Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gospodarstvenik godine

Biramo najbolje: Gospodarstvenik koji je obilježio 2018.

Gospodarstvenik godine
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
17.10.2018.
u 17:02

Stručni žiri sastavljen od vodećih novinara i urednika koji prate gospodarstvo, kao i predstavnika stručne javnosti, jamac je izvrsnosti izbora

Hrvatski gospodarstvenici, unatoč često negativnom i nepoticajnom političkom i društvenom okruženju, promotori su izvrsnosti, inovacija i uspješnih poslovnih pothvata. To je bio jedan od glavnih razloga da Večernji list i Poslovni dnevnik, kao najrelevantniji medijski brendovi s dugogodišnjom tradicijom, također svjesni svoje uloge u društvu, prije dvije godine pokrenu izbor gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine. Na ovaj način želi se, kako pojašnjava Mislav Šimatović, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista, umjesto na političare i politička zbivanja, interes javnosti preusmjeriti na gospodarstvo i gospodarstvenike.

– Isticanjem pozitivnih primjera kao što su izvrsnost u poslovanju, izvozni uspjeh, otvaranje novih pogona, a samim time i radnih mjesta, želi se otvoriti novi pogled na život u Hrvatskoj. Gospodarstveni uspjesi poticaj su i za niz malih i srednjih poduzetnika te poruka mladima da ne napuštaju Hrvatsku, a što je unatrag nekoliko godina posebno bolna tema – kazao je Šimatović.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Završnica u prosincu

Stručni žiri sastavljen od vodećih hrvatskih novinara i urednika koji prate gospodarstvo, kao i predstavnika stručne i znanstvene javnosti, jamac je izvrsnosti i snage ovog izbora. Večernji list i Poslovni dnevnik putem svih svojih platformi učinili su ovaj izbor dostupnim najširoj društvenoj zajednici, a samim time postati i promotor izvrsnosti i uspješnosti. Završnica ovog projekta bit će početkom prosinca kada će se dobitnicima dodjeljivati nagrade u četiri kategorije. Najprestižnija nagrada u poslovnom sektoru svakako će biti ona za gospodarstvenika godine kojeg će odabrati stručni žiri na temelju objektivnih kriterija. Na isti će način biti odabran i gospodarski događaj godine. Istovjetne nagrade dodjeljivat će se u izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika što će manje ovisiti o stvarnim poslovnim pokazateljima, a puno više biti pokazatelj ugleda koji pojedina kompanija uživa u javnosti. Svi čitatelji koji budu sudjelovali u glasovanju svojom će participacijom imati mogućnost osvojiti vrijedne nagrade.

Kriterij za laureate bit će da njihovo poslovanje ili utjecaj na gospodarstvo, presudno utječe na gospodarska kretanja u zemlji, ali isto tako da mijenja ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu. Osnovni su kriteriji: izvrsnost u poslovanju, natprosječni poslovni rezultati, uspješan investicijski projekt, otvaranje novih radnih mjesta te izvozni uspjeh. Izbor će se provesti tako da će svaki član stručnog žirija predložiti po pet gospodarstvenika i pet gospodarskih događaja koji su obilježili godinu i to tako da se na obje liste osobe i događaji vrednuju ocjenom od jedan do pet. Oni s najviše bodova u konačnici će biti proglašeni pobjednicima. Pet gospodarstvenika i pet događaja s najviše osvojenih bodova istodobno će biti ponuđeni i čitateljima Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika na glasanje. Oni s najviše glasova ponijet će titulu gospodarstvenika, odnosno gospodarskog događaja godine prema izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

Željko Kukurin, šef uprave Valamara, primio je nagradu u ime cijelog turizma, koji je pokretač gospodarskih promjena (na slici s glavnim urednikom Večernjeg lista Draženom Klarićem)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL


Stručnjaci iz cijelog svijeta

U prvom izboru, 2016. godine, za gospodarstvenika godine izabran je Ante Vlahović iz Adrisa, a zanimljivo je da su ga u odvojenim postupcima za laureata izabrali i čitatelji i stručni žiri. Prošle je godine titulu najboljeg po izboru čitatelja ponio Željko Kukurin, čelnik turističke tvrtke Valamar, dok je stručni žiri gospodarstvenikom godine proglasio inovatora i predvodnika e-mobilnosti Matu Rimca.
Prošlu je godinu obilježila kriza koncerna Agrokor, ali i rekordna turistička sezona, pad javnog duga i stabilnije javne financije s najmanjim deficitom proračuna od pretkriznih vremena. Čitatelji su odlučili da je najvažniji gospodarski događaj 2017. godine odobrenje novca EU za Pelješki most, a stručni žiri je za događaj godine izabrao donošenje i provedbu Zakona o postupku izvanredne uprave. 
Tom su prilikom Mate Rimac i Željko Kukurin istaknuli želju za daljnjim investiranjem.

Nakon rekordne turističke sezone i čak 900 milijuna kuna ulaganja u povećanje kvalitete objekata, Željko Kukurin, predsjednik uprave Valamara, istaknuo je da nagradu prima i u ime cijelog turizma, koji je velik pokretač gospodarskih promjena, investitor i izvoznik. Gospodarstvenik 2017. po izboru žirija Večernjeg lista, Mate Rimac, istaknuo je da želi ostati u Hrvatskoj.

Gospodarstvenik 2017. po izboru žirija Večernjeg lista, Mate Rimac, istaknuo je da želi ostati u Hrvatskoj (nagradu mu je uručila Andrea Borošić, šefica uprave Večernjeg lista)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

– Želim razviti najbolji mogući proizvod i vrhunsko radno okruženje. Otvorili smo stotinu radnih mjesta, želim zadržati mlade ljude i zaposliti nove. Već sad zapošljavamo 16 stručnjaka iz cijelog svijeta – kazao je Rimac.

Frane Barbarić, predsjednik uprave HEP-a: Podržavamo projekt koji stvara ozračje uspješnosti i optimizma

Cilj HEP-a je postati centar izvrsnosti i regionalni predvodnik u razvoju i primjeni naprednih tehnoloških rješenja u proizvodnji, distribuciji i upravljanju energijom. Na taj način HEP će, kao predvodnik energetske tranzicije države, dati doprinos ispunjenju globalnih ciljeva održivog razvoja i obveza Hrvatske kao članice EU. Kao jedan od vodećih investitora, zadržat ćemo sinergijsku, pokretačku ulogu u hrvatskom gospodarstvu. Ujedno, želimo i dalje biti pouzdan oslonac poslovanju i razvojnim planovima hrvatskih tvrtki. Ovako ambiciozne planove, koji utječu na cjelokupno hrvatsko društvo, nemoguće je provesti bez uključenosti i suradnje s predvodnicima razvoja hrvatskog gospodarstva. To su oni lideri, inovatori, poslovni ljudi čiju izvrsnost prepoznaje i nagrađuje projekt Gospodarstvenik godine. Zato već tradicionalno s ponosom podržavamo ovaj projekt koji pridonosi stvaranju ozračja uspješnosti, kreativnosti, profesionalizma, entuzijazma i optimizma, a koji nam u ovom trenutku toliko trebaju.     

Vjeran Vrbanac, predsjednik uprave HAMAG-BICRO: Koristimo priliku da se i na ovaj način približimo malim poduzetnicima

Kao jedna od najvažnijih institucija za poduzetnike u provedbi ESIF fondova, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) podupire jačanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva financiranjem njihova poslovanja i razvoja izdavanjem jamstava za odobrene kredite, dodjelom bespovratnih sredstava, mikrokreditiranjem te poticanjem investicija, a također i pružanjem financijske potpore inovativnim i tehnološki usmjerenim tvrtkama u Republici Hrvatskoj putem inovacijskih programa. Također, od 1. rujna ove godine pokrenuli smo i liniju za poljoprivrednike, prerađivače i šumare, kojima su na raspolaganju mikro i mali zajmovi uz najpovoljnije kamatne stope na našem tržištu. Kao sukreatori razvoja malog i srednjeg poduzetništva u Republici Hrvatskoj, drago nam je da su mediji prepoznali njihovu važnost te su ovakvi projekti hvalevrijedni. Stoga rado koristimo priliku kako bismo se i na ovaj način približili poduzetnicima i pomogli im u promociji.

Tomislav Debeljak, predsjednik uprave Brodosplita: Dobro pratite gospodarstvo

Pridružujemo se vašem projektu Gospodarstvenik godine jer izuzetno poštujemo profesionalnost gospodarske redakcije Večernjeg lista, a posebno novinar/ke Poslovnog dnevnika. Izvoz je ogledalo nacionalne ekonomije i svima nam je u interesu ostvarivati što bolje rezultate na tom području, a što su Večernji list i Poslovni dnevnik uvijek dobro pratili. Nakon vrlo složenog procesa restrukturiranja, pod iznimno teškim okolnostima i uvjetima naši rezultati pokazuju da smo uspješno obavili posao.

Pogledajte i video Večernjakove konferencije Hrvatska kakvu trebamo:

Komentara 4

ST
stefj
19:18 17.10.2018.

Uvod je jako blag - negativno i nepoticajno društveno i političko okruženje, prije bih rekao da bi puno bolje odgovarao izraz - u izuzetno neprijateljskom političkom i društvenom okruženju... A da je tome tako, lijepo se vidi po raznim listama konkurentnosti i ekonomskih sloboda, po rastu BDP-a koji je najmanji među tranzicijskim zemljama, po padu industrijske proizvodnje itd, itd, itd... Svaka čast ovim poduzetnicima koji su još ostali ovdje, nešto rade i pokušavaju, svaka čast i radnicima u privatnom sektoru, koji kao i poduzetnici većinu svog vremena rade za uhljebe, svaka čast i nekome tko uopće pokuša nešto pokrenuti ovdje... Mada mislim da nema budućnosti, bez reforme javnog sektora, bez reforme mirovinskog i zdravstvenog, bez ukidanja parafiskalnog sektora, jednostavno nemamo šanse. Glomazna i neefikasna država povući će sve zajedno sa sobom... A da je počelo, vidi se već sada, prvo propadaju tvrtke vezane za državu i proračun, slijedi propadanje samih državnih poduzeća (kada ih država iscucla do kraja), da bi se na kraju urušila i sama država. Kada krene, bit će to relativno brzo, budući da nam cijeli BDP ovisi o potrošnji i turizmu... Zapravo, moramo se moliti da se u Americi vrati neki drugi predsjednik iz establishmenta, ovaj Trump nije započeo niti jedan rat. Gdje nam je mirotvorac Obama sa izazvanim kaosom na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi. To i Grčka kriza dalo je krila našem turizmu...

BU
Budak
17:08 17.10.2018.

Ja glasam za Horvatinčića i Todorića!

AN
antonelić
19:33 17.10.2018.

zlatnu kunu treba dobiti trilaterala ( anemija-pinokio-njonjo ) ako nam podigne povratnu naknadu za pet ambalažu sa 50 lipa na 1 kunu ... to bi bio korak prema blagostanju , koje nam je obećala precjednica ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije