Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAVJET HNB-A

Za 7,8 mlrd. kuna kredita tvrtkama, bankama nagrada 3,9 mlrd. kuna

boris vujčić hnb
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
28.11.2013.
u 19:02

Bankama HNB daje 4,7 mlrd. kuna, manji dio mogu koristiti odmah, a ostatak povlačiti svaki mjesec ispune li uvjet

Smanjenjem stope obvezne pričuve na 12% HNB je bankama oslobodio 4,7 milijardi kuna. Manji dio od 800 milijuna kuna devizne pričuve mogu koristiti bezuvjetno, a glavninu od 3,9 milijardi kuna tek za tri godine. Budu li kreditirali tvrtke, banke taj kapital mogu povući i odmah, a prva isplata priprema se na posljednji radni dan u prosincu ove godine. Model je inovacija jer se sredstva iz pričuve usmjeravaju u blagajničke zapise, a HNB će svaki mjesec pratiti prirast novih kredita gospodarstvu i proporcionalno tome “nagrađivati” banke.

Listopad će biti prvi mjesec za usporedbu. Oslobođeni kapital omogućuje bankama da iduće tri godine kreditiraju tvrtke sa 7,8 milijardi kuna. Kapitala za to imaju jer i bez niže pričuve raspolažu s 5,5 milijardi kuna slobodnog novca, koji drže na računu HNB-a.

– Ovaj program nije srebrni metak koji će riješiti problem kreditiranja u zemlji, ali je dodatni poticaj bankama da usmjere novac u gospodarstvo – prokomentirao je guverner HNB-a Boris Vujčić.

Krediti tvrtkama ove godine bilježe blago povećanje od samo jedan posto i odobravaju se uz kamatu nešto nižu od 6 posto. Središnja banka vjeruje da će dodatna novčana injekcija imati povoljniji utjecaj na volumen kreditiranja nego na smanjenje kamatnih stopa. Oslobođeni se kapital ne smije koristiti za kreditiranje stanovništva i države, dok su svi drugi kreditni aranžmani prema gospodarstvu, uključujući i javna poduzeća, slobodni.

– Naš je jedini uvjet da krediti ne smiju biti kraći od tri mjeseca. O svemu drugom odlučuju banke – istaknuo je zamjenik guvernera Relja Martić.Viceguverner Damir Odak dodao je da to što banke preuzimaju rizik i dalje ostaje ključni problem i ključni razlog što izostaje značajnije kreditiranje gospodarstva. HNB je spreman i dalje podržati kreditne linije HBOR-a, a smanjio je i lombardne kredite na 5%.

Komentara 1

Avatar ČENDŽAM BLENTONE
ČENDŽAM BLENTONE
14:06 29.11.2013.

pol pije, pol šarcu daje.....a kad ne ostane šarac....kaj bu onda?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije