Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Stručnjaci: Imamo pripravničku Vladu, Zmajlović nije lider

Zoran Milanović ima petero ministara mlađih od 40 godina. Više se brinu za dojam nego za upravljanje
18. lipnja 2012. u 12:00 45 komentara 6 prikaza
'19.01.2012., Zagreb - Raspravom o pristupanju Hrvatske EU nastavljena je redovita sjednica Sabora. Mihael Zmajlovic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Analitičari smatraju da je izbor Mihaela Zmajlovića, koji je s 34 godine najmlađi član vlade Zorana Milanovića, upitan zbog nedostatka iskustva i znanja za mjesto novog ministra okoliša. Iako se može navesti nekoliko primjera mladih vlada, u vremenima krize trebaju nam iskusni znalci, poručuju analitičari, ponajprije zbog toga jer im birokracija ne može pomoći.

– Hrvatska birokracija je nevjerojatno nekompetentna. Nepodnošljivo je da naši ministri od birokracije neće dobiti pomoć – kaže Damir Novotny, ekonomski analitičar. No, u slučaju Zmajlovića tih problema neće biti, jer kako Novotny kaže, ekologija je u Hrvatskoj sporedni resor, a drži i da je ministarstvo napravljeno isključivo zbog bivše ministrice Mirele Holy.

Vlada pripravnika

Prosjek godina u Vladi je 50,4 godina, ali među 22 ministra čak pet ima manje od 40 godina. Mladost i životopisi bez radnog iskustva na menadžerskim pozicijama u realnom sektoru povod su za nadimak “pripravnička Vlada”.

– Naglašavanje mladosti u Vladi posljedica je toga što u izvršnoj vlasti imamo čovjeka bez političkog radnog iskustva. Milanović očito misli da je najbolje da mu okruženje čine ili akteri koji mu ne predstavljaju prijetnju u znanju i iskustvu ili oni koji ovu političku epizodu vide kao kraj političke karijere – komentira Davor Gjenero, politički analitičar, koji tvrdi da je Vlada ne samo pripravnička nego i puna PR menadžera, odnosno ministara koji se na bave donošenjem odluka i upravljanjem nego stvaranjem dojma o sebi, a u tu skupinu uključuje ministre Sinišu Hajdaš Dončića i Gordana Marasa.

– Treba nam kompetentna Vlada, a ova to nije jer nema ni znanja ni iskustva. To su političari koji ne razumiju komplicirane ekonomske modele potrebne da nas izvuku iz krize – ocjenjuje Novotny.

Stranački aparatčik

Zmajlovića analitičari ne žele osuditi unaprijed, ali nisu oduševljeni njegovim životopisom. U njemu nema, osim upravljanja jaskanskim komunalnim poduzećem, iskustva u gospodarstvu, iako se upravljanju mogao naučiti kao gradonačelnik Jaske.

– To je životopis stranačkog aparatčika, nije liderski niti sugerira posjedovanje relevantnih upravljačkih iskustava – kaže Gjenero, koji dodaje da je odabir Zmajlovića dokaz da je Milanović spreman birati iz vrlo uskog kadrovskog bazena, iako SDP ima najbolju bazu kadrova sa znanjem upravljanja u javnom sektoru.

Slično misli i Novotny koji novog ministra ocjenjuje u kontekstu paradigme.

– On je paradigma imenovanja neiskusnih ljudi, koji ne poznaju ni strane jezike, što im ne omogućuje da se integriraju u tokove Europske unije – ističe Novotny.

Neformalnu verziju životopisa, napisanu u formi eseja temeljena na samohvali koja je povučena sa službenih stranica Vlade, javnost i stručnjaci osuđuju.

– Taj je životopis prestrašan dokaz nedostatka osnovnog obrazovanja – komentirao je politički analitičar koji je želio ostati anoniman.

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • Ugo Kajvez:

    U svakom slučaju sa svijesnim blagoslovom milanovića, ................. što pokazuje da je on izuzetno opasna osoba ...................

  • idriz ujdurovic:

    Hrvatska mora propasti. Politicka bagra svoju djecu odmah za managere, a vasi nek vise na birou do pemzije.Evo Zmajlovic zavrsio faks i odmah prvi posao direktor gradskog komunalnog poduzeca? wtf, koji klinac on uopce zna o zivotu ?.

  • Ugo Kajvez:

    Ovaj tipus je samo čačićev "yesman" ......... i pravdanje za urotu protiv Holy-ice ...........