Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čepinska uljara

Strojevi bez sirovina još stoje, za 207 radnika niže plaće?

'19.02.2009.,Osijek,Hrvatska - Gradsko poglavarstvo pokrece akciju Kupujmo osjecko kako bi sacuvali radna mjesta,uljara Cepin Photo: Marko Mrkonjic/Vecernji list'
'Marko Mrkonjic/Vecernji list'
20.04.2012.
u 20:00

S trgovačkim lancima pokušavamo dogovoriti da oni kupe sirovinu, a mi za njih uslužno punimo ulje, kaže I. Vrkić

Strojevi i proizvodnja u IPK Tvornici ulja Čepin trenutačno stoje. Iako nije prošlo stotinu nego samo 33 dana od kada je stigao na čelo ove tvrtke, Ivica Vrkić koji je “ravnao” HRT-om, ali bio i predsjednikom Uprava Belja i Glasa Slavonije, uhvatio se u koštac i s nagomilanim problemima jedine hrvatske tvornice ulja.

Kratkoročni ciljevi

– Najvažnije je da realiziramo kratkoročne ciljeve, vratimo strojeve u pogon i dođemo do sirovine. Radimo na nekoliko varijanti da bismo uspjeli. S trgovačkim lancima pokušavamo dogovoriti da oni kupe sirovinu, a mi za njih uslužno punimo ulje, odnosno odrađujemo lohn-poslove. Pokrenuli smo i razgovore s uljarama u regiji, a očekujemo da nam AUDIO da kratkoročan zajam za kupnju sirovog ulja. Sve smo poduzeli – sažeo je ciljeve Vrkić. Idućeg tjedna slijedi mu već i prva “runda” razgovora s radničkim vijećem i sindikatom PPDIV-a o promjeni kolektivnog ugovora za 207 zaposlenika. Njime bi se smanjile plaće i druga zajamčena prava.

– Dio ljudi nam je trenutno na godišnjem odmoru, a dok proizvodnja stoji, kako vrijeme ne bi bilo izgubljeno, drugi smo dio rasporedili na remont strojeva koji se svakako treba obaviti. U trenutku kada smo predsjednik Nadzornog odbora Zvonko Erak i ja dolazili ovdje svi su govorili o stečaju tvrtke, a sada se razmišlja o nastavku proizvodnje – nastavlja on.

Privatizacija do jeseni?


Šimo Orešković, regionalni povjerenik Sindikata PPDIV-a, dodao je da će idući tjedan u uljari razgovarati o konkretnim brojkama.

– Ne znam još kakve će one biti. Moramo definirati plaće, ali i otpremnine. Naši preduvjeti su početak, odnosno nastavak proizvodnje, dogovor između banaka i države te osiguranja novca za zbrinjavanje viška radnika – istaknuo je Orešković. Vrkić vjeruje da bi se proces privatizacije IPK Tvornice ulja Čepin trebao okončati do jeseni. Zbog toga razgovaraju s potencijalnim kupcima, Agrokorom, osječkim Žitom, ali i drugim velikim proizvođačima sirovine kako domaćim, tako i stranim te ih obavještavaju što rade.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije