Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zadnja šansa

Stotinu tvrtki hvata se za model C kao slamku spasa koju nudi Šuker

šuker
Luka Klun/PIXSELL
24.06.2010.
u 15:00

Imena tvrtki koje zovu državu u vlasničku strukturu taje se kao zmija noge, a zbog straha od sindroma Polančec, u odluke o programu spasa uključeni deseci službenika.

Ministarstvo gospodarstvo primilo je u dva tjedna 70 zahtjeva tvrtki za pomoć prema tzv. modelu C, a još 30-ak molbi stiglo je i na adrese drugih ministarstava. U provedbi modela C angažirani su deseci državnih službenika i činovnika koji će svaki u svom resoru ocjenjivati predložene planove restrukturiranja poduzeća i slati ih na daljnju proceduru. Radna skupina Ministarstva gospodarstva zadužena za zaprimanje zahtjeva i davanje ocjena ima 23 člana, a slično je i po drugim resorima.

Podijeli brige

Ta masovnost, kaže upućeni sugovornik, nije posljedica želje Vlade da što prije pomogne tvrtkama i pronađe zadovoljavajuće rješenje već straha od odgovornosti. Model C ili smjernice za pomoć tvrtkama u teškoćama traži od sudionika da stanu iza hrabrih odluka, na njima je da preporuče otpis državnih potraživanja, pretvaranje dugova u vlasničke udjele ili pak stečaj tvrtki. Očekuje se da će pomoć tražiti nekoliko stotina poduzeća, no zasad se taje imena tvrtki koje kucaju na državna vrata.

Tražitelji pomoći prolaze nekoliko instanci dok ne dođu do Vlade, poslije radne skupine unutar njihova resora predmet se šalje Ministarstvu financija na reviziju te Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja. Konačnu odluku kome će se otpisati dugovi donijet će Vlada, a potpisat će je premijerka Kosor. Time su se, kaže naš sugovornik, i ministar financija i resorni ministri zaštitili od mogućih progona Državnog odvjetništva i ponavljanja sudbine Damira Polančeca, koji čami u pritvoru jer je na sličan način sanirao dugove TLM-a. Javni poziv tvrtkama u teškoćama da podnesu zahtjev za dodjelu državne potpore otvoren je do daljnjeg.

Inače, država je trenutačno blokirala nekoliko tisuća poduzetnika zbog 12 milijardi kuna neplaćenih poreza i doprinosa. Slična akcija otpisa poreznih dugova vođena je prije osam godina za Račanove vlade, a njome je upravljao tadašnji pomoćnik ministra financija Jure Bajić. Na ondašnji poziv za otpis dugova javilo se tisuću tvrtki i gotovo 50 tisuća građana i obrtnika, a kako je u tom postupku došlo do smjene vlasti nikad nije objavljena bilanca akcije.

Stečaj

Tko ne dobije pomoć u sklopu programa C, čeka ga stečaj. Olgica Spevec, šefica Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, kaže da je Agencija dobila na uvid Smjernice, ali još nisu zaprimili na ocjenu ni jedan program restrukturiranja prema modelu C.

– Pretpostavljam da zahtjevi još nisu došli do nas jer je njihova tržišna održivost sporna – kaže Olgica Spevec.

Komentara 16

KR
kreont
22:38 24.06.2010.

Model C propao, ajmo odmah osmislit onaj plan pod Model D.

DH
dalibor.hren
07:22 25.06.2010.

Hebeš slamku koju Šuker nudi, Valjd mu ispala iz glave.

CI
cigo
16:17 24.06.2010.

sta mislite koliko je njih izlistanih na nasoj burzi, al bi bilo roke mandoljin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije