivnom monetarnom politikom Hrvatska narodna banka zapravo djelovala prorecesijski jer je kao rezultat novčana masa na godišnjoj razini smanjena 15 posto, što je ključni generator nelikvidnosti u gospodarstvu, smatra Radošević. Dodao je kako je znakovito da se građani u vrijeme krize sve više okreću štednji nauštrb potrošnje, i to štednji u eurima.

Potrošnja će rasti

Ekonomski analitičar Erste banke Alen Kovač ima ipak nešto drukčije mišljenje. On smatra kako trenutačno okruženje karakteriziraju slabi inflatorni pritisci, a to je posljedica s jedne strane stabilnih kretanja cijena sirovina i energije, odnosno slabih pritisaka u ponudi.

– S druge strane, zbog pada domaće potrošnje oslabjeli su i pritisci u potražnji, što je rezultiralo dijelom cjenovnim nadmetanjem te dodatno oslabilo inflatorne pritiske. Ipak, u idućim godinama deflacija nije izgledna jer se, s jedne strane, mogu očekivati obnovljeni pritisci na troškovnoj strani s oporavkom globalne ekonomske aktivnosti – smatra Kovač. Na cijene će utjecati, kaže Kovač, i nastavak konvergencija cijena u pojedinim kategorijama u kontekstu tranzicije.

Komentara 10

AP
apolon
23:07 14.12.2009.

za hr. gospodarstvo ja vidim i vjerujem u svjetlo na kraju tunela oporavkom E.U gospodarstva a što ako na proljeće taj oporavak izostane...kako neki novi ( bar zasada) pokazatelji najavljuju? neki novi ( bar zasada) pokazatelji najavljuju?

OB
-obrisani-
04:47 15.12.2009.

J,Kosor je još prije dva mjeseca najavila kako HR izlazi iz krize do kraja 2009-te godine.Samu EU ,ne treba pri tome spominjati jer nema silnu industriju kao hrvatska pa se vjerojatno ,bez pomoći od strane Hrvatske neće još dugo iskobeljati.

AP
apolon
22:57 14.12.2009.

nije nikakva novost da stezanjem monetarne politike u kriznoj situaciji kakva je danas hr. gospodarstvo neumitno vodi u velik i dugotrajni gosp. pad!itno vodi u velik i dugotrajni gosp. pad!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije