Naslovnica Biznis Gospodarstvenik godine

Stručni žiri bira najbolje u 2018.

U stručnom žiriju sastavljenom od vodećih novinara i urednika te stručne javnosti ove se godine nalazi i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat
18. listopada 2018. u 10:05 1 komentara 485 prikaza
Svečanoj dodjeli nagrada prošle godine nazočili su premijer Andrej Plenković, ministri Zdravko Marić i Tomislav Ćorić u društvu s glavnim urednikom Večernjeg lista Draženom Klarićem
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/16

Hrvatski gospodarstvenici, unatoč često negativnom i nepoticajnom političkom i društvenom okruženju, promotori su izvrsnosti, inovacija i uspješnih poslovnih pothvata. Večernji list i Poslovni dnevnik kao najrelevantniji i najutjecajniji medijski brendovi s dugogodišnjom tradicijom, također svjesni svoje uloge u društvu, pokreću izbor Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine.

Gospodarstvenik godine Gospodarstvenik godine Biramo najbolje: Gospodarstvenik koji je obilježio 2018.

Pozitivni primjeri

Ovime se želi, umjesto na političare i politička zbivanja, interes javnosti preusmjeriti na gospodarstvo i gospodarstvenike. Isticanjem pozitivnih primjera kao što su izvrsnost u poslovanju, izvozni uspjeh, otvaranje novih pogona, a samim time i radnih mjesta, želi se otvoriti novi pogled na život u Hrvatskoj. Gospodarstveni uspjesi poticaj su i za niz malih i srednjih poduzetnika te u konačnici i poruka mladima da ne napuštaju Hrvatsku.

U sastavu stručnog žirija pred kojim stoje dva važna zadatka - izbor Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine, ali i nominiranje pet najboljih gospodarstvenika i pet gospodarskih događaja, koji će biti ponuđeni na glasovanje čitateljima Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, renomirani su i priznati novinari i urednici koji prate gospodarstvo. Njima će se pridružiti i vodeći hrvatski stručnjaci, ali i znanstvenici iz polja ekonomije.

Moj Zaba Start PROMO Poduzetničke ideje koje zaslužuju priliku

Na čelu novinarskog žirija je Mislav Šimatović, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista zadužen za gospodarstvo. Riječ je o novinaru koji je već dva desetljeća preko Nacionala, Poslovnog dnevnika do Večernjeg lista duboko involviran u procese u hrvatskom gospodarstvu. Njegova kolegica Ljubica Gatarić jedna je od najdugovječnijih i najupućenijih gospodarskih novinarki u Hrvatskoj koja osobno poznaje većinu nominiranih poduzetnika, a izvjesno je da je bila živi svjedok nastanka i razvoja velikog broja tvrtki koje će se natjecati za titulu. Poslovni dnevnik, kao najrelevantniji dnevni business medij u zemlji, a i šire, predstavljat će u žiriju glavni urednik Vladimir Nišević te novinari Marija Brnić i Darko Bičak. Sve troje su u Poslovnom dnevniku gotovo od samog pokretanja prije 13-ak godina te su u svojim novinarskim, ali i stručnim konferencijskim aktivnostima svakodnevno upućeni na poduzetništvo, procese, trendove te ključne sudionike.

Miodrag Šajatović, iako i dalje u profesionalnom zenitu, jedna je od legendi hrvatskog novinarstva općenito, a posebice poslovnog. Pokrenuo je i vodio Poslovni svijet u Večernjem listu 1989., iz kojeg je nastao Poslovni tjednik, a nakon toga i Poslovni dnevnik koji je vodio kao glavni urednik do 2015., kad pokreće poslovni tjednik Lider. Ivan Hrstić je urednik gospodarstva na utjecajnoj regionalnoj televiziji N1, no njegova je karijera pupčanom vrpcom povezana s Večernjim listom i Poslovnim dnevnikom u kojima je bio novinar i urednik, a i dalje je stalni kolumnist društvenih i gospodarskih tema.

Darko Tipurić Poslovni forum Prstena Bez radikalnih promjena i politike i društva nećemo biti konkurentni

Saša Ćeramilac je dugogodišnji televizijski i radijski novinar i urednik. U medijskom poslu je više od 20 godina, a prošao je cijeli put - iza i ispred kamere i mikrofona. Radio je na Hrvatskoj radioteleviziji, Novoj TV, te na nekoliko zagrebačkih radijskih postaja, a tri godine bio je glavni direktor tvrtke za audio-video produkciju iz čije su radionice izlazili neki od najgledanijih televizijskih formata. Trenutačno mu je matična redakcija globalna kabelska televizija Al Jazeera.

Dekani fakulteta

Povjerenstvo se sastoji i od vanjskih članova koji su redom najugledniji ljudi strukovnih gospodarskih udruga, ključni savjetnici nositelja vlasti te sveučilišni profesori i dekani ekonomskih fakulteta u Hrvatskoj.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat ima dugogodišnje iskustvo u privatnom i javnom sektoru. U vladi Tihomira Oreškovića bio je ministar poduzetništva i obrta, a u prijašnjim je vladama u ministarstvu gospodarstva bio ravnatelj Uprave za obrt, odnosno Uprave za energetiku. Luka Burilović je predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK), a Davor Majetić glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). Članovi žirija su i dekani četiri najveća ekonomska fakulteta u Hrvatskoj. Iz Osijeka dolazi prof.dr.sc. Vladimir Cini, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta dolazi prof.dr.sc. Lajoš Žager. Prof.dr.sc. Maja Fredotović je dekanica Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, a prof.dr.sc. Alen Host dekan je Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Plavi ured Plavi ured Nije sve crno, u Hrvatskoj ima i malo pozitive - ovo je pravi primjer dobre prakse

Titulu Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine ponijet će najuspješniji i najjači gospodarstvenik i događaj u Hrvatskoj, čije poslovanje ili impakt presudno utječu na gospodarska kretanja u zemlji, ali i mijenjaju ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu. Bilo da se radi o velikom izvoznom, investicijskom ili proizvodnom pothvatu, oni mijenjaju Hrvatsku i hrvatsko gospodarstvo nabolje.

Pri nominaciji i izboru žiri će se voditi prema pet osnovnih kriterija: izvrsnost u poslovanju, natprosječni poslovni rezultati, uspješan investicijski projekt, otvaranje novih radnih mjesta te izvozni uspjeh.

Svaki član povjerenstva predlaže po pet gospodarstvenika i pet gospodarskih događaja koji su obilježili 2018. godinu i to tako da prvorangiranoj osobi/događaju dodjeljuje pet bodova, drugoj četiri, trećoj tri, četvrtoj dva i petoj jedan bod. Titulu Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine ponijet će osoba odnosno događaj s najvećim brojem bodova. Pet gospodarstvenika i pet gospodarskih događaja s najvećim brojem bodova ponudit ćemo na glasanje i čitateljima Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika. Oni s najvećim brojem njihovih glasova ponijet će titulu Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine prema izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

Uloga banaka i poduzetnika u promjenama u gospodarstvu

Hrvatsko gospodarstvo bilježi gospodarski rast potaknut rastom osobne potrošnje, korištenjem fondova EU te blagim rastom izvoza i investicija. Istodobno, poboljšan je i fiskalni položaj države uz smanjenje javnog duga. Bankarski sustav visoko je kapitaliziran i likvidan te svojom aktivnošću može podržati nastavak dobrih makroekonomskih trendova.

Kao vodeća banka u Hrvatskoj, Zagrebačka banka je nezaobilazan partner u financiranju i realizaciji ključnih infrastrukturnih projekata kao što su gradnja cesta, aerodroma ili financiranje javnih potreba na državnom i lokalnom nivou. S druge strane, privatni sektor jedan je od ključnih pokretača gospodarskog razvoja te nam je zadovoljstvo da se veliki broj poduzetničkih ideja realizira upravo u suradnji sa Zagrebačkom bankom. S našim klijentima i partnerima doprinosimo transformaciji društva uvođenjem novih tehnologija, doprinosimo internacionalizaciji poslovanja, podizanju konkurentnosti i održivom razvoju cjelokupnog gospodarstva.

Banka će biti još agilnija i posvećena potrebama svojih klijenata oslanjajući se na tržišnu poziciju Grupe UniCredit kojoj pripadamo i konkurentske prednosti koje iz toga proizlaze. UniCredit je paneuropska komercijalna banka s potpuno integriranim korporativnim i investicijskim bankarstvom koja svojim klijentima pruža usluge putem jedinstvene prodajne mreže rasprostranjene u zapadnoj, srednjoj i istočnoj Europi.Javno priznanje najboljima potvrda je vrijednosti i postignuća, ali i poticaj za daljnja unapređenja, izvrsnost i uspjeh.

Upravo zbog toga Zagrebačka banka je odlučila podržati projekt “Gospodarstvenik godine” Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

Zajedničkim naporima do boljeg gospodarstva

Ina je već dugi niz godina najveći izvoznik te jedan od najvećih ulagača u Hrvatskoj. Naše aktivnosti u istraživanju, proizvodnji i preradi ugljikovodika, uz najveću moderniziranu maloprodajnu mrežu, čine nas jednim od najvažnijih čimbenika energetske sigurnosti zemlje. Financijska stabilnost i dobri poslovni rezultati daju nam snagu za novi rast, a istovremeno su pokazatelj kako je naša kompanija sposobna uspješno prilagođavati se tržišnim okolnostima. Promjene koje provodimo unutar kompanije usredotočene su na kupca i na tržište, a uz to razvijamo nove usluge i širimo naše poslovanje čime pratimo trendove industrije na globalnoj razini. U Ini se oslanjamo na jasne vrijednosti: na prvo mjesto stavljamo ljude i nastojimo odgovoriti na sve potrebe naših kupaca preuzimanjem odgovornosti za sve aktivnosti koje provodimo. Stupovi našeg poslovanja su operativna izvrsnost i vrhunska učinkovitost, a uspjeh u oba područja dodatno je pozicionirao Inu kao vodećeg igrača na svim našim ključnim tržištima. Tijekom više od pet desetljeća poslovanja dokazali smo se kao pouzdan partner lokalnim zajednicama, poželjan poslodavac i faktor društveno odgovornog poslovanja pridonoseći time unapređenju kvalitete života u zajednicama u kojima poslujemo. 

Iskustvo i znanje naših stručnjaka garancija su da će Ina i u narednom razdoblju ostati perjanica hrvatskog gospodarstva. Vjerujemo da naša postignuća mogu biti motivacija i ostalim hrvatskim kompanijama u nastojanju da postignu dobre rezultate. Veselimo se uspjesima drugih jer samo zajedničkim naporima možemo učiniti naše gospodarstvo boljim. Ina je stoga počašćena što može i ove godine podržati inicijativu izbora najuspješnijeg gospodarstvenika.

Pogledajte i video s Večernjakove konferencije Hrvaska kakvu trebamo:

[video: 27208 / ]
ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

  • covjekbezimena1:

    Kakav je to stručni žiri bez lidera objektivnog odlučivanja kusčevića??